Fibromul uterin - tratamente cu alimente si plante

 
Tipuri de fibrom uterin
Fibromul uterin este o tumora benigna, situata in spatele peretelui muscular al uterului si reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate la femei. Circa 3 din 4 femei, intre 25 si 45 de ani, au aceasta boala. Fibromul apare de cele mai multe ori sub forma unui nodul, a unei umflaturi pe uter si se dezvolta din tesutul fin al acestuia, numit myometrium.

Mecanismul de aparitie a fibromului uterin este foarte interesant. Totul porneste de la o celula „scapata din frau”. O singura celula se reproduce in mod repetat, creand in final o masa distincta, ferma, de consistenta cauciucata, de culoare pala. Ritmul de crestere a unui fibrom variaza de la o femeie la alta. Boala nu apare niciodata dupa menopauza si este foarte rara la femeile care au mai multi copii.

Din punct de vedere al localizarii, unele fibroame pot aparea pe peretele exterior al uterului, iar acestea cresc de obicei foarte mult in dimensiuni. De cele mai multe ori, ele produc tulburari ale organelor din vecinatate (vezica urinara, uretere, vasele sangvine din pelvis etc.), iar prin compresia lor dau simptome ciudate. Spre exemplu, daca o femeie constata ca urineaza mult mai frecvent, cauza ar putea fi un fibrom uterin care comprima vezica si nu o lasa sa se destinda suficient. Daca fibromul se afla in partea posterioara a uterului, poate sa exercite presiuni asupra nervilor dorsali, cauzand dureri de spate.

Alte fibroame se dezvolta spre interior, in cavitatea uterina. Chiar daca au dimensiuni reduse, acestea pot genera probleme neplacute, deoarece altereaza peretii cavitatii uterine, mucoasa uterina nu mai poate sa creasca in mod normal si apar sangerari abundente.

In principiu, fibroamele isi diminueaza volumul odata cu menopauza. Daca nu evolueaza si daca nu produc dereglari prea importante, ar trebui lasate in pace. Daca cresc si provoaca dureri pelviene, dureri de spate, sangerari neplacute, incontinenta urinara sau tulburari digestive, trebuie neaparat tratate.


Cuprins articol:


Complicatii

De obicei, femeile cu fibroame uterine au sangerari prelungite in timpul menstrelor. Uneori atat de grave, incat aduc pacienta la spital cu urgenta, cu valori ale hemoglobinei extrem de scazute. Fibroamele pot pune probleme pentru sanatate si prin anemia rezultata din sangerarile abundente.

Exista si situatii fericite, in care ritmul de dezvoltare a vaselor sanguine ce alimenteaza fibromul nu este proportional cu cresterea lui si atunci apar fenomene de autodistrugere, pe care le numim degenerescente. Fibroamele uterine se pot transforma in cancer, in proportie de 2%, si numai la varste avansate.


Simptome

Menstruatia incepe sa dureze din ce in ce mai mult si sa fie din ce in ce mai abundenta, ciclul se micsoreaza si apar sangerari pe parcursul dintre cicluri.


Remedii interne

  • Se va lua tinctura de propolis, chiar si in cazurile in care s-a urmarit VSH-ul si acesta a ajuns la valori normale. Se face acest lucru atat pentru a preveni eventualele infectii, cat si pentru a intari organismul si a-l fortifica impotriva unor recidive, din cauza infectiilor. Se iau cate 2 picaturi de tinctura, la fiecare 5 kg corp. Acestea se vor pune pe un miez de paine, se mesteca bine, apoi se inghit. Se iau de trei ori pe zi.
  • Coacaz negru (Ribes nigrum) se foloseste extractul glicerinat din muguri, conform indicatiilor producatorului. Se poate lua in combinatie cu extractul din muguri de zmeur. Se ia in acest caz cate 1 lingurita din amestec, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor.
  • Coada-soricelului (Achillea millefolium) - se pun 2 lingurite de flori maruntiie la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi.
  • Cerentel (Geum urbanum) - o lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa, se fierbe timp de 5 minute si apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Este util si in cazurile in care exista hemoragii.
  • Cretisoara (Alchemilla vulgaris) - 2 lingurite de planta maruntita se pun in 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Ajuta la reglarea glandulara, actioneaza asupra gonadelor si a corticosuprarenalelor.
  • Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) - o lingurita de radacina maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se consuma 3 cani pe zi.
  • Naprasnic (Geranium robertianum) - se face pulbere de planta, cu ajutorul rasnitei de cafea, apoi se cerne prin sita fina. Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, dar nu mai mult de trei zile. Se va lua cate o lingurita de planta, de trei ori pe zi, cu 15 minute inaintea meselor principale. Se face tratament timp de 3-6 luni, in functie de marimea fibromului. Se asociaza si cu tinctura de mladite de zmeur si tinctura de propolis, cel putin trei luni. Are efecte antitumorale directe si, in plus, are darul de a revigora organismul, ajutandu-l sa lupte cu boala. Contine germaniu, care este un element foarte util.
  • Patrunjel (Petroselinum crispus) - 2 linguri de radacina se vor pune in 400 ml apa. Se lasa sa fiarba timp de 20 minute la foc mic (pana scade apa la 200 ml). Se adauga apoi si 3-4 frunze de foi de dafin (Laurus nobilis). Se consuma in 2-3 reprize, in cursul zilei.
  • Pelin (Artemisia absinthium) - o lingura de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se ia apoi de pe foc. Se lasa acoperit pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se vor face doua astfel de ceaiuri pe zi. Se pot prepara seara, pentru a doua zi. Este un ceai foarte amar, dar foarte util. Ajuta la dezintoxicarea organismului si poate sa ajute si la diminuarea fibromului sau chiar la eliminarea sa.
  • Tataneasa (Symphytum officinale) - cel mai simplu este sa se foloseasca tinctura de tataneasa. Se gaseste in farmacii, dar se poate prepara si acasa. Se pun 50 g de radacina maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei, agitand des. Se strecoara. Se va folosi cate o lingurita de tinctura, de trei ori pe zi, diluata la 100 ml apa. Se ia inainte de masa, pe toata durata tratamentului, pana la disparitia fibromului. Tratamentul poate dura cateva luni, dar rezultatele sunt intotdeauna pozitive.
  • Traista-ciobanului (Capsella bursa pastoris) - 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma cu putina miere si suc de lamaie, cate 2-3 cani zilnic, perioade lungi de timp. Utila in chisturi ovariene, fibroame uterine, hemoragii, insuficienta cardiaca, hipertensiune, restabilirea presiunii sangelui, ateroscleroza etc. Se poate consuma perioade lungi. Este un foarte bun antihemoragic.
  • Se mai pot folosi: Coenzima Q10, ulei de catina, Spirulina, Echinaceea, Vitamina C cu flavonoizi (Flavovit C), Extravit M.
  • Ceai complex: se pune 1 lingurita urzica, 1 lingurita flori de coada-soricelului si 2 lingurite galbenele, la 500 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se consuma in tot cursul zilei. Se face acest ceai zilnic si se ia timp de 2-3 luni. Se indulceste cu miere si se pune o lingurita de suc de lamaie. Se vor consuma trei cani pe zi.
  • Pulberi combinate - se amesteca in parti egale: urzica moarta alba (Lamium album), cretisoara (Alchemilla vulgaris), rachitan (Lythrum salicaria), traista-ciobanului (Capse-la bursa pastoris), iar apoi se macina cu rasnita de cafea, pana devin pulbere. Din acest amestec se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, in cure de 56 zile (doua cicluri a cate 28 de zile), cu doua saptamani de pauza. Este un tratament cu efecte deosebite pe termen lung. Inhiba evolutia tumorilor benigne (inclusiv a fibroamelor), impiedica procesul de malignizare.
  • Drojdia de bere. Studii facute in ultimul deceniu arata fara dubiu ca administrarea de drojdie de bere are efecte excelente in combaterea tumorilor benigne, inclusiv a fibroamelor. Se administreaza sub forma de tablete, pe care le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, conform prospectului care insoteste produsul. O cura de drojdie dureaza 10 zile (pentru persoanele cu un colon sensibil) si maximum 30 de zile, pentru cele care nu au probleme de acest fel. Fiecare cura este urmata de o saptamana de pauza sau chiar doua, dupa care tratamentul se poate relua, pana la completa eliminare a fibromului.

Tratamente externe

  • Rostopasca (Chelidonium majus) - 2 lingurite de planta maruntita se pun la macerat 8 ore impreuna cu pulbere de tataneasa la 200 ml apa. Dupa 8 ore se filtreaza, maceratul punandu-se deoparte, iar planta ramasa se opareste cu 200 ml apa clocotita. Se lasa apoi sa se raceasca si apoi se filtreaza si se amesteca ambele lichide. Se fac spalaturi cu irigatorul. Aplicatia se face o data la 3 zile.
  • Cataplasma cu mamaliguta. Se face o mamaliguta mai tare, care se va pune pe o panza de marimea necesara (se masoara inainte) in strat de 2-3 cm. Se aplica cat mai calda, apoi se inveleste cu ceva de lana si se tine pana se raceste. Se poate presara pe partea care se aplica pe piele tamaie sfaramata fin.
  • Daca intervine o hemoragie prea mare, se va folosi ceai de scoarta de stejar, cu care se vor face spalaturi. Pe toata perioada tratamentului se va evita constipatia.
Autor: Eugen Giurgiu, biolog. Foto: www.unica.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa