Nevralgiile - intrebari si raspunsuri

 
Nevralgiile - intrebari si raspunsuri
- Variatiile bruste de temperatura din ultima vreme, dublate de protectia excesiva a incalzirii centrale pe timp de iarna si a instalatiilor de aer conditionat vara, ne supun nu doar sistemul imunitar, ci si nervii, la incercare, declansand nevralgii. Ce ar trebui sa stim despre ele, ca sa ne putem apara?

- Nevralgia este o afectiune neurologica provocata de inflamarea, degenerarea, compresia, iritarea sau lezarea unui nerv senzitiv. Aceste procese sunt cauzate de factori interni (procese inflamatorii, traumatisme, tumori, o patologie osoasa sau articulara etc.) sau externi (infectii virale cum ar fi Herpes Zoster), expunerea la frig, la umezeala, mai ales in curentii produsi de aerul conditionat sau de ventilatia industriala, ori variatiile bruste si semnificative de temperatura.


- Care sunt simptomele nevralgiilor?

- Nevralgia se manifesta prin pusee de durere acuta, vie, arzatoare, extrem de puternica, resimtita pe traiectul unui nerv senzitiv sau pe ramificatiile acestuia. Durerea apare sub forma de crize de intensitate mare, pe fondul unei dureri continue, surde, de intensitate scazuta (la care se poate asocia senzatia de usturime, de furnicatura sau de arsura in zona nervului afectat), care se agraveaza episodic, cu senzatii de dureri acute, ascutite.

Unii pacienti spun: „Simt ca mi se rasuceste un cutit in locul dureros!” Durerea apare in crize episodice, care pot dura de la cateva secunde la cateva minute, uneori ore intregi! Crizele dureroase se pot repeta zile, chiar saptamani la rand. In timpul fazei acute a bolii, bolnavul poate fi hipersensibil la atingere sau la cea mai mica senzatie dureroasa. Desi durerea poate fi uneori insuportabila, invalidanta pentru bolnav, nevralgiile nu sunt afectiuni grave, care sa puna in pericol viata pacientilor.

Atacurile pot aparea si inceta de la sine, iar perioadele nedureroase dintre atacuri se pot scurta, odata cu inaintarea in varsta, in cazul unor nevralgii a caror etiologie ramane necunoscuta. Gravitatea bolii este data de durerile violente pe care le provoaca. Un fapt divers: inainte de 1989, nevralgia de trigemen era pe lista bolilor pentru care li se oferea solicitantilor de locuinte la stat o camera in plus, tocmai pentru ca durerea este atat de mare. Desi crizele dureaza sub un minut, pot fi si 200 pe zi, ceea ce face ca pacientul sa se trezeasca noaptea din somn, pentru a se plimba prin casa.





- Nevralgiile se diferentiaza doar dupa localizare, ori au si simptomatologii diferite?

- Intr-adevar, nevralgia se poate manifesta la diversi nervi: trigemen, sciatic, facial, intercostal, brahial, suboccipital etc. Trebuie sa stiti ca orice nerv care are o componenta senzitiva poate cauza durere. Ori, nevralgia este o suferinta a nervilor senzitivi.

Nevralgia suboccipitala (cea mai frecventa dintre toate nevralgiile) sau nevralgia Arnold este cauzata de inflamarea sau strangularea nervului suboccipital, datorata unui proces inflamator local determinat de frig, umezeala, infectii de focar (dentar, amigdalian), spondiloze cervicale etc. Inflamatia determina o durere intensa la baza craniului, cu iradiere spre scalp si zona din spatele urechii. Durerea pleaca din zona cervicala, de obicei doar pe jumatate din cap si merge anterior, pana in varful capului. Nevralgia suboccipitala poate fi cauzata de aerul conditionat, dar si de pozitia vicioasa de la birou, cand stam nemiscati in fata calculatorului, cu capul flectat.

Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros localizat pe teritoriul de distributie al nervului trigemen. Se caracterizeaza prin dureri severe, asemanatoare cu socurile electrice, localizate pe o singura parte a fetei, la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor, pleoapelor superioare sau a maxilarului superior, insotite uneori de spasme ale muschilor fetei. Acest lucru se intampla deoarece nervul trigemen are trei ramuri: oftalmic, maxilar si mandibular, care se unesc intr-o portiune unde exista un ganglion (sfeno-palatin), iar nevralgia se poate manifesta doar pe una dintre aceste ramuri.

Cea mai afectata de nevralgii este ramura mijlocie a nervului trigemen, care urmeaza traseul tampla - ochi - obraz si coboara pana la baza nasului. De obicei, durerea este declansata sau agravata de vorbire, de masticatie, de spalatul pe dinti sau al fetei, barbierit, de contactul cu aerul rece sau la simpla atingere.

Se deosebeste o forma esentiala, de origine necunoscuta (care apare mai ales la femei si care prezinta tabloul clinic descris mai sus) si o forma secundara sau simptomatica, provocata de factori locali, care comprima sau irita nervul trigemen - focare infectioase, sinuzale sau dentare, glaucom cronic, tumori cerebrale etc.

Nevralgia gloso-faringiana - produsa de iritatia nervului gloso-faringian, da dureri severe, ascutite, la nivelul peretelui posterior al faringelui, periamigdalian, cu iradiere la nivelul urechii si la baza limbii, producand dificultati la inghitire si vorbire.

Nevralgia postherpetica apare in urma unei infectii cu virusul Herpes Zoster, fiind cauzata de vindecarea defectuoasa a ramurii nervoase afectate. Se caracterizeaza, in mod tipic, printr-o durere constanta, arzatoare, mai puternica decat componenta scurta, ascutita, intalnita in cazul unei nevralgii a nervului suboccipital, de exemplu. Atingerea sau miscarea zonei afectate (mobilizarea brusca a trupului, prin tuse sau un stranut) poate provoca un nou atac dureros. La bolnavul cu Herpes Zoster durerea persista, pentru ca nervul respectiv inca este inflamat, prin viroza specifica. Durerea poate dura saptamani, luni, uneori ani intregi, chiar si dupa ce semnele infectiei herpetice au disparut.

Nevralgia intercostala este localizata in spatiul dintre doua coaste, sub forma unor crize violente, intermitente, pe traiectul nervos al nervilor intercostali, fiind amplificata de miscare, tuse, stranut sau simpla respiratie. Poate fi provocata de suferintele iritative ale nervilor intercostali (fracturi de coaste, osteite, Herpes Zoster, tumori vertebrale etc.).

Nevralgia sciatica apare cel mai frecvent in urma unei hernii de disc sau a altei patologii de coloana. Compresia nervului sciatic provoaca dureri care pornesc din regiunea lombara si iradiaza pe unul sau ambele membre inferioare. Durerile se accentueaza la aplecari, miscari bruste, ridicari, tuse sau stranut. Expunerea la aerul rece sau la curentii de aer nu este o cauza declansatoare frecventa a unei nevralgii sciatice, insa poate provoca aparitia durerii, pe fondul unei suferinte preexistente. Nevralgiile se manifesta la orice varsta, dar de obicei sunt mai frecvente la varstnici.


- Nevralgia sciatica se manifesta tot prin „intepenire”, ca in cazul herniei de disc, cand nu te poti misca din cauza durerii?

- In cazul in care durerea sciatica este data de o hernie de disc, blocajul apare prin ruptura care se produce la nivelul inelului pulpos, din care herniaza nucleul. Blocajul in sine da semne ca deja exista o protruzie a unei componente din discul intervertebral, care ramane undeva intepenit si atunci pacientul nu se mai poate mobiliza. Asa cum spuneam, nevralgia sciatica poate fi cauzata de curentii de aer rece, numai daca exista o patologie preexistenta a coloanei, o suferinta care inca nu s-a manifestat. Aerul rece poate duce la o contractura musculara care determina compresia nervului sciatic, ulterior manifestata printr-o nevralgie.


- Si nevralgia intercostala poate fi confundata cu alte patologii, bolnavul acuzand, de regula, probleme ale cordului...

- Exista si dureri de natura ischemica. Daca suspectam o nevralgie intercostala, in acest caz durerea se accentueaza in inspir, in tuse, la presiune, in orice miscare a coloanei, care mobilizeaza si modifica pozitia vertebrelor, apasand un nerv intercostal aflat in suferinta, din diverse cauze, ceea ce nu se intampla cu durerile cauzate de ischemii coronariene. Daca este o inflamatie determinata de o miscare brusca, care a dus la o contractura, iar durerea poate fi in oarecare masura atenuata de o anumita pozitie sau poate fi exacerbata de miscare, de stranut, de tuse, de inspir profund, atunci este clar ca nu poate fi vorba de o durere cardiaca.


- Care sunt factorii favorizanti ai nevralgiilor?

- Pe primul loc as aminti expunerea la curentii de aer - mai ales la aerul rece produs de aerul conditionat, dar si trecerile de la frig la cald, mai ales vara, cand este canicula. De multe ori, diferenta de temperatura dintre incaperile in care aerul conditionat este folosit excesiv si mediul exterior este mai mare de 15-20°C. Iar aceste diferente mari de temperatura provoaca adevarate „socuri” organismului, nervii senzitivi fiind afectati in aceeasi masura.

De asemenea, putem intalni diverse afectiuni de tipul spondilozelor - modificari degenerative ale coloanei cervicale, ce pot determina aparitia nevralgiei suboccipitale (nevralgia Arnold) - care nu este o suferinta grava, dar este extrem de neplacuta si sacaitoare pentru pacient si, in acelasi timp, greu de tratat.

Pot exista si nevralgii legate de compresia unui nerv, din cauza unor pozitii vicioase. De exemplu, putem intalni nevralgiile de cubital, la pacientii care desfasoara o activitate in care se sprijina mereu pe coate. Ei bine, aceasta pozitie determina o apasare continua pe nervul cubital, acesta este comprimat si provoaca nevralgia.

Tot in categoria factorilor favorizanti putem aminti si agentii iritativi. Intre factorii iritanti ai ramurilor nervului trigemen se regasesc dintii si maselele cariate, iritatiile boltei palatine, a cavitatii bucale, precum si unele modificari patologice la nivelul nasului si al sinusurilor (sinuzite).





- Tinand cont de factorul durere, intalnit in toate tipurile de nevralgii, diagnosticarea bolii este simpla?

- Diagnosticul se bazeaza, de obicei, pe semnele si simptomele bolii, dar este necesara, in paralel, excluderea altor afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare. Un medic de familie cu experienta poate stabili acest diagnostic pe baza examenului clinic, fara sa fie nevoie de un consult de specialitate. Este adevarat ca, atunci cand este la primul contact cu pacientul, sunt necesare si unele investigatii, tocmai pentru a elimina anumite cauze organice.

De regula, durerea este cea care determina bolnavul sa se prezinte la cabinetul de neurologie, atunci cand are crize de nevralgie suboccipitala. Uneori, il doare capul groaznic si vine la medicul neurolog gandindu-se la tot felul de lucruri rele: o tumora craniana, un accident vascular cerebral - afectiuni grave, de care se teme... Acest pacient trebuie investigat in primul rand prin radiografii ale coloanei cervicale - care in loc sa fie curbata, asa cum este normal, este dreapta ca un bat - ceea ce indica indirect o suferinta cronica - iar uneori facem si investigatii ale creierului (tomografii, RMN), tocmai pentru a elimina o posibila cauza care ar putea sa mimeze o astfel de durere.

Insa de cele mai multe ori, ne putem orienta clinic, pentru ca durerea apare la palparea unor puncte specifice (acolo unde nervul iese din masa musculara), ori constatam ca durerea se accentueaza la mobilizarea capului sau este insotita, uneori si de ameteli - indicii care ne indreapta spre un diagnostic diferentiat. De asemenea, recomandam pacientului si un consult la medicul oftalmolog, deoarece durerea de cap poate avea drept cauza si o patologie oftalmologica. Daca nu descoperim nimic organic, atunci ramanem la diagnosticul de nevralgie.


- Care sunt tratamentele cu cea mai mare eficienta in nevralgii?

- Din pacate, nu exista tratamente-minune, care sa ia durerea „cu mana”. Tratamentul este in primul rand etiologic. Tratamentul simptomatic consta in administrarea de antialgice. Primul pas terapeutic impune folosirea unor medicamente capabile sa amelioreze durerile - simptomele cele mai neplacute ale bolii. Medicamentele se prescriu in functie de tipul nevralgiei si de severitatea simptomelor. Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, in sensul ca intensitatea crizelor nu se diminueaza sau durerile nu dispar, atunci se pot efectua si alte proceduri: fizioterapie (care poate ameliora anumite forme de nevralgie, prin tehnici speciale de desensibilizare), infiltratii cu substante antialgice sau antiinflamatoare, uneori chiar interventii chirurgicale.

Astfel, nevralgiile suboccipitale pot beneficia, in prima faza, de tratamente decontracturante, care relaxeaza musculatura, pentru ca altfel se intretine un cerc vicios: nervul doare, bolnavul isi contracta involuntar musculatura, muschiul contractat apasa pe nerv, determinand din nou durere. Putem recomanda si un antiinflamator, atunci cand durerea este violenta. De asemenea, putem recurge la fizioterapie sau la tehnici specifice de gimnastica medicala, pe care il invatam pe pacient cum sa le faca la inceput, pentru ca apoi sa le practice acasa.

In cazul nevralgiei postherpetice, poate fi folosita stimularea nervoasa electrica transcutanata, realizata prin implantarea unor electrozi in aria dureroasa. Electrozii sunt atasati la un stimulator portabil care genereaza impulsuri electrice de slaba frecventa si intensitate spre caile nervoase din vecinatate, ceea ce duce la sporirea numarului de endorfine si la diminuarea durerilor.

Durerea determinata de nevralgia de trigemen se diminueaza prin tratamente cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, daca la inceput crizele nu sunt foarte dureroase. Daca durerile persista, includem in tratament si antialgice. In anumite situatii, putem folosi si medicamente antiepileptice, care au rolul de a stabiliza membrana celulara, avand indicatie in nevralgii. In formele rezistente se poate incerca infiltratia cu alcool a ramurilor terminale ale trigemenului sau neurotomia trigemenului (sectionarea radacinii senzitive a ramurilor trigemenale inapoia ganglionului Gasser, prin interventii de microchirurgie).

Dupa o astfel de operatie, bolnavul - chiar daca scapa definitiv de dureri - nu va mai fi capabil sa perceapa unele senzatii in acea zona a fetei. Tratamentul este etiologic in nevralgia secundara: asanarea focarelor de infectie (dentare sau sinuzale), interventie neurochirurgicala in cazul unei tumori etc.

Rezultate foarte bune in nevralgiile de trigemen da si acupunctura - o tehnica medicala de mare ajutor in terapia durerii. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt adepta ideii ca acupunctura ar putea face minuni in cazul unei patologii organice. Dar daca este o nevralgie idiopatica, fara o cauza organica, atunci cedeaza la acupunctura.

Durerile din nevralgia glosofaringiana cedeaza la aplicarea de caldura si la medicamentele antialgice. Cand medicatia orala nu da rezultate, se pot face infiltratii
Cu medicamente antialgice si antiinflamatoare.





- Se poate preveni aparitia nevralgiilor?

- Ca boala in sine nu se poate preveni, deoarece aparitia nevralgiei se produce printr-un tablou patologic foarte complex. Daca ai o nevralgie post-zosteriana, nu prea ai ce face, in afara de tratamentul corect, recomandat de medic... Dar, sigur, putem incerca sa evitam factorii favorizanti. In primul rand, nu se sta in curentul aerului conditionat, mai ales daca venim de afara, din canicula. Diferenta de temperatura dintre exterior si interior nu trebuie sa fie mai mare de 5°C, pentru a-i da organismului ragazul sa-si regleze temperatura prin mecanismele proprii.

De asemenea, este foarte bine sa facem miscare, pentru a preintampina contracturile musculare. Foarte bun este si inotul, pentru prevenirea nevralgiilor sciatice si a nevralgiilor suboccipitale.


- Se stie ca sportul previne majoritatea bolilor. Dar, odata afectati de nevralgii, mai pot acesti oameni sa se miste, fara sa-i chinuie acele dureri ingrozitoare?

- Gimnastica si miscarea sunt necesare in special la persoanele predispuse la nevralgii suboccipitale, respectiv cei care au o munca de birou, sunt mai sedentari prin prisma activitatii pe care o desfasoara si au o pozitie vicioasa, care ramane aproape nemodificata pe parcursul zilei de munca. Acesti oameni - atat cei care au avut un episod de nevralgie, cat si cei sanatosi (in scop preventiv) - au un mare beneficiu daca fac zilnic minimum 10-15 minute de exercitii fizice. Nu trebuie neaparat sa se duca la sala, pentru ca asta presupune timp, dar pot sa le faca acasa, in parc, sau sa ia mici pauze pe parcursul zilei, in care sa-si mobilizeze musculatura in mod constant si constiincios: rotiri de cap, flexii ale gatului, facute de 10-20 de ori, in 5-6 reprize. Exercitiile se fac lent, pentru a nu produce ameteala, de preferat intr-un moment de relaxare.

Pe de alta parte, daca bolnavul are o nevralgie sciatica acuta, acolo prima indicatie este repausul, pana trece durerea si abia apoi poate sa faca miscare.


- Ca masura de prima urgenta cand suntem covarsiti de dureri, putem apela la clasicul Antinevralgic?

- Un antialgic face ca omul sa se simta putin mai bine, nu-l mai doare pe moment, sta ceva mai relaxat, nu-si mai contracta musculatura, nervul nu mai e comprimat - asa ca este benefic. Insa antinevralgicul nu este un medicament recomandat strict pentru nevralgiile despre care am discutat. De altfel, niciun medicament nu trebuie luat fara prescriptie medicala, pentru ca in unele situatii poate face mai mult rau decat bine.

D-na dr. SANDA MARIA NICA poate fi contactata la sectia Neurologie 1 a spitalului Clinic Colentina - Sos. Stefan cel Mare nr. 19-21, sector 2, Bucuresti.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa