Cum se formeaza tartrul? Metode de indepartarea a tartrului

 
Cum se formeaza tartrul? Metode de indepartarea a tartrului
Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. Cu ajutorul acestora veti putea preveni una dintre problemele frecvent intalnite in randul pacientilor si anume, placa bacteriana si tartrul. Placa bacteriana este o pelicula incolora, de culoare alba sau galbuie, acumulata mai ales la baza dintilor.


Cuprins articol:


Cum se formeaza tartrul?

Tartrul reprezinta placa bacteriana dura acumulata in timp si transformata intr-o pelicula dura care se poate indeparta de catre medicul stomatolog printr-un detartraj si un periaj profesional. Acest tartru trebuie indepartat odata la sase luni printr-o vizita la dentist.

Depunerea tartrului favorizeaza aparitia bolilor parodontale, a cariilor, a halenei, mobilitatea dintilor, ducand, in final, la pierderea danturii.

Ritmul de formare al tartrului depinde de mai multi factori, cum ar fi: alimentatia, pozitia dintilor, zona interna a dintilor frontali fiind cea mai afectata. Principalul mod de prevenire al tartrului este inlaturarea placii bacteriene care se depune pe dinti in mod continuu imediat dupa igienizare, iar rata de ingrosare a stratului de placa poate fi doar incetinita, ci nu oprita.



Metode de indepartare a tartrului

Periajul dintilor, utilizarea apei de gura si a atei dentare sunt reguli elementare care trebuie urmate si respectate cu strictete.

Pentru o inlaturare eficienta a placii bacteriene se recomanda periajul tuturor suprafetelor cavitatii bucale: dinti, limba si interiorul obrajilor. Acest periaj trebuie facut de doua ori pe zi, timp de minim doua minute. Astfel, respectarea acestor reguli ne ajuta sa avem o dantura sanatoasa.

O alta metoda de indepartare a tartrului o reprezinta detartrajul care nu afecteaza in niciun fel dintii daca este facut corect si la timp. Detartrajul este necesar pentru prevenirea bolii parodontale, cat si pentru incetinirea evolutiei sale. Metoda cea mai des intalnita de detartraj este cea cu ultrasunete care nu traumatizeaza dintii si nici gingia.

Va recomandam sa cititi si: Halitoza: cauze, remedii fitoterapeutice


Detartrajul cu ultrasunete

Aceasta este cea mai eficienta metoda de inlaturare a tartrului. Prin aceasta metoda de curatare se pot indeparta si petele de pe dinti provocate de cafea, ceai sau nicotina. Este recomandat ca un detartraj sa fie efectuat o data la sase luni, pentru pacientii cu lucrari fixe si implanturi odata la patru luni, iar fumatorii odata la trei luni. Dupa detartraj este recomandat periajul profesional pentru inlaturarea micilor depozite de tartru.

Exista unele clinici stomatologice ce au pregatite programe de preventie si tratare a afectiunilor dentare. Acestea constau in pachete de igienizare (detartraj si periaj profesional). Scopul este depistarea si tratarea afectiunilor dentare inca din faza incipienta, diminuand astfel procentajul de 80% al pacientilor cu probleme dentare grave. Interesati-va de astfel de oferte!

Bicarbonatul de sodiu poate fi util in combaterea tartrului. Inmuiati periuta de dinti si periati-i bine cu bicarbonat, dar nu mai des de o data pe saptamana.

Expert: Dr. Iulia Zeana - Clinica Dentem, Bucuresti. Foto: www.confortdent.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa