Sangerari nazale: metode de prevenire, remedii populare

 
Sangerari nazale: metode de prevenire, remedii populare
Este o alta neplacere accentuata de caldurile estivale. Pe de o parte, un nas din care curge brusc sange este neplacut la vedere, pe de alta, o hemoragie nazala cat de mica ne sperie atunci cand incepe sa umple batiste. In termeni medicali, hemoragia nazala este denumita epistaxis. Nu cedati panicii. In mod normal, o sangerare din nas poate fi stopata in cateva minute.

Piscati-va nasul!
  • Modul cel mai simplu de a opri o sangerare nazala consta in piscarea narilor cu degetele. Stati drept, cu capul aplecat inainte, pentru a impiedica sangele sa va curga in gat. Apoi, curatati-va delicat nasul, in cazul cand exista mucozitati uscate. Piscati-va apoi narile si apasati-le puternic catre obraz. Mentineti pozitia aceasta vreme de 10 minute. Daca sangerarea nu inceteaza, repetati procedeul, in general da rezultate rapide.






  • Daca sangele continua sa curga, incercati sa introduceti in nas un tampon mic din tifon si piscati-va din nou narile, vreme de 15 minute. Daca sangerarea inceteaza, lasati compresa in nas vreme de doua ore. Daca fenomenul continua, consultati un medic: poate ca aveti nevoie de un pansament facut de un specialist sau de o cauterizare.
  • Putin suc de lamaie sau ulei esential de lavanda aplicat in nas, pe o bucatica de vata, poate fi de asemenea eficient.
  • Aplicati pe nas un cub de gheata, invelit in tifon. Recele contracta vasele de sange din nas, ceea ce opreste sangerarea.
Cuprins articol:


Remedii populare

  • Umeziti doua bucatele de vata, pudrati-le cu sare si varati-le intre buza de sus si gingie, impingandu-le catre nas.
  • Apasati cu un ban de metal sub nara care sangereaza, pana la oprirea sangelui.

Metode de prevenire

  • Daca va curge des sange din nas, fara niciun motiv special, mentineti-va mucoasele nazale umede, band 8 pahare mari de apa pe zi. Sunteti hidratati suficient atunci cand urina dumneavoastra este limpede si nu are culoare inchisa.






  • Iarna, limitati efectele de uscare excesiva a aerului din casa prin incalzire, folosind un umidificator sau aplicand prosoape umede pe calorifer.
  • Curatati-va interiorul narilor cu vaselina sau hidratati-le abundent cu un vaporizator nazal salin (puteti sa diluati o lingurita de sare in 500 ml de apa clocotita si lasati-o sa se raceasca). Aplicati remediul inainte de a calatori cu avionul, dupa o raceala, o sinuzita sau un climat foarte uscat.
  • Atentie la aspirina! Poate incetini coagularea, ceea ce nu e prea bine, daca sangerati des din nas. Nu opriti dozele cotidiene de aspirina, daca ele v-au fost prescrise de medic pentru a fluidifica sangele, dar consultati-l daca sangerati.
  • Daca suferiti de o alergie nazala (la fan, mai ales) tratati-o rapid. Intre iritatia constanta provocata de alergeni si inflamatia produsa de stersul frecvent al nasului, membranele nazale sunt puse la grea incercare.






  • Daca va curge des sange din nas, mancati alimente bogate in vitamina C (portocale, grapefruit, legume verzi) sau luati pastile de vitamina C (pana la 1000 mg pe zi). Ajuta la intarirea capilarelor subtiri si intra in compozitia colagenului, o substanta care protejeaza si hidrateaza caile nazale. In paralel cu vitamina C, luati si 500 mg pe zi de suplimente alimentare care contin bioflavonoizi, ca pycnogenolul, de pilda (extras din scoarta de pin maritim), care contribuie la intarirea capilarelor. Cereti sfatul medicului inainte de a apela la aceste suplimente.

Cand se consulta medicul?

Adresati-va unui doctor, cand sangerati des din nas, fara motiv aparent. Toate persoanele care sufera de hipertensiune sau de ateroscleroza sa consulte medicul de familie, daca sangerarile dureaza mai mult de 10 minute. Prezenta la medic este obligatorie atunci cand sangerarea este urmarea unei lovituri la cap, mai ales cand sangele este apos si fluid (ceea ce poate indica prezenta lichidului cefalorahidian). De asemenea, chemati salvarea daca sangerarea nu inceteaza vreme de 30 de minute si va simtiti slabiti sau aveti o stare de rau.






Leacuri stravechi

  • Pulberea de piper - era recomandata in Evul Mediu chiar de marele Avicena, care recomanda infuzii cu un varf de cutit de piper.
  • Planta de aloe - este folosita contra sangerarilor in toate tarile mediteraneene. Se taie o bucatica de frunza si se pune putin gel de la taietura in nas. Procedeul se repeta mai multe zile.
  • Tinctura de traista-ciobanului e utilizata in toata Europa pentru stoparea sangerarilor nazale. Se gaseste si in magazinele naturiste. Inmuiati putina vata in tinctura si introduceti-o in nas.
Bibliografie: AS verde, nr. 85, iulie 2011. Foto: lataifas.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa