Unghii incarnate - sfaturi si recomandari

 
Unghii incarnate - sfaturi si recomandari
Desi provoaca mari neplaceri, unghiile incarnate sunt usor de tratat. Din clipa in care incep sa doara, ele devin un cosmar. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa evitati interventia chirurgicala.


Faceti bai de picioare!

Umpleti un lighean mare cu apa calda, pana la jumatate. Adaugati cateva linguri de sare de bucatarie si amestecati pana se dizolva complet. Bagati-va piciorul in apa si lasati-l vreme de 20 de minute. Apa calda inmoaie pielea dimprejurul unghiei incarnate, in vreme ce sarea combate infectia si reduce tumefactia tesutului. Repetati operatia in fiecare zi.


Un tampon de tifon

- Dupa baia piciorului, spalati-l cu apa calda sapunita (lasati un sapun sa stea in ea un minut), clatiti si stergeti-va cu un prosop.

- Varati o bucatica mica de tifon intre marginea laterala a unghiei si pielea moale in care este incarnata. Ca sa va fie mai usor, folositi o scobitoare inmuiata in alcool, cu care sa impingeti tifonul sub unghie, ridicandu-i putin marginea curbata. Usureaza durerea si cresterea unghiei poate fi corectata.

- Turnati cateva picaturi dintr-o solutie antiseptica pentru a preveni infectia si schimbati bucatica de tifon in fiecare zi.


O igiena corecta

- Schimbati ciorapii in fiecare zi. Picioarele trebuie sa va fie cat se poate de curate, pentru a reduce riscul infectiilor.

- Cand faceti baie sau dus, frecati-va bine picioarele cu o manusa aspra (se gasesc la farmacii si la magazinele de produse cosmetice) impregnata cu sapun. Dupa ce va stergeti bine, aplicati o crema antiseptica pe degetul afectat (galbenele, marul-lupului etc).

Va recomandam sa cititi si: Micoza la unghiile picioarelor


Pantofi largi

- Acasa si cand afara e vreme calda, purtati pantofi cu varful descoperit (sandale sau papuci). Pantofii stramti agraveaza situatia pentru ca unghia se infunda si mai tare in carne.

- Iarna, purtati ghete largi, astfel incat degetele sa nu fie presate unele intr-altele. Nu exista nimic mai rau, in caz de unghii incarnate, decat pantofii cu varf ascutit.


Mai bine sa preveniti decat sa vindecati

- Inainte de a va taia unghiile, inmuiati-va cateva minute picioarele intr-un lighean cu apa calda, pentru ca unghiile sa se inmoaie. Taiati-va unghiile drept, lasand totdeauna o margine in ambele parti. Piliti colturile, atat cat sa nu agate ciorapii. Regulile astea sunt valabile pentru toate unghiile, dar mai ales pentru cele de la degetele mari, care se incarneaza mai usor.

- Pentru a fi siguri ca va cumparati pantofi adecvati, masurati-va talpa inainte de fiecare noua cumparatura. Cu timpul, picioarele noastre se alungesc sau se latesc si pantofii care ni se potriveau candva ne pot supune acum la suplicii.

- Cumparati-va pantofii seara, pentru ca in timpul zilei picioarele se umfla. Daca ii cumparati dimineata, riscati sa aveti a doua zi surprize.

- Sosetele si ciorapii prea stransi pot, de asemenea, sa vatame unghiile, chiar daca pantoful e confortabil. Alegeti masuri potrivite.

Bibliografie: AS verde, nr 20, decembrie 2011. Foto: doctorulpicioarelor.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa