Cele mai bune ceaiuri pentru femei

 
Cele mai bune ceaiuri pentru femei
Fiecare european bea, in medie, circa 25 l de ceai pe an. Bine ar fi daca consumul ar creste, pentru ca ceaiul verde, ceaiul negru si ceaiul de plante sunt mult mai sanatoase decat cafeaua. Si sunt cele mai vechi „medicamente” din lume.

Ceaiul nu ne daruieste doar caldura si liniste interioara: planta medicinala - indiferent care - ajunsa in ceasca inseamna terapie. Numeroase studii arata ca asemenea ceaiuri vindeca la fel ca si medicamentele, doar cu putina rabdare.

Ceaiurile pe care vi le prezentam mai jos sunt recomandate in bolile specifice femeilor si au o eficienta maxima.


Cuprins articol:


1. Afectiuni ale vezicii

Nevoia permanenta de a urina, usturimea la urinat si durerile abdominale intepatoare sunt provocate, de cele mai multe ori, de bacteriile Escheria coli, aflate in intestin. Dar si statul pe ceva rece sau curentul pot inflama vezica.

Planta care ajuta. Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) - contine substante active dezinfectante si antibacteriene, mai ales la nivelul vezicii urinare. Taninurile plantei calmeaza iritatia. Dar: nu trebuie depasita doza de 10 g de frunze pe zi.

Cea mai buna reteta. Turnati o ceasca de apa clocotita peste 2 lingurite de strugurii-ursului, lasati sa se infuzeze 10 minute si beti cate o ceasca de ceai, de trei ori pe zi.

Atentie la... In caz de greata si voma, opriti imediat tratamentul. Si beti, pe langa ceai, 2-3 l de apa plata.

Mergeti la medic... daca problemele nu cedeaza in trei zile, daca aveti febra sau sange in urina.


2. Infectie insotita de febra

Fruntea va arde si va simtiti sleite de puteri. Temperatura ridicata inseamna peste 37,8° (se masoara in gura sau la subsuoara). Febra este o reactie de aparare a organismului la infectia cu agenti patogeni.

Planta care ajuta. Pirul (Agropyrum repens) - contine substantele vegetale care produce transpiratia, favorizand scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp.

Cea mai buna reteta. Se prepara un ceai din rizomi maruntiti, fierti intr-o cana de apa. Se beau zilnic 3-4 ceaiuri indulcite si caldute.

Atentie la... Dozele prea mari ar putea provoca, eventual, dureri de stomac.

Mergeti la medic... daca febra dureaza mai mult de doua zile si depaseste 40°.


3. Probleme menstruale

O femeie din cinci sufera din cauza ciclului menstrual neregulat, prea abundent sau insotit de dureri puternice. Cauza este - in primul rand - un dezechilibru hormonal, dar si stresul, alimentatia necorespunzatoare si lipsa de miscare.

Planta care ajuta. Coada-raculul (Potentilla anserina) contine taninuri si substante amare, care destind musculatura. Doza zilnica este de 4 g si nu trebuie depasita.

Cea mai buna reteta. Se oparesc 1-2 lingurite de planta cu 150 ml de apa clocotita, se strecoara ceaiul, dupa circa 10 minute - si se bea cate o ceasca, de 5 ori pe zi, inaintea meselor.

Atentie la... In cazuri foarte rare, se poate produce o iritatie stomacala dureroasa.

Mergeti la medic... daca durerile devin prea puternice si va tulbura viata de zi cu zi.


4. Nervozitate si inima stresata

Stresul, suprasolicitarea continua si spaimele pot provoca agitatie interioara, framantari, transpiratie repetata, lipsa de concentrare si probleme cardiace de natura nervoasa.

Planta care ajuta. Passiflora (Passiflora caerulea L) contine substante care au un efect calmant asupra sistemului nervos vegetativ si asupra inimii (in cazul nevrozei cardiace si al dereglarilor nervoase ale ritmului cardiac). Doza zilnica: intre 4-8 g.

Cea mai buna reteta. Se toarna 150 ml de apa fierbinte peste o lingurita de planta, se lasa sa se infuzeze 10 minute si se strecoara. Se beau zilnic 2-4 cesti de ceai. Sau se bea incet, cu inghitituri mici, o ceasca de ceai, cu 30 de minute inainte de culcare.

Atentie la... Cura de 6 saptamani este cea mai eficienta.

Mergeti la medic... daca nervozitatea se transforma intr-o stare de depresie, daca problemele cardiace sporesc la efort fizic si daca va simtiti fara putere.


5. Hipotensiune

Valori ale tensiunii arteriale situate sub 105/60 sunt considerate prea scazute si pot duce la ameteli, tulburari de vedere (stelute in fata ochilor), cand va ridicati brusc in picioare sau la o stare de oboseala.

Planta care ajuta. Rozmarinul - prin componentele sale largeste vasele, stimuland inima si circulatia sangvina. Doza zilnica recomandata: 4-6 g.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingurita de rozmarin cu o ceasca de apa, se lasa sa se infuzeze - cu capac - circa 5 minute si se strecoara. Se bea cate o ceasca de ceai dimineata si la pranz, de preferinta caldut.

Atentie la... Este mai bine sa nu beti ceaiul seara, pentru ca poate tulbura somnul.

Mergeti la medic... daca, in ciuda terapiei, sporesc ametelile si oboseala.


6. Probleme de somn

Unii stau treji ore in sir, altii se trezesc, in mod regulat, pe parcursul noptii - din diverse motive: griji, temeri, lumina si galagie sau, pur si simplu, salteaua prea tare sau prea moale.

Planta care ajuta. Valeriana - cu florile ei roz spre alb - contine peste 100 de substante calmante, cum ar fi acizii, rasinile sau alcaloizii. Doza maxima: 15 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingurita de radacina cu o ceasca de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute si se strecoara. Se bea cate o ceasca de ceai, de 1-3 ori pe zi, ultima cu o ora inainte de culcare. Foarte eficient este ceaiul preparat dintr-un amestec de valeriana, conuri de hamei, passiflora, menta si rozmarin.

Atentie la... Valeriana poate afecta capacitatea de reactie - importanta pentru conducatorii auto si pentru anumite meserii.

Mergeti la medic... daca dereglarile de somn dureaza mai mult de 3-4 saptamani.


7. Arsuri, dureri de stomac, greata

Bauturi precum cafeaua sau vinul alb, dar si mancarurile grase sau gazele produse in stomac, pot sa produca - pe stomacul gol - dureri convulsive in zona superioara a abdomenului, o senzatie de apasare sau arsuri.

Planta care ajuta. Menta, care stimuleaza producerea fierii si destinde musculatura tractului digestiv. Doza zilnica: 3-6 g.

Cea mai buna reteta. Se opareste o lingura cu varf de frunze uscate de menta cu 150 ml de apa clocotita, se infuzeaza - cu capac - circa 5 minute, se strecoara si se bea cate o ceasca de ceai cald (nu fierbinte), de trei ori pe zi.

Atentie la... Femeile care au pietre la vezica trebuie sa consulte inainte medicul. La persoanele sensibile, uleiurile eterice pot provoca, uneori, reactii alergice (de exemplu: eruptii cutanate, probleme respiratorii). Nu le este recomandat bebelusilor si copiilor mici.

Mergeti la medic... daca aveti dureri puternice, insotite de varsaturi si de febra.


8. Afectiuni ale venelor

Un mare numar de femei se plang, mai ales seara, de glezne umflate, de furnicaturi si de picioare grele, iar noaptea, de carcei. Cauza principala a acestor probleme o reprezinta slabirea tesutului conjunctiv (ereditara), favorizata de statul indelung in picioare sau pe scaun, supragreutatea, preparatele cu hormoni, constipatia cronica, ciorapii sau cizmele prea stramte si prea multa caldura (de exemplu: sauna, baile etc.).

Planta care ajuta. Hrisca - stimuleaza permeabilitatea venelor, le intareste peretii si le contracta. Nu se iau peste 5-6 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se fierb vreme de un minut 2 lingurite de hrisca in 150 ml de apa, se lasa sa stea ceaiul 10 minute si se beau - pe parcursul a 4-6 saptamani - cate 2-3 cesti pe zi.

Atentie la... La unele persoane, hrisca poate amplifica sensibilitatea la lumina.

Mergeti la medic... atunci cand va apar varice. Cu cat le tratati mai repede, cu-atat mai bine.


9. Constipatie

Prea putine lichide, lipsa de miscare si consumul redus de fibre, dar si medicamentele (mai ales calmantele) pot provoca aceasta boala, de care sufera - in mod regulat - milioane si milioane de femei din intreaga Europa.

Planta care ajuta. Frunzele de siminichie - produc efectul laxativ la circa 8-10 ore dupa ce au fost consumate.

Cea mai buna reteta. Se pune 1/2 lingurita de frunze intr-o ceasca de apa rece si se lasa 10 ore sa se patrunda. Se bea o ceasca inainte de culcare.

Atentie la... Folosirea pe durata lunga poate afecta cantitatea de apa si de electroliti din organism, ceea ce provoaca dereglari ale ritmului cardiac.

Mergeti la medic... daca nu aveti scaun inca 4-5 zile.


10. Probleme legate de menopauza

Modificarile hormonale duc la bufeuri, la transpiratie pe timpul noptii si la iritabilitate.

Planta care ajuta. Mielareaua (Vitex agnus castus) regularizeaza raportul dintre estrogeni si progesteron. Se iau maximum 6-7 g pe zi.

Cea mai buna reteta. Se oparesc 2 lingurite de planta cu o ceasca de apa clocotita, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se beau 3 cesti de ceai pe zi.

Atentie la... Dupa sase saptamani, se face o pauza de 3-4 saptamani. Nu este recomandata femeilor cu cancer de san.

Mergeti la medic... daca simptomele se intetesc si devin suparatoare.

Autor: Rodica Demian. Bibliografie: AS verde, nr. 90, decembrie 2011.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa