Keratoza pilara la copii

 
Keratoza pilara la copii
Keratoza pilara este o malformatie de origine embrionara a foliculilor pilosi si se caracterizeaza prin prezenta de mici papule (proeminente), conice, uneori de culoarea pielii normale, alteori roze sau rosii-violacee.

Papulele sunt formate din mici dopuri cornoase, care patrund in orificiile foliculare si sunt centrale de un fir de par atrofic, rasucit sau, cand acesta se rupe, de un punct negru.

Papulele peripilare se localizeaza pe fetele de extensie ale bratelor, pe fetele externe si posterioare ale coapselor si gambelor si, mai putin, pe fese si flancuri.

Regiunile seboreice si cele cu activitate mai mare a glandelor sudoripare (plicile) sunt crutate.

Elementele coexista foarte des cu o stare accentuata de uscaciune a pielii, ceea ce a facut ca unii specialisti sa considere keratoza pilara ca o forma atenuata de ihtioza.

Keratoza pilara la copii apare in a doua copilarie, intre 2 si 5 ani, mai ales la se#ul feminin, se accentueaza la pubertate si dispare la varsta adulta, lasand o cicatrice punctiforma a foliculilor interesati.

Evolutia legata de anumite perioade de varsta, precum si existenta de cazuri mai accentuate in hipotiroidism si in sindromul Cushing, ca si aparitia de noi elemente in cursul corticoterapiei, indica relatii posibile intre keratoza pilara si influentele hormonale.

Un factor genetic cu transmitere probabila in dominanta poate fi in cauza, dar cercetarea pedigree-urilor este lipsita de orice valoare, data fiind marea raspandire a afectiunii, care se poate intalni intr-un procentaj extrem de ridicat la copiii care se apropie de pubertate si la adolescenti.

Distrofia se asociaza uneori cu acroasfixia si cu eritrocianoza supramaleolara.

Diagnosticul trebuie facut cu pitiriazisul rubra pilar, in care papulele keratozice sunt mai mari, au alta topografie si se grupeaza in placarde si cu lichen scrofulosorum, in care papulele sunt, de asemenea, grupate si au alta localizare.

Tratamentul general cu vitamina A sau cu vitamina C este in general inutil.

Tratamentul local cu bai prelungite, urmate de ungeri cu glicerolat de amidon cu acid salicilic 1%, poate da rezultate favorabile.

Foto: doctor-naturist.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa