Ce tratamente exista impotriva durerilor recurente la nivelul cefei?

 
Tratamente impotriva durerilor de ceafa
Daca durerea dumneavoastra nu da semne de ameliorare, este mai mult decat indicat sa va prezentati la medic, intrucat amplificarea simptomelor va determina ulterior si reducerea randamentului de munca si a calitatii vietii, prin imposibilitatea de a avea un somn suficient (unor pacienti le pune dificultati chiar si gasirea unei pozitii de adormire).

Atentie la pozitia corpului, deoarece vertebrele, muschii ori tendoanele gatului sunt suprasolicitate atat prin miscarile stereotipe, cat si prin fixitatea prelungita. Normal este ca, atunci cand stam jos, gatul sa fie pe aceeasi linie cu spatele, care nu trebuie sa fie incordat (dar nici incovoiat). Obtinerea posturii corecte trebuie sa se realizeze intr-un mod cat mai firesc, mai relaxat.


Uneori, durerile de la nivelul coloanei sunt generate de o crispare neconstientizata (dar repetata) a musculaturii spatelui si a zonei cervicale, urmare a suprasolicitarii psiho-emotionale. Nu numai felul in care ne desfasuram munca de zi cu zi poate duce la cronicizarea durerilor cervicale, ci si pozitia din timpul somnului. O saltea prea tare si o perna ce nu ofera suficienta sustinere sau, din contra, este prea voluminoasa, determina o pozitie defectuoasa.

La prezentarea la medic, acesta va incerca sa evalueze in ce masura va este diminuata libertatea de miscare. Prezinta interes si eventuala existenta a unor simptome insotitoare, precum cefaleea ori furnicaturile in maini. Necesitatea decelarii originilor durerilor recurente poate implica folosirea unor tehnici imagistice (tomografie computerizata, RMN sau radiografie).


Ce tratamente exista?

Este esential sa se identifice cauza reala a durerii! Daca este de vina o pozitie necorespunzatoare de lucru sau de odihna, sa fie luate masurile adecvate, in lipsa carora nici medicatia analgezica nu da rezultatele scontate.

Situatia in care apare o restrangerea severa a libertatii de miscare sau amortirea si constatarea unei diminuari sesizabile a fortei bratelor, ar trebui chemat medicul cat mai degraba, intrucat s-ar putea ca, prin hernierea unui disc intervertebral, sa fie perturbata functionarea unui nerv. O durere cervicala care nu da niciun semn de ameliorare in ciuda tratamentelor prescrise, ar trebui sa determine o noua prezentare la medic.

Ca remedii utilizabile indata dupa aparitia durerii, in cazul recidivei durerilor cervicale, pot fi intrebuintate compresele cu apa rece, mentinute cateva minute. Nu vom exagera cu durata aplicarii acestor tratamente si le vom stopa neintarziat, la aparitia oricarui disconfort.

Contra durerilor se poate aplica medicatie antiinflamatorie, miorelaxanta, antialgica, dar mai importanta decat atenuarea simptomelor este identificarea cauzelor si contracararea lor. Sunt lucruri ce nu se pot realiza fara implicarea medicului ori a unui alt profesionist (osteopat, kinetoterapeut etc.).

Asa cum bine ati remarcat, repausul prelungit nu contribuie neaparat la disparitia durerilor cervicale. Dimpotriva! Activitatile cotidiene, efectuate cu grija si fara excese, conduc la o mai rapida recuperare. Mentinerea indelungata a unor pozitii improprii de repaus sau de activitate sunt elemente usor corijabile, dar pe care multi pacienti le ignora.

In alte cazuri, poate fi de necesitate interventia chirurgicala. Un exemplu ar fi situatia in care se impune eliminarea unei portiuni de disc intervertebral, ce comprima un nerv. Totusi, de cele mai multe ori rezolvarea e una non-chirurgicala, nefiind rare circumstantele in care, dupa deprinderea si efectuarea la domiciliu a unor exercitii speciale, frecventa reaparitiei durerilor se reduce, iar mobilitatea este readusa.

Va recomandam sa cititi si: Torticolis: cauze, simptome, recomandari

Foto: www.ziuaconstanta.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa