Rozmarinul ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii

 
Compusii activi ai rozmarinului; utilizarile medicinale ale rozmarinului
Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, vesnic verde, care se gaseste in tot bazinul mediteraneean. Spicele de flori, colorate in albastru-deschis sau lila, se deschid in mai si iunie. Ele contin un ulei esential, care intra in compozitia apei de colonie.


Compusi activi

Rozmarinul contine multe principii active. Flavonoidele sunt stimulente si antioxidanti; fenolii - mai ales acidul rozmarinic - sunt antiseptici si reduc inflamatiile; taninii astringenti lupta impotriva infectiilor. Planta are proprietati analgezice si stimulatoare.






Utilizari medicinale

Flavonoidele din rozmarin stimuleaza circulatia prin tonifierea capilarelor si prin ameliorarea fluxului sangvin venos - beneficii care justifica utilizarea traditionala a rozmarinului pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii, pentru tratarea durerilor de cap si pentru stimularea cresterii parului.

Planta usureaza digestia si este prescrisa pentru probleme precum dispepsia, crampele gastrice, aerofagia si constipatia. De asemenea, rozmarinul creste secretia biliara, importanta pentru digestia grasimilor.

Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calitati antibacteriene si expectorante, putand fi folosit in tratarea infectiilor tractului respirator.






Este si un tonic bun pentru persoanele care sufera de oboseala. Extern, uleiul esential de rozmarin se dilueaza cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui si se foloseste ca masaj pentru tratarea durerilor musculare, a sciaticii si a inflamatiilor reumatice.

Extractul de rozmarin stimuleaza foliculii de par si circulatia scalpului, de aceea se aplica pe cap pentru prevenirea alopeciei. Calitatile lui antiseptice il fac util si in tratamentul matretii.

Imagine: www.ingradina.com





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa