Ce trebuie sa fac sa nu mai uit?

 
Ce trebuie sa fac sa nu mai uit?
Adesea, atunci cand creierul nostru este intens solicitat, observam ca, la un moment dat, devine din ce in ce mai greu sa ne concentram, memoria nu mai functioneaza in conditii optime, iar invatatul sau stocarea de informatii se transforma intr-o sarcina extenuanta. De aceea, adevarata provocare este sa crestem capacitatea de functionare a creierului intr-un mod sigur si eficient. Pentru a realiza acest lucru, in prima faza, trebuie sa analizam cauzele problemelor de concentrare si de asimilare a informatiei.


Ce trebuie sa fac sa nu mai uit? Adopta o alimentatie corecta!

O minte care lucreaza intens are nevoie de o cantitate considerabila de elemente nutritive. Cu cat sunt mai mari provocarile cu care se confrunta, cu atat mai repede sunt epuizate resursele de energie. Totodata, stresul face dificila mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, si astfel, apare senzatia de oboseala si limitarea treptata a timpului de concentrare maxima.

Asadar, pentru mentinerea unui nivel optim de functionare, este important sa furnizam zilnic organismului doza necesara de vitamine si minerale, elemente nutritive esentiale ce pot fi asimilate usor de catre corpul nostru, in special prin consumul de fructe si legume.

Cititi si: Alimente care ajuta memoria si inteligenta

Printre elementele nutritive epuizate rapid de organism si ale caror carente slabesc capacitatea de concentrare se numara: magneziul, acizii grasi nesaturati, vitaminele si lecitina. Cel mai frecvent apar carentele de magneziu, acestea fiind cauzate de stresul zilnic, de alimentatia nesanatoasa sau de administrarea dozelor mari de cofeina si teofilina (substante existente in cafea si ceai negru - bauturi care ajuta in mod natural la concentrare).


Ce trebuie sa fac sa nu mai uit? Apeleaza la diverse stimulente!

In fata unui efort intelectual de durata, pentru a minimiza pe termen scurt oboseala si starea de somnolenta, putem apela la diverse stimulente. Cel mai adesea, acestea iau forma suplimentelor alimentare, pe baza de vitamine, minerale sau extracte din plante, care stimuleaza celulele nervoase si mentin functionarea acestora la capacitate maxima.

Cel mai frecvent folosite sunt produsele bogate in cofeina. O singura doza dintr-un astfel de produs poate contine echivalentul de cofeina din 1-2 cesti de cafea. Cofeina este un compus natural care are actiune multipla asupra organismului: accelereaza procesele energetice, amplifica metabolismul glucidelor si lipidelor, creste tensiunea sanguina si imbunatateste circulatia sanguina la nivelul creierului.

Prin influentarea metabolismului, cofeina furnizeaza organismului doze mai mari de energie, iar prin actiunea sa asupra sistemului circulator, accelereaza transmiterea acestora catre celulele nervoase. Dezavantajul care limiteaza utilizarea sa este epuizarea rapida a organismului, resimtita prin stari de iritare si de pierdere a concentrarii.

Cititi si: Stimulente pentru memorie

Acest aspect, insa, este prevenit de substantele cu care sunt imbogatite majoritatea suplimentelor alimentare cu cofeina, cum ar fi taurina, L-carnitina, L-tirozina, colina si vitaminele - care au rolul de a prelungi actiunea cofeinei asupra organismului.


Ce trebuie sa fac sa nu mai uit? Imbunatateste capacitatea de functionare a creierului!

Atunci cand creierul nostru nu mai functioneaza in conditii optime si capacitatea de concentrare si memorare scade, este important sa mentinem un stil de viata sanatos, caracterizat prin alimentatie corespunzatoare, odihna regulata si activitati in aer liber. In plus, putem apela la produsele special create pentru imbunatatirea eficientei mentale.

Conditia succesului este, insa, rabdarea, deoarece majoritatea produselor au efecte vizibile dupa utilizarea pe o perioada de minim cateva saptamani. Mecanismul lor de actiune consta in imbunatatirea treptata a circulatiei la nivelul creierului si stimularea functionarii sistemului nervos.

Pentru imbunatatirea memoriei si concentrarii, exista pe piata o gama larga de produse disponibile fara reteta, cele mai cunoscute fiind produsele care contin extract de Ginkgo Biloba.

Proprietatile unice ale acestei plante, utilizata inca din vechime in medicina traditionala chineza, se datoreaza numeroaselor substante active pe care le contine, cum ar fi flavonoidele si terpenele, care contribuie la buna functionare a intregului organism, stimuland circulatia sanguina si avand rol antioxidant.

Cel mai cunoscut efect al plantei Ginkgo Biloba este influenta benefica asupra cresterii eficientei sistemului nervos. Produsele care contin Ginkgo Biloba incetinesc degenerarea tesutului nervos care duce la imbatranirea organismului, fiind, de asemenea, indicate in cazul persoanelor care prezinta simptome precum tinitus sau vertij.

In general, la produsele cu compozitie complexa, actiunea plantei Ginkgo Biloba este completata de vitamine si lecitina, un compus chimic din grupa fosfolipidelor (obtinut initial din galbenusul oului de gaina) care este prezent in uleiurile vegetale, in boabele de cereale, in varza, in conopida, in mazare verde si in multe alte produse de origine vegetala si animala.

Cititi si: Informatii despre GinkoPrim

Lecitina este extrem de importanta, deoarece intra in compozitia membranelor celulare, facand parte din fiecare celula vie. Aceasta ajuta procesele metabolice si are, de asemenea, un impact pozitiv asupra sistemului nervos si cardiovascular.

Cea mai importanta arie de actiune a lecitinei este sistemul nervos, deoarece protejeaza teaca de mielina a tesutului nervos. Lecitina este cunoscuta si pentru contributia sa in procesele de memorare si invatare si pentru cresterea capacitatii de concentrare, fiind recomandata administrarea concomitenta cu extractul de Ginkgo Biloba.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.libertatea.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa