Detoxifierea organismului dupa Sarbatori

 
Detoxifierea organismului dupa Sarbatori
Mesele abundente de Sarbatori, consumul mai mare de alcool si lipsa miscarii isi pun amprenta asupra starii noastre de bine. Este posibil ca in aceasta perioada sa fi luat ceva kilograme in plus. De aceea ar fi indicat sa tinem cont de cateva reguli pentru detoxifierea organismului.
  • Mai bine mai putin decat deloc. Nu aveti timp pentru o plimbare de 30 de minute sau o sedinta la sala de 45 de minute? Atunci folositi cele 5, 10 sau 15 minute pe care le aveti la dispozitie. Numeroase studii arata ca 3 plimbari a cate 10 minute ard caloriile la fel de eficient ca o plimbare de 30 de minute, va ajuta sa va mentineti o tensiune arteriala normala si starea de bine pe tot parcursul zilei. Dansul, jocurile cu copiii, mersul la cumparaturi stimuleaza sanatatea sistemului cardiovascular la fel ca o sedinta de fitness.
  • Cateva reguli generale. Urmati o dieta bazata pe fructe, legume, cereale integrale! Reduceti consumul de sodiu! De asemenea, incercati sa renuntati la fumat si dormiti sapte ore pe noapte. Limitati consumul de grasimi saturate!
  • Cumparati lapte si produse lactate dietetice! O cana de lapte degresat contine cu 4 grame de grasimi saturate mai putin decat una de lapte integral, iar branza degresata va ofera acelasi avantaj. Incercati branzeturi moi, cum este branza de capra! Acestea sunt in mod natural mai sarace in grasimi saturate decat branzeturile tari. Sau radeti peste mancare putina branza tare, cu gust intens.
  • Renuntati complet la unt si aveti grija cu ce il inlocuiti! Alegeti o margarina fara uleiuri hidrogenate, la fel de daunatoare pentru inima ca si grasimile saturate! Sau picurati peste paine putin ulei de masline in loc de unt.
  • Cumparati doar carne de vita foarte slaba! Un burger de 85 grame, preparat din carne de vita tocata cu 20% grasime, are 5,1 grame de grasime, iar unul preparat din carne de vita cu 10% grasime are 3,5 grame. Folositi doar carne de vita tocata foarte slaba (cu 5% grasime) si veti reduce cantitatea de grasimi saturate la 2,3 grame! Vreti sa reduceti si mai mult procentul de grasime? In loc de carne tocata, luati pulpa de vita de pe picioarele din spate. Evitati bucatile grase precum coastele sau fleicile! O bucatica de muschi la gratar de 85 grame are doar 6 grame de grasime.
  • Limitati carnea rosie la 120 grame pe zi! Conform unor studii despre cancer, cantitatile mai mari cresc riscul aparitiei tumorilor.
  • Consumati pui si curcan fara piele! Alte varietati de carne slaba sunt fileul de porc de la care s-au indepartat portiunile grase si chiar cotletul de porc.
  • Atentie la uleiurile tropicale! Uleiul de nuca de cocos si de palmier, bogate in grasimi saturate, sunt des folosite in prepararea biscuitilor din comert. Producatorii reintroduc aceste uleiuri in retete inlaturand grasimile trans (uleiuri partial hidrogenate, asociate cu risc de boli cardiace). Concluzia: daca pe eticheta scrie „fara grasimi trans”, verificati daca intre ingrediente nu figureaza uleiuri tropicale si vedeti care este continutul de grasimi saturate.
  • Consumati grasimi bune in locul celor rele! Mancati peste in loc de hamburgeri! Folositi ulei de masline in loc de unt! Iar in loc de gogosi sau chipsuri, rontaiti nuci, care reduc colesterolul „rau”.
Foto: www.divahair.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa