Cum sa faceti fata anxietatii

 
Cum sa faceti fata anxietatii
Fie ca este vorba de un sentiment persistent de ingrijorare si de neliniste sau de o instalare brusca a unei stari de panica, cu totii suntem familiarizati cu simptomele anxietatii. Schimbarile in plan fizic insotesc adesea modificarile de dispozitie: frecventa cardiaca si respiratorie crescute si, posibil, transpiratii si ameteli. Iata cum puteti face fata acestei probleme...
  • Plangeti, nu radeti! Ati putea crede ca rasul e cea mai buna modalitate de a risipi grijile, dar plansul este uneori un raspuns mai onest si mai util. Rabufnirea in plans ajuta literalmente la eliminarea hormonilor anxietatii.
  • Infruntati-va temerile! Puteti crede ca evitarea lucrurilor care cauzeaza anxietatea va ajuta sa va calmati. Dar psihologii spun ca reactia opusa este cea adevarata. Sunt suficiente doar 45 de minute pentru ca o stare de anxietate sa va devina familiara, dupa care aceasta dispare. Starea de teama tinde sa riposteze daca o reprimati. Infruntati-va fricile si vedeti cum se risipesc.
  • Mestecati guma! Mestecati guma cand va simtiti stresat - mestecatul calmeaza stresul si imbunatateste concentrarea. Rezultatele unui studiu australian arata ca persoanele care mesteca guma sunt mai atente si in acelasi timp mai relaxate, efectuand mai bine sarcinile complexe.
  • Vizualizati cum dispare anxietatea! Aceasta tehnica eficace, cunoscuta drept antrenament autogen, a fost initiata de un psihiatru german, in anii '30. Metoda include trei sesiuni zilnice de aproximativ 15 minute. In timpul fiecarei sesiuni, repetati o serie de vizualizari care induc o stare de relaxare. Tehnica poate fi utilizata pentru a alina multiple simptome fizice generate de anxietate. Stati asezati sau intindeti-va intr-o pozitie relaxata si concentrati-va asupra urmatoarelor ganduri:
    → Bratul meu drept este greu (repetati de trei ori).
    → Bratele si picioarele mele sunt grele si calde (repetati de trei ori).
    → Bataile inimii mele sunt calme si regulate (repetati de trei ori).
    → Abdomenul meu este cald (repetati de trei ori).
    → Fruntea mea este rece (repetati de trei ori).
    → Gatul si umerii mei sunt grei (repetati de trei ori).
    → Sunt linistit (repetati de trei ori).
  • Concentrati-va asupra unui singur lucru o data! Pentru o persoana ocupata, efectuarea sarcinilor multiple poate parea o cale eficienta de a obtine mai mult, dar acest lucru e contraproductiv. Incercarea de a indeplini mai multe sarcini deodata poate determina niveluri ridicate de stres, facandu-i incapabili sa finalizeze vreuna cu succes. Reduceti anxietatea facand o singura sarcina o data. Si relaxati-va dupa finalizarea fiecareia.
Va recomandam sa cititi si: Evaluati nivelul de anxietate

Foto: psihodad.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa