Transaminaze marite, ficat in pericol

 
Transaminaze marite, ficat in pericol
Analizele de sange uzuale pot scoate la iveala un nivel crescut al transaminazelor. Acesta trebuie investigat, caci poate ascunde o afectiune hepatica.

Transaminazele sunt enzime care se gasesc cu preponderenta in ficat (dar si in muschi si alte organe, cum sunt rinichii, pancreasul, splina) si care au rolul de a echilibra reactiile biochimice la nivelul celulelor hepatice. Analizele masoara in ce cantitate sunt prezente aceste enzime in sange.

Ce inseamna cand valorile sunt prea mari ne-a explicat dr. Dinu Silviu Marian, specialist in medicina de familie, Discovery Clinic: „Transaminazele cresc atunci cand mai multe celule hepatice sunt «distruse». In aceasta situatie, pacientul ar trebui sa se adreseze unui medic care va cere analize suplimentare pentru a vedea cauza care a determinat aceasta crestere.”







De doua feluri...

Cand primesti rezultatul analizelor de sange de rutina, daca te uiti cu atentie pe buletinul de analize, vei observa care sunt valorile AST (TGO) si ALT (TGP) in cazul tau. Daca valoarea AST (TGO) este crescuta, poate semnala prezenta hepatitei, incarcarea ficatului din cauza administrarii de medicamente in exces, unele forme de anemie si chiar cancer. O valoare ALT (TGP) prea mare poate indica boala ficatului gras, prezenta hepatitei sau a unei afectiuni biliare/cardiace.

Si un rezultat, si celalalt trebuie sa te trimita la medic: „ingrijorare ar trebui sa existe daca valorile sunt peste limita superioara a laboratorului, indiferent daca vorbim despre ALT sau AST. Daca ALT se gaseste in principal in hepatocit (tesutul ficatului), AST este intalnita in multe alte tesuturi, astfel cresterea uneia fara cealalta sau diferentele semnificative intre cele doua transaminaze pot oferi indicii medicului asupra organului afectat”, spune specialistul.






Analize lamuritoare...

Printre investigatiile suplimentare pe care le poate solicita medicul in cazul in care valorile transaminazelor sunt peste limitele normale se numara ecografia abdominala, din care sa rezulte dimensiunile/aspectul ficatului si alte analize de sange, inclusiv bilirubina. In cazul in care valorile transaminazelor sunt foarte mari, pentru a exclude diagnosticul de hepatita B sau C se solicita determinarea markerilor virali.


Dieta e obligatorie!

Se stie ca ficatul are numeroase functii in organism, una dintre cele mai importante fiind aceea de filtrare si eliminare a toxinelor. Printre principalii factori care-i afecteaza functionarea se numara medicamentele luate frecvent, consumul de alcool, fumatul, oboseala fizica in exces si alimentatia nesanatoasa. In cazul transaminazelor marite, trebuie sa eliminam toate aceste obiceiuri nocive. Primul pas este o dieta sanatoasa, care sa contina preponderent legume, fructe, lactate si carne slaba:






„Pentru a nu «agresa» suplimentar alte hepatocite, este necesara o dieta alimentara care exclude alimente toxice pentru ficat, cum ar fi alcoolul, alimentele prajite (in special cele de tip fast-food, care contin si aditivi alimentari), grasimile animale, alimentele conservate sau cele cu un continut mare de sare, dulciurile concentrate (zaharul sau ciocolata). De asemenea, trebuie avute in vedere si medicamentele (paracetamolul - unul dintre cele mai toxice) care au efect nociv pentru ficat, de aceea, daca pacientul urmeaza un tratament, acesta va trebui mentionat medicului”. (Dr. Silviu Dinu Marian)


Poate fi hepatita A din copilarie cauza pentru care un adult are transaminazele marite?

Hepatita A este o boala virala cu precadere in copilarie, dar intalnita si la adultul tanar. Mai este denumita si „boala mainilor murdare”, intrucat este transmisa pe cale fecal-orala, prin lichide si alimente contaminate. In cele mai multe cazuri, cu exceptia celor fulminante, hepatita A se vindeca in totalitate, fara a determina evolutie spre hepatita cronica sau ciroza, deci fara o remanenta a enzimelor hepatice crescute. Astfel, este exclusa ipoteza ca un adult sa dobandeasca transaminaze crescute in urma unei hepatite virale A.

Bibliografie: Sanatatea de azi. Foto: www.polimed-targoviste.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa