Importanta nucilor pentru sanatate. Nucile au contraindicatii?

 
Importanta nucilor pentru sanatate. Nucile au contraindicatii?
Pe cat de savurosi sunt miejii aramii, pe atat sunt de minunati pentru sanatate. Ca si celelalte fructe oleaginoase, sunt foarte bogate in calorii: 30 g iti ofera 190 calorii. Ce le deosebeste insa de suratele lor cu cochilie este continutul mare de acizi grasi nesaturati, in special omega 3 - aceste grasimi bune reduc colesterolul total si trigliceridele, cresc colesterolul „bun” (HDL) si il scad pe cel „rau” (LDL). Gratie acestor efecte benefice, nucile ne ajuta sa ne mentinem in buna forma vasele de sange si ne pot feri de maladiile cardiovasculare si diabet.






Substante binefacatoare

Dintre toate fructele oleaginoase, nucile sunt cele mai bogate in zinc, mineral indispensabil bunei functionari a sistemului imunitar, dar ele sunt o sursa excelenta si de cupru, mangan, magneziu, potasiu, fier, fosfor, calciu, iod, vitaminele A, B, C, E, K. In plus, nucile ne ofera portii generoase de antioxidanti si substante antiinflamatoare. Printre vitaminele B prezente in nuci se numara si B1 (stimuleaza activitatea sistemului nervos), B2 (catifeleaza pielea si scade glicemia), B3 (imbunatateste circulatia sangelui), B5 (combate stresul), B6 (creste rezistenta la infectii), B9 (previne anemia).


Cura cu miez de nuca

Cura dureaza minimum o luna, timp in care se consuma in fiecare zi miezul a 10 nuci. Este preferabil ca miejii sa fie hidratati, adica sa fie tinuti in apa cateva ore. Pe durata curei se recomanda sa bei mai multe lichide: apa de izvor, ceaiuri din plante, sucuri naturale din legume si fructe. La ce ajuta cura cu nuci? Lista beneficiilor e surprinzatoare: protejeaza inima si curata vasele de sange, scade colesterolul, regleaza somnul, intareste oasele, combate anemia, alina durerile reumatice, stimuleaza memoria. Datorita efectului vermifug, nucile combat si parazitii intestinali, in special tenia.






Frunzele de nuc

Ceaiul din frunze de nuc trateaza inflamatiile benigne ale pielii, alina mancarimile, eczemele, arsurile minore, combate transpiratia excesiva a mainilor si picioarelor. Se pun 2-3 g de frunze uscate la 100 ml apa si se fierb la foc mic 15 minute. Decoctul se filtreaza si se foloseste sub forma de comprese aplicate pe zonele afectate sau sub forma de bai (de exemplu, de maini sau picioare). Daca e nevoie, se repeta procedura de 2 ori pe zi. Impotriva inflamatiilor mucoasei bucale si a gingiilor, se poate face gargara cu infuzie din frunze de nuc (2-3 frunze la 200 ml apa clocotita).

ATENTIE!
Nucile pot provoca iritatii ale mucoasei bucale. Pentru a evita aceste neplaceri, bea un pahar cu apa imediat ce ai mancat fructele.

Foto: www.sfatulmedicului.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa