Anticonceptionalele ingrasa?

 
Anticonceptionalele ingrasa?
Multe femei evita aceasta metoda contraceptiva, de altfel una dintre cele mai eficiente in prevenirea sarcinii, de teama kilogramelor in plus.

In realitate, n-ai de ce sa te temi. Tot mai multe studii demonstreaza ca anticonceptionalele de ultima generatie, fie ele sub forma de pilule, inel contraceptiv, plasture sau injectie contraceptiva, nu au ca efect cresterea in greutate.

Daca acumulezi 2-3 kilograme, de vina poate fi actiunea estrogenului, care favorizeaza retentia de apa in tesuturi. Totodata, progesteronul poate creste, dar nu semnificativ, pofta de mancare. Insa in niciun caz, nu-ti imagina ca exista riscul sa incepi astazi tratamentul cu pilule, iar peste cateva luni sa porti cu o masura in plus la haine.


Alege numai cu medicul tau!
Organismul fiecarei femei in parte este diferit si reactioneaza intr-un mod specific la administrarea tratamentelor hormonale, tocmai de aceea trebuie sa fii cu analizele la zi atunci cand incepi sa iei pilule.

„Estrogenul si progesteronul sunt principalii hormoni pe care ii contin pilulele anticonceptionale. Este nevoie ca ei sa se afle in echilibru in organismul femeii pentru a nu se produce niciun fel de efecte adverse de acest gen. Atat excesul, cat si lipsa unuia dintre acesti doi hormoni extrem de importanti pot avea efecte adverse multiple, printre care si acumularea de kilograme, venita fie din apetitul ridicat, fie din retentia de apa”, spune dr. Andreas Vythoulkas (www.vythoulkas.ro), medic specialist obstetrica-ginecologie, Medsana Genesis.


Ce analize sa faci?
Ca orice tip de tratament, pilulele contraceptive nu sunt indicate oricui. In plus, tipul de care ai nevoie difera in functie de starea ta de sanatate.

„Anticonceptionalele au tot felul de efecte adverse in anumite conditii, de aceea, este indicat ca inainte de a lua orice tip de anticonceptionale sa se faca un set complet de analize hormonale, pe care medicul ginecolog le poate indica. Un profil hormonal complet, o dozare corecta de estrogen si progesteron pot spune oricarei femei de ce tip de anticonceptionale are nevoie. In mod normal, daca nu exista niciun fel de dezechilibru, anticonceptionalele nu ar trebui sa ingrase, la fel cum acelasi lucru este valabil si atunci cand anticonceptionalele sunt recomandate pentru a combate unele dezechilibre produse in organism”, explica dr. Andreas Vythoulkas.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa