Pacemaker-ul gastric: interventia viitorului pentru noi toti?

 
Pacemaker-ul gastric: interventia viitorului pentru noi toti?
De-a lungul zilei, primim numeroase semnale care ne invita sa mancam: reclame la burgeri atragatori, cupoane pentru meniuri speciale, pungi nedeschise de napolitane flirtand cu noi ori de cate ori trecem pe langa camara. Dar viitorul interventiilor chirurgicale pentru controlul taliei ar putea veni sub forma unui sistem de mesagerie care ne trimite semnale care ne mentin plini sau care ne ajuta se ne simtim satui.

Acest sistem s-a dezvoltat prin aceleasi observatii ca interventia de bypass — cu ajutorul chirurgilor care tratau ulcerul. Ei au aflat ca, atunci cand taie nervul vag, creierul nu mai stimuleaza productia gastrica de acid, iar contractiile intestinale incetinesc. De fapt, intreruperea nervului vag provoaca un mesaj care trimite intestinele la culcare; medicii au inteles ca, daca puteti controla mesajul, puteti controla senzatia de satietate.






Pentru a obtine acest lucru, oamenii de stiinta au dezvoltat un pacemaker gastric care poate fi localizat pe stomac, in apropierea nervului vag. Acest pacemaker trimite mesaje care-i semnalizeaza creierului ca sunteti intotdeauna satui, mimand actiunea CCK. Acest lucru inseamna ca este nevoie de o cantitate mai mica de placinta de dovleac pentru a va satura — si ca nu veti mai manca atatea calorii pentru ca pacemaker-ul va trimite semnale care va vor face sa va simtiti ca dupa cina de Ziua Recunostintei, chiar daca ati mancat doar un covrigel.

In prezent sunt realizate studii deosebit de importante, dar partea cea mai remarcabila referitoare la pacemaker-ul gastric este ca ar putea deveni principala optiune a celor din zona intermediara — a celor cu o talie suficient de mare pentru a fi frustrati de zona de platou in care a ajuns dieta lor, dar nu sunt suficienti de grasi pentru a-si asuma riscurile inelului gastric au ale chirurgiei de bypass.

Mai mult, pacemaker-ul ar putea sa-si ajusteze voltajul pentru a adapta semnalele in functie de nevoile dumneavoastra. Cat de bine merge? Inca nu stim, dar primele rapoarte indica faptul ca nu are eficienta procedurilor restrictive; cu toate acestea, este mai putin invaziv pentru ca organele nu sunt manipulate si ar putea fi plasat chiar prin metode endoscopice, fara incizii. Cel mai probabil, urmasii sai vor reprezenta fundamentul hibrizilor si al noilor tehnologii care vor fi dezvoltate pentru oamenii cu orice tip de probleme legate de talie.

Bibliografie: Ghid de functionare pentru o talie de invidiat. Foto: doctorsofweightloss.com.











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa