La ce foloseste valeriana? Pentru ce este buna valeriana?

 
La ce foloseste valeriana? Valeriana trateaza insomnia, afectiunile cardiovasculare, depresia si anxietatea, afectiunile colonului
Octombrie este luna valerianei. Adica perioada de timp cand substantele continute de radacinile plantei sunt in plenitudinea valorii lor. Folosita si ca planta decorativa, chiar daca are un miros intepator, valeriana este prietena tuturor insomniacilor.

Mentionata in cele mai vechi tratate de farmacie si medicina din lume, valeriana a fost dintotdeauna - de peste 4000 de ani - folosita impotriva insomniei. Dar valeriana s-a dovedit utila impotriva multor altor boli, fiind cunoscuta astazi ca unul dintre cele mai bune remedii naturale cu actiune calmanta asupra intregului sistem nervos.






La ce foloseste valeriana? Ce boli trateaza valeriana?

Valeriana linisteste orice. Diversele remedii se prepara din rizomi si radacini bine uscate. Proprietatile terapeutice ale acestora se datoreaza unor substante cu efecte neurosedative, neurotonice, calmante, somnifere, antispastice, hipotensive, calmante cardiace, prezente in compozitia radacinilor de valeriana. Practic, aceasta compozitie face ca valeriana, prezenta de altfel si in medicamentele clasice impotriva insomniilor si nevrozelor usoare, sa fie un calmant aproape universal.

Somn usor. Valeriana nu are efectele secundare (dependenta) si actioneaza eficient regland activitatea cerebrala in asa masura incat insomniile vor fi doar amintire. Se foloseste tinctura, cate 10-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, ultima transa seara, in cure de 4-6 saptamani. Pana la jumatatea perioadei, calitatea somnului va fi simtitor imbunatatita. Atentie! Valeriana nu este recomandata hipotensivilor, nici in combinatie cu alte sedative sau tranchilizante!

Inima sanatoasa. Se iau cate 10-20 de picaturi de tinctura, de 2-3 ori pe zi, ultima seara la culcare, in cure de 3-6 saptamani. Cura este recomandata bolnavilor cu cardiopatie ischemica, aritmii cardiace, palpitatii nervoase. Este la fel de eficace in calmarea starilor de excitatie nervoasa, insomnii, migrene.

Sindrom premenstrual. Durerile si starile proaste din timpul menstruatiei pot fi alungate cu o cura cu tinctura de valeriana. Tratamentul trebuie sa inceapa cu 5 zile inainte de menstre si se face pana in a doua zi a ciclului menstrual. Se iau cate 10-15 picaturi de tinctura, de 2-3 ori pe zi.

Depresie si anxietate. Se foloseste pulberea, din care se ia cate un varf de cutit, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Are efecte imediate in combaterea depresiilor usoare, asteniei nervoase si anxietatii.

Calmeaza colonul. Prepari un amestec format din pulbere de valeriana si seminte de fenicul, din care iei cate o lingurita de patru ori pe zi, timp de doua saptamani. Este un tratament eficace in colonul iritabil.

Impacarea cu sine. Cate o cana cu infuzie de valeriana bauta in fiecare zi, timp de 12 zile, are efecte deosebite la nivelul creierului, prin eliberarea unor neurotransmitatori care induc starea de calm, multumire si relaxare. Cura se poate relua, daca simti nevoia, dupa o pauza de minimum 10 zile.






Cele mai eficiente preparate din valeriana

Este vorba despre preparate folosite nu numai ca sedative, pentru ca valeriana are si proprietati antidiareice, hipoacidifiante, usor vermifuge, anticonvulsive si calmante.

Tinctura: este preparatul cel mai des utilizat, pentru ca are actiune rapida. O poti cumpara de la farmacie sau o poti prepara acasa: pune intr-un borcan doua linguri cu radacina uscata, peste care toarna 150 ml de alcool alimentar de 70 de grade si lasa zece zile la macerat. Strecoara si trage in sticlute inchise la culoare.

Decoctul: se prepara din doua lingurite cu radacina uscata la o cana cu apa, lasate la fiert 7-10 minute. Strecoara si bea cu inghitituri lici.

Pulbere: se gaseste si ea in farmacie, dar o poti prepara si acasa trecand prin masina de rasnit cafea, de doua ori, radacina de planta uscata si maruntita.

Baie calmanta. Medicina populara recomanda baile complete cu extract de valeriana pe care-l obtii in felul urmator: pui la macerat in 2 l de apa 50 de grame de radacina uscata si maruntita, lasi la temperatura camerei de dimineata pana spre seara, strecori, iar ce ramane lasi la infuzat pana se raceste, in alti 2 l de apa clocotita; in fine, strecori si amesteci cu primul extract. Combini cele doua preparate si torni in apa de baie. Stai in cada 10-15 minute, te usuci prin tamponare, apoi stai linistit cel putin o ora.


Pentru a mari efectele sedative ale valerianei, aceasta se asociaza cu menta, musetel sau lavanda, iar in amestec cu frunze si flori de paducel are fix aceiasi efect ca extraveralul.

Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 10 (116).






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa