Bronsiolita: cauze, simptome, riscuri si complicatii

 
Bronsiolita: cauze, simptome, riscuri si complicatii
Odata cu sezonul rece sau intrarea in colectivitate un nou inamic da batai de cap parintilor: bronsiolita. Desi e o infectie comuna a cailor respiratorii, afecteaza bronhiile mici, le umple de mucus, ingreuneaza respiratia si creeaza celor mici o senzatie de disconfort profund, iar parintilor o stare de alerta generala. Bronsiolita afecteaza mai ales copii mici, ale caror cai respiratorii sunt inguste si se pot bloca mult mai usor.


Cauzele bronsiolitei

Bronsiolita acuta reprezinta o infectie virala, cel mai frecvent intalnit fiind virusul sincitial respirator (dar poate fi data si de adenovirus sau virusurile paragripale). Acest virus afecteaza mucoasa cailor respiratorii inferioare, rezultand inflamarea acesteia, urmata de dificultati de respiratie si putand ajunge chiar la insuficienta respiratorie.






Simptomele bronsiolitei

Copii prezinta nas infundat, secretii nazale apoase, tuse iritativa, in accese, febra si pot refuza alimentatia. Pe parcurs se poate instala wheezingul (respiratie zgomotoasa, dificila). Pentru a putea respira, copilul foloseste musculatura accesorie si astfel apare tirajul intercostal, subcostal, saturatia in oxigen scade si apare cianoza. Pe langa accesele de tuse iritativa pot fi prezente si varsaturi.


Riscurile bronsiolitei

Etapa de varsta cel mai frecvent afectata este intre trei si sase luni, pana la doi ani. Cel mai afectati sunt copii nascuti prematuri, dar si cei care nu au fost alaptati la san. Calea de transmitere a infectiei este aerogena, dar si prin obiecte contaminate cu secretii care contin virusul.


Complicatiile bronsiolitei

In evolutie aceasta infectie respiratorie se poate suprainfecta, acesta fiind cazul in care trebuie sa apelam la antibiotice. In rest, tratamentul este simptomatic, copilul trebuie bine hidratat, in caz de febra se administreaza simptomatice, se aspira secretiile inainte de alimentatie, se fac sedinte cu aerosoli. Temperatura in camera trebuie sa fie de 20°C, iar aerul umed.

La primele semne de boala este important sa ne prezentam la medicul pediatru pentru un diagnostic precoce si tratament adecvat, nu toate cazurile de infectii respiratorii putandu-se trata cu aerosoli. Spitalizarea este rezervata cazurilor moderate si severe, cand copilul nu se poate alimenta si este nevoie de rehidratare parenteral, aerosoli, corticoterapie.

Expert: dr. Simona Pecec, medic specialist pediatrie (www.klinica.ro).






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa