Reducerea dioptriilor, fara durere - intrebari si raspunsuri

 
Intrebari si raspunsuri despre operatiile de micsorarea a dioptriilor

Operatiile de micsorare a dioptriilor devin din ce in ce mai ingenioase, evoluand odata cu trecerea timpului. Dr. Andrei Filip, Medic Primar Specialist Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, ne propune doua tipuri de operatii fara durere, prin doua metode revolutionare: ReLEx Smile si FemtoLasik.


Cand este o persoana pregatita, din punct de vedere medical si psihologic, pentru o operatie de reducere a dioptriilor?

„Din punct de vedere medical, pacienta/pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani si dioptrii stabile de minim un an. Din punct de vedere psihologic, persoana trebuie sa-si doreasca sa scape de ochelari. Exista cateva boli la care sunt contraindicate aceste operatii, precum diabetul, keratoconusul sau interventii anterioare pe ochi, cum ar fi glaucomul. Este bine ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa faca operatia dupa. Daca pacientul respecta indicatiile medicului, riscurile in urma operatiilor pentru reducerea dioptriilor tind spre zero.”






La ce trebuie sa fim atenti inainte de a recurge la operatia propriu-zisa?

„Atunci cand cineva decide sa faca aceasta operatie, trebuie sa inceteze purtarea lentilelor de contact cu sapte-zece zile inainte de consult, investigatii si operatie. Si, cu doua zile inainte de operatie, sa urmeze un tratament cu picaturi cu antibiotic si sa ia vitamina C.”


Care sunt metodele pentru reducerea dioptriilor?

„Sunt tehnicile cu laser si implantul de cristalin artificial in scop refractiv. Cele cu laser se numesc PRK/Lasek, cu laser excimer, FemtoLasik - cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss si laser excimer - si ReLEx Smile - cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss. Implantul de cristalin artificial in scop refractiv se face in cazul dioptriilor foarte mari, atunci cand nu este posibila o operatie cu laser. Alegerea tehnicii depinde de dioptrii si de particularitatile anatomice ale ochilor. De exemplu, la miopie, eu recomand PRK/Lasek pana in -2 dioptrii si ReLEx Smile intre -2 si -10 dioptrii. Pe site-ul www.scapadeochelari.ro persoanele interesate pot citi despre afectiunile oftalmologice si metodele de reducere a dioptriilor.”


Operatia se poate face si in cazul celor care au corneea prea mica si care nu pot face alt gen de operatii?

„Nu as putea sa particularizez raspunsul numai referindu-ma la dimensiunea corneei, sunt mai multi factori care conteaza. De aceea, inainte de operatie, se fac investigatii amanuntite, menite sa masoare toti parametrii ochiului si sa indice tehnica operatorie la care se califica pacientul. In cazul in care unui pacient nu i se potriveste o tehnica de reducere a dioptriilor cu laser, fie pentru ca are dioptriile prea mari, fie din cauza altor factori, se poate face implant cu cristalin artificial in scop refractiv.”






Cele trei tipuri de operatii cu laser sunt dureroase?

„In timpul interventiei chirurgicale pacientul nu simte nimic. Anestezia este locala, cu picaturi. Dupa operatie, depinde de tehnica folosita. In urma ReLEx Smile si FemtoLasik cu VisuMax Carl Zeiss pacientul are o recuperare rapida si fara durere, doar usoare senzatii de jena oculara, usturime, care trec in cateva zile. La PRK/Lasek recuperarea este mai lenta si mai dureroasa. Dar si in cazul acestei tehnici depinde de pacient. Am intalnit pacienti care au avut dureri mai mari, iar altii au simtit doar usturime si jena.”


De ce ar alege un pacient o clinica privata in locul unui spital de ochi, de stat?

„Din cate stiu, nu se fac astfel de interventii la spitalele de stat.”


De la ce varsta pot sa inceapa parintii controlul oftalmologic la copii?

„Primul consult oftalmologic la copil este recomandat in jurul varstei de trei ani sau mai devreme, daca parintii sau medicul pediatru constata ca este ceva in neregula (prezenta strabismului, a nistagmusului, pupila alba). Daca la consultul de trei ani totul este in regula, atunci urmatorul trebuie facut pe la varsta de sase-sapte ani, inainte de inceperea scolii. In cazul in care parintii sunt purtatori de ochelari (miopie, hipermetropie, astigmatism), copilul trebuie dus la control oftalmologic in fiecare an.”


Ama Optimex este prima si singura clinica din Romania si una dintre cele trei din Europa Centrala si de Est dotata cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss, cel mai precis si sigur laser din lume, la ora actuala. Cu ajutorul acestui laser sunt realizate procedurile ReLEx Smile si FemtoLasik. Preturi: PRK/Lasek - 2.100 lei/ochi, FemtoLasik - 4.500 lei/ochi, ReLEx Smile - 6.900 lei/ochi. Pretul implanturilor depinde de tipul cristalinului si de dioptrii si variaza intre 4.800 si 9.500 lei/ochi. In timp, preturile pot suferi modificari. Informatii suplimentare pe www.amaoptimex.ro si www.scapadeochelari.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa