Noni, alimentul medicament

 
Noni, alimentul medicament

In ultimii 25 de ani, orizontul nostru gastronomic s-a aflat intr-o expansiune continua: pe de o parte, calatorim si exploram bunatatile locale, pe de alta parte, hipermarketurile si-au imbogatit foarte mult oferta de fructe exotice.

Printre cele mai putin cunoscute ar fi morinda sau fructele de branza - de fapt, fructele pomului Noni. Arata cam ca o combinatie intre telina noastra si niste dude, provin din Extremul Orient si Tahiti, miros urat si sunt amare la gust, iar localnicii le mananca in perioadele de foamete - li se spune si fructul infometarii. De ce ne pierdem timpul vorbind despre ele daca sunt atat de rele? Datorita incredibilelor lor proprietati, desigur.






Astfel, fructele, frunzele si rizomii de Noni sunt folositi in gastronomia polineziana ca un tonic puternic. In medicina chineza, radacinile de Noni sunt recomandate in tratarea durerilor abdominale, menstruale, etc.


Cum nu suntem in situatia de a suferi de inanitie daca nu consumam dezgustatoarele fructe de Noni, daca vrem sa beneficiem de virtutile lor miraculoase ar trebui sa ne incumetam sa bem suc de Noni pentru urmatoarele motive:

  • Proprietati anticancer. Sucul de Noni are abilitatea de a lupta impotriva cancerului, gratie unei substante numite noni-ppt, care impiedica raspandirea tesutului canceros sau chiar stopeaza evolutia tumorilor pe o perioada indelungata de timp.
  • Suprimarea infectiilor parazitare. Exista unele dovezi ca extractul din frunza si radacina de Noni poate suprima dezvoltarea infectiilor parazitare.
  • Capacitatea de a reduce lipidele sangvine. Un studiu a dovedit ca persoanele care au baut zilnic, timp de o luna, suc de Noni, au beneficiat de o scadere semnificativa a colesterolului total si a trigliceridelor.
  • Cresterea nivelului de energie. Fructul de Noni este folosit in mod traditional de catre polinezieni pentru combaterea oboselii. Cercetarile clinice au confirmat ca unul dintre beneficiile majore ale acestui fruct este ca imbunatateste starea generala de sanatate si creste nivelul de energie, practic are un important efect de intinerire.
  • Efecte antianalgezice si sedative. Deocamdata s-au facut studii doar pe soareci, dar exista temeiuri pentru a deduce ca aceleasi efecte ar fi resimtite si de oameni.
  • Limitarea dezvoltarii vaselor de sange canceroase. Aici vorbim despre studii confirmate si asupra oamenilor. Inca din anul 2003 cercetatorii au descoperit ca Noni este capabil sa inhibe formarea de noi vase de sange canceroase in tesuturile umane, iar concentratiile mai mari sunt chiar in masura sa provoace distrugerea vaselor de sange degradate de cancer.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa