Remedii cu castraveti si dovlecei. Ce boli trateaza castravetii si dovleceii?

 
Remedii cu castraveti si dovlecei

Castravetii si dovleceii sunt vedete culinare incontestabile ale anotimpului pe care tocmai il traversam. Util de precizat ca aceste legume aparent banale, pe care orice gospodina le arunca cu nonsalanta in oala cu ciorba ori cu mancare, respectiv in castronul cu salata, ascund nebanuite puteri profilactice si terapeutice. O conditie esentiala insa este sa fi fost cultivate ecologic, fara adaosuri de ingrasaminte chimice, pesticide sau alte substante care le stirbesc nu numai gustul, ci si incarcatura nutritiv-curativa.


Scadeti excesul de colesterol, consumand dovlecei!

Cat tine vara, de pilda, consum in cantitati mari legume si fructe, mai ales dovlecei, care contin in coaja cantitati importante de fibre, ajutand in mod special la tinerea sub control a ischemiei cardiace. Au deopotriva potasiu, un element esential in reglarea batailor inimii, eficient in prevenirea si calmarea aritmiei si tahicardiei, precum si in profilaxia infarctului de miocard. (Marioara J., lasi)






Preintampinati formarea trombilor, consumand dovlecei!

Tromboflebitele, trombozele in general sunt boli vasculare foarte temute, ce se manifesta prin formarea de cheaguri in artere, cheaguri care pot migra in circulatia sanguina mare si pot provoca un infarct sau o embolie pulmonara, accidente grave, ce se soldeaza adesea cu moartea bolnavului.

Pentru a preintampina constituirea si implicit deplasarea acestor trombi, de mare efect este consumul de fructe si legume proaspete, printre care dovleceii sunt cei mai recomandati.

Acestia contin importante cantitati de elemente care asigura fluiditatea sangelui. Ca sa va faceti o idee despre bogatia lor in vitamine si oligoelemente, aflati ca doar 300 g de dovlecei asigura aproape dublul necesarului zilnic de vitaminele A si B9, doza cotidiana ideala de fosfor si de potasiu, jumatate din ratia zilnica de magneziu.

Consumati-i ca atare, in salate sau pe gratar, fara sa-i decojiti inainte, deoarece in invelis se ascund majoritatea nutrimentelor atat de pretioase. Sunt indicati si sub forma de suc, cate 400 ml pe zi, in cure de minimum doua luni. Daca urmati un tratament cu medicamente antitrombi de sinteza, cereti acordul medicului curant inainte de a incepe o astfel de terapie naturista. (Lorena F., Vaslui)






Remediu cu dovlecei pentru limitarea crizelor de astm

Vreme de o luna de zile sau chiar mai mult, beau cate 100 ml de suc de dovlecei, proaspat, de doua ori pe zi. Ca sa-i imbunatatesc gustul, il amestec cu suc de morcovi sau cu putin suc de lamaie. Nu este deloc greu de preparat, conditia fiind sa aveti un storcator de fructe electric. Din 300 g dovlecei ies cam 200 ml suc, care trebuie consumat imediat, altfel se oxideaza si fermenteaza. (Ionut A., Baia Mare)


Remediu cu castraveti pentru ameliorarea diabetului

Zilnic, pe langa alimentele indicate de diabetolog, am consumat minimum o jumatate de kilogram de castraveti, ca atare sau sub forma de salate, in combinatie cu alte vegetale. Cand mi-am repetat analizele, glicemia era aproape de valoarea normala si numai rareori s-a mai intamplat de atunci sa fie mai mare decat trebuie. (Petra F., Bucuresti)






Tratament cu dovlecei pentru cuperoza

Pe fondul unei fragilitati capilare mostenite probabil de la mama, am dezvoltat, mai ales pe picioare si pe fata, o forma de cuperoza foarte inestetica, ca o retea de vinisoare rosii. Unchiul meu m-a invatat sa mananc cat de des si in cantitati cat mai mari dovlecei cruzi, ca o sa scap de probleme. I-am urmat sfatul si, dupa un tratament intensiv ce s-a prelungit doua veri la rand, mi-am imbunatatit considerabil calitatea capilarelor.

Va recomand sa folositi si dumneavoastra aceasta leguma pentru a va spori rezistenta venelor, mai ales daca ati constatat ca va invinetiti cu usurinta. De altfel, aplicarea unor felii de dovlecel deasupra echimozelor, pe o durata de minimum 30 de minute, scurteaza considerabil perioada de vindecare a acestora. (Daniela V., Bucuresti)


Remediu cu dovlecei contra constipatiei

Am inceput sa mananc dovlecei de fiecare data cand aveam probleme. Efectele au fost realmente extraordinare! Este suficient sa consum 200 g dovlecei rasi, cruzi, amestecati cu putina sare si ulei de masline, pe stomacul gol si totul reintra in normal in sfera digestiva. (Cristina P., Lugoj)






Tratament cu castraveti pentru stabilizarea tensiunii arteriale

Timp de doua luni, in iulie si august, am mancat in fiecare zi cel putin o jumatate de kilogram de castraveti, cu tot cu coaja, insa bine spalati in prealabil. Astfel am obtinut o stabilizare semnificativa a tensiunii arteriale. (Laura S., Bucuresti)


Remediu cu castraveti impotriva crizelor de guta

Ii sfatuiesc pe toti bolnavii sa tina, timp de trei-patru saptamani la rand, o cura cu suc de castraveti combinat cu suc de morcovi in proportii egale. Un litru pe zi din acest amestec antreneaza, mobilizeaza sarurile urice din articulatii si ajuta la eliminarea lor prin urina, reduce inflamatia incheieturilor si elimina gradat crizele dureroase. (Constantina N., Giurgiu)


Tratament cosmetic cu castraveti pentru un ten perfect

Amestecati o lingurita de frisca proaspata cu doua lingurite de sfecla rosie data pe razatoarea mica si cu doua lingurite de suc de castraveti. Aplicati pe fata si lasati sa actioneze 10-15 minute. Clatiti-va cu apa minerala, apoi stergeti-va bine fata inainte de a va machia. (Dorina M,, Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98).




 

Sfecla rosie – beneficii, preparare

 
Sfecla rosie – beneficii pentru sanatate, mod de preparare
Sfecla rosie este un alt aliment-minune care contribuie la mentinerea unei stari excelente de sanatate. Vedeti care sunt beneficiile ei pentru sanatate si cum sa o preparati!


COMPOZITIA MIRACULOASA A SFECLEI ROSII...

Sfecla rosie are in compozitie numeroase substante nutritive precum: vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti.

Aceasta planta radacinoasa este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90%), zaharuri si fibre. Pigmentul care da radacinii culoarea rosu-violaceu si care are o actiune antioxidanta este saponina.

Sfecla este, de asemenea, bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.






BENEFICIILE CONSUMULUI DE SFECLA ROSIE...

Prin continutul ei bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange. Anemia si alte boli grave ale sangelui pot fi ameliorate prin consumul zilnic de sfecla rosie, care contribuie si la intarirea peretilor vasculari.

Sfecla rosie consumata in mod regulat previne si trateaza leucemia, cancerul pulmonar, colon-rectal si cel gastric datorita faptului ca aceasta este bogata in substante antioxidante.

Radacina de sfecla rosie face minuni in cazul cancerului de prostata sau de san, precum si in cancerul testicular. Sucul de sfecla rosie, pe langa beneficiile aduse organismului, este si un aliat redutabil in boli grave, precum cancerul si in ameliorarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei.






CUM O PREPARAM?

Sfecla rosie se poate consuma sub diverse forme, fie o puteti stoarce si bea sucul, fie o consumati cruda, sub forma de salata sau fiarta, in supa sau in piureuri, la cuptor.

Salata detoxifianta...

Ingrediente: 1 sfecla rosie coapta, 4 rosii cherry, 1 morcov, frunze de patrunjel, seminte de muguri de pin, ulei de masline, zeama de lamaie, 1 lingura de mustar, sare.

Cum se prepara? Intr-un bol se pun sfecla si morcovul rase pe razatoarea mare, rosiile cherry taiate in sferturi, patrunjelul tocat. Se toarna dressing-ul preparat din zeama de lamaie, mustar, sare si ulei de masline si la sfarsit se presara deasupra seminte de muguri de pin.

Deliciu energizant: suc de sfecla rosie...

Aveti nevoie de o sfecla medie, un mar micut si un morcov mediu. Se adauga si sucul de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea ingredientelor. Se spala bine ingredientele, merele se curata de samburi si se pun in blender. Sucul se bea pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, pentru a lasa nutrientilor timp sa fie absorbiti.

STIATI CA...

Daca ati cumparat sfecla cu frunze, nu trebuie sa le aruncati? Ele sunt mai bogate in vitamine si minerale ca radacinile! Pregatiti-le ca pe spanac sau adaugati-le in ciorba sau salata!

Foto: gazetadesud.md




 

Metode de aparare impotriva tantarilor. Cum scapi de tantari?

 
Metode de aparare impotriva tantarilor

O iesire la iarba verde, o plimbare prin parc la lasarea serii sau „imprudenta” de a lasa fereastra deschisa si esti ciuruit de tantari mai repede decat ti-ai fi putut imagina. Noi iti explicam de ce ataca minusculii vampiri si mai ales te invatam cum te poti apara de ei.

La tantari, masculul este mare crai: umbla din „floare-n floare“, bazaind vesel, gata oricand sa raspunda solicitarilor vreunei femele. Dupa imperechere, aceasta conserva lichidul seminal intr-un soi de depozit, un buzunar situat deasupra abdomenului. Pentru ca ouale sa ajunga la maturitate inainte de a fi depuse, este nevoie de un aport suplimentar de proteine. Iar sangele nostru este o excelenta sursa...

Printre milioanele de specii de insecte care populeaza lumea, exista aproape 300 de specii de tantari ce ii inteapa fara mila pe oameni. Ghidandu-se prin detectarea culorilor si miscarilor, femela inaripata este totodata sensibila la mai multe tipuri de mirosuri. In functie de acest criteriu isi alege prada. O data ce s-a asezat „la masa”, isi scoate trompa, capabila sa perforeze pielea pana ce da de un vas sanguin capilar. Inainte de a absorbi, injecteaza putina saliva anticoagulanta (responsabila de aparitia mancarimilor si a inflamatiei specifice). Apoi festinul poate incepe!

Dar de ce unele persoane sunt sistematic victime ale acestor intepaturi?






Portretul-robot al victimei ideale

Multa vreme s-a incercat elucidarea misterului potrivit caruia unele persoane sunt preferate de micii devoratori, in detrimentul altora. Din pacate, mult prea numerosii compusi chimici care ne individualizeaza, precum si mirosurile particulare emise de piele au facut acest lucru foarte dificil. Se vehiculeaza ipoteza ca susceptibilitatea de a fi intepat este de origine genetica in aproape 85% dintre cazuri. Unele tipuri de mirosuri sunt insa detectate pana la o distanta de 50 de metri.
  • Persoanele care au la suprafata pielii concentratii crescute de steroizi sau de colesterol sunt adesea intepate. Acest lucru nu are neaparat o legatura cu nivelul global al colesterolului din sange, ci mai degraba cu capacitatea de a produce acest compus.
  • Tantarii detecteaza deopotriva cantitatile excesive ale anumitor acizi, precum cel uric.
  • Transpiratia bogata in acizi grasi, amoniac sau acid lactic este, de asemenea, foarte atractiva.
  • Gazul carbonic este deopotriva captivant.
Pentru a trece neobservat pe sub trompa si ochii tantarilor, este de preferat sa stai nemiscat, intins pe un sezlong, decat sa joci fotbal cu prietenii. Miscarile atrag de obicei atentia vampirilor bazaitori, la fel emisia excesiva de gaz carbonic sau acid din transpiratie.






Nu fiti o prada usoara!

Respectarea catorva reguli simple va va ajuta sa va salvati pielea de la atacul tantarilor:
  • Purtati haine largi si lungi, care sa va acopere bratele si picioarele, pana la glezne. Evitati tesaturile prin care trompa tantarilor poate patrunde cu usurinta, precum muselina sau voalul.
  • Impregnati-va imbracamintea cu un produs insecticid special. Repulsivele absorbite de fibre se evapora foarte lent, conferind astfel protectie pe termen lung.
  • Montati plase anti-insecte la ferestre.
  • Atarnati prin casa saculeti cu levantica uscata si, eventual, folositi otet aromat cu lavanda pentru piele.
  • Daca „raul“ se produce si sunteti intepati, incercati sa nu va scarpinati; spalati zona inflamata cu apa si sapun, dupa care aplicati local lotiuni mentolate, care ajuta la calmare.
  • Sprayurile sau unguentele anti-tantari pentru piele contin un principiu activ care indeparteaza insectele fara a le omori. Femeile insarcinate si copiii e bine sa ceara sfatul medicului inainte de a apela la astfel de produse. Dupa mai mult de 30 de ani de studii, s-a mai tras concluzia ca folosirea abuziva de DEET (dietil-meta-toluamida) cauzeaza moartea neuronilor din zonele care controleaza miscarea muschilor, invatarea, memoria sau capacitatea de concentrare.

Si o veste buna...

Conform unui studiu recent, ale carui rezultate au fost date publicitatii la mijlocul lunii trecute, cercetatorii americani au reusit sa modifice genetic niste tantari, facandu-i incapabili sa transmita germenul responsabil de paludism (malarie). Mai exact, acesti entomologi de la Universitatea din Arizona au reusit sa altereze genomul de anofel, imunizandu-si „subiectii” total impotriva parazitului Plasmodium. Ei spera ca intr-un viitor apropiat vor putea inlocui tantarii din natura cu populatii de insecte nepericuloase modificate genetic in laborator.






Uleiurile esentiale - repelente fara efecte secundare

Daca doriti sa utilizati un produs natural pentru a evita sa mai fiti ciupiti, va puteti prepara singuri o solutie dupa urmatoarea reteta:
Aveti nevoie de 250 ml alcool din cereale (il gasiti in supermarket-uri) sau vodca; 30 de picaturi de esente de lavanda, lamaie, eucalipt, arbore de ceai, rozmarin, muscata trandafirie (le puteti folosi pe toate sau doar o combinatie de doua uleiuri); un recipient cu pulverizator. Amestecati foarte bine ingredientele, iar solutia obtinuta aplicati-o pe piele.

Daca sunteti reticenti in a folosi un produs pe baza de alcool, puteti incerca o combinatie din zece picaturi de uleiuri esentiale de eucalipt si arbore de ceai, doua lingurite de ulei vegetal, de preferat de masline si o lingurita de gel de aloe vera (optional).

O alta planta utila in prevenirea atacurilor este usturoiul. Stoarceti un catel de usturoi proaspat si aplicati zeama pe piele, asta daca nu aveti nimic impotriva mirosului persistent. La fel de bine puteti face o solutie dintr-o parte suc de usturoi si cinci parti de apa, pe care sa o pulverizati prin aer, in jurul dumneavoastra, atunci cand stati afara.
Daca pregatiti un gratar afara, pentru a tine tantarii la distanta, aruncati cate un praf de rozmarin si de salvie direct peste carbuni.

Dr. Carmen Madelaine CUREA, medic primar dermatovenerolog - Medicina naturista nr. 6 (166)




 

Piersicile fac pielea fina, fortifica organismul, previn imbatranirea

 
Piersicile fac pielea fina, fortifica organismul, favorizeaza regenerarea celulelor, previne imbatranirea prematura.
Delicioase, racoritoare, prietenoase cu silueta, piersicile se integreaza perfect in alimentatia estivala, asa ca nu ezitati sa le invitati cat mai des la masa dumneavoastra.

De sub pielita fina si plina de puf, piersica dezvaluie o pulpa carnoasa, parfumata, usor de digerat si cu putine calorii. Si, ca mai toate suratele ei fructele, aduce beneficii importante sanatatii si frumusetii dumneavoastra.


Piersicile sunt pretioase pentru sanatate

Piersicile sunt o sursa excelenta de minerale si oligoelemente (calciu, fier, iod, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc), vitamine (A, B, C si E) si flavonoide, substante cu proprietati antioxidante. Cantitatea generoasa de potasiu din compozitie le confera virtuti diuretice.

Piersicile fortifica organismul, favorizeaza regenerarea celulelor, protejeaza pielea de agresiunea factorilor externi (soare, sare etc), previne imbatranirea prematura, scade riscul aparitiei cancerului si protejeaza vasele de sange. Odata ce s-au copt, piersicile devin un rezervor pretios de fibre alimentare, care stimuleaza digestia, amelioreaza tranzitul intestinal si previn maladiile cardiovasculare.






Piersicile sunt perfect compatibile cu un regim de slabire

Vreti un desert delicios, dar in acelasi timp sarac in calorii? Alegeti fara sa stati pe ganduri piersicile. Sunt perfect compatibile cu un regim de slabire. Un fruct mediu (diametru 6 cm) are circa 100 g si va ofera doar 40 de calorii. Ceea ce este foarte rezonabil! Daca vreme de doua saptamani mancati doar piersici la micul dejun si la cina, iar pranzul aveti grija sa fie usor si sanatos, puteti slabi 2-3 kilograme!


Piersicile sunt bune pentru toate varstele

Piersicile sunt atat de usor de digerat, incat pot fi consumate chiar si de persoanele care au un sistem digestiv sensibil. Sub forma de piure sau compot, pot fi incluse fara riscuri in alimentatia bebelusilor inca de la varsta de sase luni.






Sucul de piersica catifeleaza tenul

Sucul de piersica revitalizeaza si catifeleaza tenul. Intr-un recipient presati o piersica asa incat sa obtineti cat mai mult suc. Intindeti sucul pe fata asemenea unei masti, lasati-l sa actioneze zece minute, apoi clatiti cu apa calduta. O sa constatati singura ca „a avea tenul ca piersica” nu-i vorba-n vant!

Autor: Angelina Ciltan. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014.




 

Caisele: beneficii de necontestat, rolul lor in terapie, utilizarea samburilor

 
Caisele: beneficii de necontestat, rolul lor in terapie, utilizarea samburilor

In China, inca de acum cinci milenii existau vaste culturi de caisi. Fructele, dulci, zemoase, parfumate, un regal pentru papilele gustative, erau considerate un simbol al senzualitatii, un elixir de viata lunga.

Si adevarul e ca, fiind una dintre cele mai generoase surse naturale de betacaroten, de vitamine din complexul de B si acid ascorbic, de potasiu si fier, caisele reprezinta un ajutor de baza in lupta impotriva infectiilor bacteriene si fenomenelor oxidative celulare, pentru refacerea tesuturilor bolnave.

De la cais putem folosi, pentru pastrarea sau redobandirea sanatatii, atat fructul, cat si miezul samburelui si florile. Caisele sunt printre primele vegetale ce pot fi mancate de bebelusi, lucru pozitiv, intrucat contribuie din plin la dezvoltarea danturii si a unei structuri osoase solide, iar gustul extrem de placut le va incadra cu siguranta in lista de preferinte. Acest fruct optimizeaza digestia, tonifica ficatul si inima, mentine vederea agera, asigurand concomitent organismului nutrimente esentiale.






Beneficii de necontestat

Datorita continutului de celuloza si pectina, caisele pot fi folosite ca laxativ cu actiune moderata. Determinand o reactie alcalina in interiorul organismului, optimizeaza digestia, singura regula fiind sa fie consumate inainte de masa propriu-zisa si fara pielita.

Asimilarea este favorizata de consistenta moale si de gustul usor acidulat, care stimuleaza secretia sucurilor gastrice. Prin prisma bogatiei de fier, acest fruct este recomandat in cazuri de anemie, ajutand totodata la cresterea productiei de hemoglobina, in transportarea oxigenului la celule.

Sucul proaspat de caise constituie un adjuvant in unele boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoza, este racoritor pentru cei care au febra mare, contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism.

O singura caisa furnizeaza doua miligrame de provitamina A, adica jumatate din necesarul zilnic al unui adult. In plus, ofera si vitamina C, alt antioxidant si imunostimulant major, precum si magneziu, calciu, fosfor. Gratie acestui ultim element, caisele sunt de mare ajutor persoanelor care prezinta pierderi de memorie.

Foarte hranitoare, caisa aduce multa vitamina B17, cunoscuta si sub numele de amigdalina, un sustinator foarte important in lupta cu cancerul.






Caisele in terapie

Iata cateva exemple de preparate binefacatoare ce au ca ingredient principal delicioasele fructe:
  • Opariti 100 g caise cu o cantitate de apa in clocot cat sa acopere fructele. Lasati-le la inmuiat 40 de minute, maruntiti-le, adaugati 100 g morcov ras si o lingura de zahar pudra. Consumati cate o doza de trei ori pe saptamana, pentru imbunatatirea acuitatii vizuale.
  • Mixati 100 g caise (sau zarzare) cu miezul de la doua nuci, adaugati la final o lingura de miere. Luati cate una-doua lingurite din acest amestec, inainte de culcare, pentru a mentine tonusul general.
  • Turnati peste 100 g caise uscate apa in clocot. Beti din infuzie de doua ori pe saptamana, pentru restabilirea echilibrului bioenergetic.
  • Peste zece caise puneti apa in clocot, atata cat sa acopere fructele. Dupa o ora, scurgeti lichidul, iar la caisele inmuiate si strivite adaugati pulpa de la o lamaie si o lingurita de miere. Preparatul acesta intareste sistemul imunitar.
  • Peste 100 g caise uscate si 50 g stafide turnati apa in clocot. Lasati o ora. Mancati fructele si beti zeama treptat. Repetati de doua ori pe saptamana, in starile de oboseala cronica.

Utilizarea samburilor

Cunoscut si sub numele de aluna amara, miezul din samanta de caisa era indicat din timpuri stravechi pentru atenuarea problemelor respiratorii, precum astmul, bronsita sau tusea persistenta. Este bogat in proteine si acizi grasi buni - oleic si linoleic - continand in proportie de 45% ulei, considerat la fel de util ca si cel de migdale.

In industria cosmetica este inclus, impreuna cu florile pomului, in special in produsele destinate tratarii tenului uscat sau imbatranit, ridat, datorita capacitatii de a penetra suprafata epidermei fara a lasa pielea grasa, dar hranind-o si revitalizind-o.

Uleiul de caise este folosit in mod traditional la masaj si pentru aromaterapie, deoarece calmeaza pielea si simturile, prin parfumul delicat.

Medicina naturista nr. 7 (167); Foto: csid.ro





 

Zmeurul. Remedii cu flori, frunze, radacini si tulpini de zmeur

 
Remedii cu flori, frunze, radacini si tulpini de zmeur

Desi faima lui o reprezinta fructele rosii, aromate si dulci, de data asta vom vorbi despre planta intreaga numita zmeur, o adevarata minune a naturii, care trebuie folosita acum.


Informatii despre zmeur

Zmeurul este cunoscut din timpuri preistorice. Zmeurul era folosit pe larg si de daci. Interesant este ca fructele zmeurului au fost consumate mult mai tarziu decat folosirea plantei ca leac. Rosul lor rubiniu starnea suspiciunea ca ar putea fi otravitoare.

Abia in secolul 16 apar primele mentiuni legate de folosirea lor. Faima zmeurului ca planta medicinala a fost cu mult mai mare decat aceea de aliment si pe buna dreptate. Arbust stufos, cu lastari taratori, prezent peste tot, in luminisuri si in paduri, el e folositor integral ca medicament al naturii, pornind de la radacini, apoi urcand spre tulpina, frunze si flori.

Dovada: si plantele se bucura de vecinatatea cu zmeurul. Daca este plantat sub un mar, merele nu mai fac pete si viermisori, in vreme ce coacazul si agrisul sunt feriti de boli si de daunatori. Dar in miraculoasa oranduire a naturii, exista un protector si pentru el: teiul. Daca vrem ca tufele de zmeur sa dezvolte tulpini inalte, viguroase si sa rodeasca abundent, le plantam in apropiere de-un tei.






Remedii cu flori de zmeur

  • Remedii cu flori de zmeur pentru erizipel, acnee. Pentru tamponarea locurilor afectate, se prepara un decoct din 3 lingurite de flori de zmeur si 200 ml de apa. Florile de zmeur se pun in apa rece, se aduce lichidul pana la punctul de fierbere si se tin pe flacara mica inca 3 minute. Cu decoctul obtinut se curata fata de doua ori pe zi.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru leucoree. Femeile cu acesta afectiune pot folosi, concomitent cu alte proceduri medicale, o infuzie preparata din o jumatate de lingurita de flori pisate de zmeur, oparite cu 100 ml de apa clocotita, care se bea seara, inainte de culcare.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru raceala, amigdalita, colita, eruptii cutanate. Doua linguri de flori de zmeur se infuzeaza timp de 30 de minute, in 200 ml de apa fierbinte, se strecoara si se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru hemoroizi, boli ginecologice. Cate o lingura de flori si frunze de zmeur se taie marunt si se infuzeaza in 250 ml apa clocotita, pana la racire. Dupa strecurare, se fac tamponari si comprese pentru hemoroizi, spalaturi...
  • Remedii cu flori de zmeur pentru intepaturi de tantari. Florile de zmeur (se poate adauga si o frunza de zmeur) se strivesc putin cu o lingura de lemn. Doua lingurite de flori se macereaza in 100 ml tuica, timp de 7 zile. Se tamponeaza locurile intepate. Se asteapta pana se usuca si se repeta aplicarea tincturii, de 8-10 ori.

Remedii cu frunze de zmeur

Frunzele de zmeur sunt foarte apreciate de amatorii de ceai, care le adauga in diferite combinatii de plante, pentru o aroma deosebita. Ei prepara chiar si cafele folosind infuzia din frunze de zmeur. Bucatarii iscusiti adauga frunzele de zmeur la fierberea orezului, pentru a-l parfuma si a-i da un gust deosebit. Cantitatea de vitamina C este, uneori, de 6 ori mai mare decat in fructe.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru fluidizarea sangelui. Se amesteca doua parti de frunze de zmeur cu o parte de flori de galbenele. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de amestec si 200 ml de apa, ce se bea in timpul zilei.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru neurastenie, nevrita. Se amesteca cate 5 linguri de frunze si crengute de zmeur, flori de sovarf si de trifoi, cu 3 linguri de sunatoare. O lingura de amestec se opareste cu 250 ml de apa clocotita si se mai tine pe foc mic 5 minute. Se infuzeaza timp de 30-40 de min. Se beau cate 50 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru inflamatia ovarelor. Intr-un litru de apa fierbinte se pun cate doua linguri de frunze si flori de zmeur, radacina de odolean si papadie, iarba de coada-calului. Vasul se pune pe foc si se lasa sa fiarba timp de 15 minute. Cand apa se raceste pana la temperatura corpului, se strecoara, se adauga 2-3 litri de apa calda si se foloseste pentru bai de sezut.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru dermatoze, acnee. Se stoarce o lingura de suc din frunze de zmeur si se amesteca cu 3 linguri de unt. Se pune alifia pe o bucatica de tifon impaturit si se aplica pe zona iritata.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru dureri de muschi si de articulatii. Frunzele de zmeur tocate marunt sau trecute prin masina de carne se amesteca cu osanza de porc, topita si fierbinte, in proportie 1:3. Se toarna intr-un recipient de sticla care se inveleste in prosop flausat, pana la racire. Se freaca locurile cu dureri si se invelesc cu un fular din lana de oaie.
  • Frunzele de zmeur folosite pentru saltele terapeutice. Batranii culegeau prin paduri saci de frunze de zmeur, pentru saltele care diminueaza durerile de spate si de picioare. La frunzele de zmeur se adaugau frunze de feriga, artar, plop, mesteacan, in functie de afectiunile concrete.

Remedii din radacini si tulpini de zmeur

Partile acestea ale plantei se folosesc mai rar, deoarece oamenii nu cunosc puterile lor vindecatoare. Dar, deseori, radacinile ne trateaza mai bine si mai rapid decat restul plantei.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru cresterea imunitatii. In anotimpul rece se prepara un decoct din 5-6 tulpini de lungimea palmei, tocate marunt si fierte in 750 ml de apa. Se infuzeaza 30 de minute. Intareste imunitatea si organismul dupa o boala istovitoare.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru otita purulenta. Se culeg toamna radacini de zmeur si se toaca marunt. In 500 ml de apa rece se pun 2 linguri de radacini de zmeur si se lasa la macerat 12 ore. Se beau cate 150 ml de macerat, de doua ori pe zi, intre mese. In 30 de zile se cicatrizeaza chiar si cele mai vechi rani de pe timpan.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru astm bronsic. Se pun pe foc, intr-un litru de apa rece, 50 g de radacini de zmeur tocate marunt. Se aduc pana la fierbere si se mai lasa pe foc foarte mic, timp de 30-40 de minute, acoperind vasul cu capac. Se infuzeaza o ora. Se beau cate 100-150 ml contra asfixiei, de 6-8 ori pe zi.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru inflamarea nodulilor limfatici. Se amesteca in cantitati egale radacini de zmeur, varfuri de crengi de brad alb si miere de albine. Se toarna apa peste plante cat sa le acopere cu 3 degete si se lasa intr-un vas inchis ermetic, pus la cuptor sau pe un foc mic, timp de 8 ore, dupa care se infuzeaza 12 ore si se strecoara. Se consuma cate o lingura, de 5-6 ori pe zi, timp de 3 luni. Se pastreaza la frigider 8-10 zile sau la congelator 2-3 luni.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru dezintoxicare. Pentru curatarea organismului de nitrati, toxine si resturi de medicamente sintetice, putem sa preparam carbune medicinal din tulpini uscate de zmeur. Crengile se rup in bucatele mici, se pun intr-un borcan de tabla, care se acopera cu aluat sau cu un capac ermetic si se tin la cuptor sau in soba pe jar, pana se transforma in praf negru. Se consuma cate 1/3 de lingurita, de 4-5 ori pe zi, cu putina apa calda.
Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.