Sarea. Da sau ba? Cand e necesara si cui nu-i este recomandata?

 
Sarea. Da sau ba? Cand e necesara si cui nu-i este recomandata
Desi sodiul este esential pentru multe procese vitale in organism, sarea poate deveni o otrava daca este consumata in exces.

Formata din clor si sodiu, necesare pentru buna functionare a inimii, pentru digestie, muschi si activitatea hormonilor, sarea nu este daunatoare atat timp cat o consumi in cantitati rezonabile.

Doar ca, din pacate, cei mai multi dintre noi mananca mai multa sare decat are nevoie organismul, pentru ca, pe langa cantitatea pe care o presaram in mancare, ea este prezenta oricum in majoritatea alimentelor, adaugata de producatori.

Cantitatea de sare recomandata zilnic este de 4-5 grame (cel mult o lingurita), dar in realitate, consumul trece usor de 10 grame.






PENTRU UNII, SAREA NU ESTE RECOMANDATA!

Daca ai probleme cu rinichii sau cu inima, in special daca suferi de hipertensiune, sarea trebuie limitata drastic. Evita alimentele sarate, supele instant, conservele si verifica atent eticheta produselor inainte sa le cumperi.


SI MAI MULTA GRIJA TREBUIE SA AI IN CAZ DE:

- hipertensiune - un consum prea mare de sare este periculos in primul rand pentru hipertensivi, intrucat creste fluxul de sange care circula prin vene, pune presiune pe vase, riscul de accidente hemoragice fiind mult mai mare;

- afectiuni renale - daca rinichii nu functioneaza cum ar fi de dorit, nu este cazul sa fie impovarati cu un surplus de lichide. In cazul oricarei afectiuni a sistemului urinar, se recomanda o dieta fara sare.






CAND E NECESARA SAREA?

Deficitul de sodiu se poate manifesta prin transpiratie excesiva, sete accentuata, ameteli, pofta de alimente sarate.

Hipotensivilor, de exemplu, li se recomanda sa manance ceva sarat daca ii cuprinde o stare de lesin. In caz de anumite afectiuni, deficitul de sodiu poate fi chiar periculos, insa este o situatie extrem de rara la adultul sanatos.

„Hiponatremia, adica scaderea nivelului de sodiu din sange sub valoarea de 135 mmol/l, este o urgenta medicala si trebuie tratata in spital sub stricta supraveghere”, explica dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, Spitalul Monza.

SURPLUSUL DE LICHIDE IN ORGANISM CONDUCE ADESEA LA FORMAREA EDEMELOR; MAI ALES LA NIVELUL PICIOARELOR.

Bibliografie: Sanatatea de azi.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa