Sexualizarea la pubertate

 
Sexualizarea la pubertate

Organele sexuale, atat la baieti, cat si la fete se formeaza in perioada vietii intrauterine. La nastere, copilul prezinta toate formatiunile anatomice necesare sexualizarii. La pubertate, sub influenta factorilor neuro-endocrini si metabolici, aceste formatiuni preexistente se diferentiaza, cresc, se matureaza. Odata ajuns la maturitatea sexuala, organismul capata o noua functie, functia de reproducere.

Totalitatea organelor care iau parte la realizarea functiei de reproducere formeaza aparatul genital. Aparatul genital este deosebit la barbat si femeie, in raport cu functiile pe care le indeplineste.

Concomitent cu transformarile care au loc la nivelul aparatului genital, apar si alte componente specifice sexualizarii la pubertate. Fara a lua parte direct la functia de reproducere, ele definesc caracterele somatice specifice morfotipului masculin sau feminin — acestea sunt caracterele sexuale secundare.

Caractere sexuale secundare se realizeaza prin actiunea directa a hormonilor sexuali specifici sexului asupra unor tesuturi si sisteme cu potentialitati de dezvoltare ambigena (masculina sau feminina).

Cele mai importante remanieri au loc la nivelul sistemului osos, tesutului muscular, al pielii, al pilozitatii, al mugurelui mamar.

Directia unisexuala a dezvoltarii acestor tesuturi dupa modelul masculin sau feminin este proportionala cu cantitatea si calitatea hormonului care le prelucreaza. Se realizeaza in final dismorfismul sexual — deosebirile corporale, cele in afara organelor genitale, existente intre cele doua sexe.

Aprecierea stadiului sexualizarii puberale are drept criterii cele doua componente: dezvoltarea organelor genitale si prezenta caracterelor sexuale secundare.

Varsta la care apar si viteza de desfasurare a tuturor manifestarilor puberale prezinta mari variatii individuale.

Ceea ce defineste normalitatea evolutiei este armonia, dezvoltarii; unui anumit grad al dezvoltarii fizice (cresterea in inaltime si greutate, modelarea formelor corporale) ii corespunde un anumit stadiu al dezvoltarii organelor genitale si al caracterelor sexuale secundare (pilozitate, dezvoltarea sanilor). Varsta osoasa este reperul cel mai fidel in aprecierea stadiului evolutiei manifestarilor puberale. Ea se apreciaza radiografic si se interpreteaza numai de catre medic. Cum sexualizarea la pubertate prezinta aspecte deosebite la baieti si fete, le vom prezenta separat.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa