Menopauza: simptome, tratamente si remedii naturiste

 
Menopauza: simptome, tratamente si remedii naturiste

Bufeuri, hipersudoratie, palpitatii si variatii ale tensiunii arteriale, menstre abundente, neregulate, tulburari emotionale dintre cele mai diverse, pofta de mancare exagerata, migrene, dificultate de concentrare, insomnii etc. Multe dintre femeile aflate in preajma varstei ultimei menstruatii se confrunta cu aceasta simptomatologie, cauzata de incetarea activitatii hormonale a ovarelor. Majoritatea manifestarilor in cauza pot fi insa destul de lesne indepartate prin intermediul fitoterapiei.

Doua plante cu efect hemostatic

  1. Frunzele de vita-de-vie rosie. Aceasta planta este recunoscuta ca fiind excelenta contra tulburarilor menopauzei, totodata in caz de probleme venoase, avand proprietati hemostatice (reduce mai ales hemoragiile uterine). Se utilizeaza ca decoct, obtinut din 50 g frunze la un litru de apa, din care se consuma trei cani pe zi, inainte de mesele principale.
  2. Piperul-broastei este un remediu cunoscut din vechime, indicat in tulburarile de menopauza cu pierderi prelungite de sange. Se administreaza sub forma de infuzie, din 5 g frunze la 250 ml apa clocotita; se beau doua cani pe zi. (A.N., Pitesti)

Infuzie de paducel, in caz de palpitatii

Ceaiul pe care il recomand cu incredere se prepara din 10 g flori de paducel la o jumatate de litru de apa clocotita; se lasa cateva minute, se strecoara. Se beau doua cani pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Se face o pauza de doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua daca mai este cazul. (Silvia M., Tecuci)


Somnifer natural cu efect sigur

Infuzia se obtine dintr-un amestec in parti egale de traista-ciobanului si talpa-gastei si era recomandata de catre un medic femeilor aflate in situatia mea. Am inceput sa beau cate trei cani de ceai zilnic, obtinut din doua lingurite de plante la o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Dupa circa doua saptamani de tratament, spre uimirea si bucuria mea, mi-a revenit somnul si totodata si energia si pofta de viata. (Virginia S., Bucuresti)


„Pulberea de salvie m-a scapat de hipersudoratie“

In fiecare zi luam cate o jumatate de lingurita de remediu, in sase-sapte reprize. Tineam pulberea mai intai cinci minute sub limba, dupa care o inghiteam cu apa si imbucam ceva. Cand am inceput sa ma simt mai bine, am redus treptat din cantitatea administrata, pana cand am ajuns la numai trei doze zilnic. Efectul a fost uimitor: in aproape o luna, hipersudoratia, bufeurile, anxietatea erau amintiri.

Femeile mai putin energice nu trebuie sa urmeze tratamentul cu salvie mai mult de doua saptamani consecutiv, apoi sa faca o pauza de doua saptamani; daca se exagereaza, planta poate provoca scaderea apetitului alimentar, deshidratare, constipatie.) (Anita V., Ploiesti)


Plante de efect in tratarea bufeurilor

  • Mielarea (Vitex agnus-castus). Deoarece bufeurile apar pe fondul unei caderi bruste a nivelului de estrogeni, acest arbust poate ajuta la ameliorarea simptomelor prin reglarea echilibrului hormonal. Se iau cate 200 mg sub forma de capsule, de doua ori pe zi.
  • Salvie (Salvia officinalis). Se toarna peste doua lingurite de frunze uscate si maruntite 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul pentru un sfert de ora, apoi se strecoara. Se bea ceaiul treptat, rece, pe parcursul zilei.
  • Schinduf (Trigonella foenum-graecum). Rolul terapeutic se datoreaza prezentei unor substante cu efect asemanator hormonilor feminini. Deoarece este astringent, se recomanda administrarea acestui remediu sub forma de capsule, cate 200 mg de trei ori pe zi.
  • Cohosh negru (Cimicifuga racemosa). Aceasta planta este extrem de populara in Occident, demonstrand o certa actiune de limitare a bufeurilor (dar si a uscaciunii vaginale, specifice premenopauzei). Are si efect sedativ, fapt pentru care se recomanda femeilor anxioase. (Mioara N., Bucuresti)

Semintele de marar, adevarati hormoni naturali

Semintele de marar sunt considerate deopotriva de fitoterapeuti si de reprezentanti ai medicinei alopate drept elixir al tineretii feminine. Pot substitui in buna masura pierderea de estrogen, fenomen care dupa varsta de 40 de ani se intensifica.

Efectele tratamentului, ce consta in administrarea zilnica a trei lingurite de pulbere de seminte, pe stomacul gol, sunt uimitoare: pielea isi recapata elasticitatea; sanii redevin fermi; se reduce considerabil uscaciunea vaginala; se micsoreaza riscul de hirsutism (crestere a parului pe corp).

Aceasta terapie se recomanda femeilor aflate in perioada premergatoare menopauzei, mai putin celor diagnosticate cu fibrom sau adenofibrom uterin, precum si celor ce sufera de adenofibrom mamar, cancer genital sau sindrom premenstrual, afectiuni in care se constata o secretie prea abundenta de estrogen in organism. (Andra P., Bucuresti)


Cura cu grau incoltit poate ajuta

Timp de o jumatate de an, cate zece zile in fiecare luna, am luat zilnic cate 40 g grau incoltit cu miere poliflora, dimineata, inainte de micul dejun. Vreau sa va spun ca toate starile de rau au trecut ca prin farmec, si menopauza s-a instalat lin, aproape fara efecte nedorite. (Elvira D., Bucuresti)


Tratament pentru dismenoree

Am luat cate o lingurita rasa de pulbere de matase de porumb de trei ori pe zi, inainte de mese, cat dura un ciclu menstrual normal, apoi faceam o saptamana pauza. Dupa trei luni imi revenisem total, aveam un tonus si o buna dispozitie de invidiat. Mai mult, acelasi leac l-am folosit pentru a scapa de tulburarile ce au aparut o data cu instalarea menopauzei - ameteli, dureri de cap, bufeuri, nervozitate etc. (Carmen L., Petrosani)


Drojdia, nepretuita in starile depresive

In etape de cate zece zile consecutive pe luna, am luat cate patru lingurite de drojdie in mai multe reprize pe zi. (Simona O., Bucuresti)


Cretisoara micsoreaza hemoragiile

Am inceput si eu sa iau, cand era cazul, cate patru lingurite rase de pulbere obtinuta prin macinarea plantei cu rasnita de cafea si, ca prin farmec, hemoragia inceta. Urmam tratamentul acesta cateva zile la rand, si-l reluam, tot pentru doua-trei zile, cand sangerarile reveneau. Am procedat astfel o perioada mai lunga, pana cand menstruatia a incetat. (Roxana G., Bals)


Inflorescentele de morcovi redau pofta de viata

Se lasa, de seara pana dimineata, o mana de flori de morcovi tocate (eventual si frunze, tot bine maruntite) la inmuiat intr-un litru de apa. In zori se strecoara (se stoarce materia vegetala intr-un tifon) si se bea, in trei reprize, inainte de mese, lichidul rezultat. Se continua astfel timp de minimum trei luni. (Dana B., Oradea)

Remedii naturiste nr. 3 (95); Foto: howlongdoesmenopauselastinfo.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa