Fa-ti analizele vitale!

 
Fa-ti analizele vitale!

Inteleptii din vechime spun ca a preveni e mai important decat a vindeca. Dar oamenii din zilele noastre au o gramada de cunostinte despre boli si aproape deloc timp sa le puna in aplicare, din pacate. Cei mai multi ajung in fata medicului cand boala a dat deja prea multe semne, ca dovada ca e intr-un stadiu destul de avansat. Daca ne-am face macar un set complet de analize la inceputul anului, am putea sa nu ajungem pana acolo.


Fa-ti un plan!

Cu toate schimbarile si neajunsurile lui, sistemul sanitar actual ne ofera posibilitatea de a face unele analize gratuite, daca acestea au fost recomandate de medicul de familie printr-o trimitere. Asadar, rezerva-ti timp si pune pe hartie in primul rand lista problemelor care deja te deranjeaza, apoi vezi care din familie a avut ori are boli care se transmit ereditar. Du-te cu lista la medicul de familie si faceti impreuna un plan de analize care ar trebui sa te tina la adapost de orice batai de cap pentru un an intreg.


Cele mai frecvente boli

In urma cu cativa ani, Ministerul Sanatatii a derulat un program de analize gratuite pentru intreaga populatie, inclusiv pentru cei care nu aveau asigurare medicala. Cu acea ocazie, numarul de cazuri de diabet depistate de institutul de specialitate s-a dublat! Diabetul este una din cele mai frecvente afectiuni ale epocii noastre - asadar, ar fi foarte bine daca ai trece pe lista ta de analize anuale un test de glicemie. Si, daca tot te intepi, fa si hemoleucograma, VSH, colesterolul si trigliceridele. Foarte multa lume sufera de afectiuni cardiovasculare, iar aceasta este o metoda buna de a le depista din vreme.


Sangele si urina

Sangele este o adevarata mina de aur in privinta informatiilor pe care le poate da despre sanatatea ta; asadar, cere-i medicului de familie trimitere pentru orice analiza care ar putea scoate in evidenta vreo problema importanta, cum ar fi o boala a ficatului sau a tiroidei. Concentratia de minerale si oligoelemente din sange poate sa te ajute sa scapi de carentele care te fac sa fii obosita fara motiv sau prea usor deprimata. Cand vine vorba de diagnostice, nici urina nu e mai prejos. Analiza urinei pune in evidenta nu numai bolile de rinichi, dar si alte afectiuni deloc de neglijat, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea.


Examineaza-ti organele importante!


In primul rand, inima. Ar fi o nedreptate din partea ta sa nu-i acorzi macar o electrocardiograma pe an, cand ea iti asigura viata in fiecare clipa. Apoi plamanii. Mai ales daca fumezi, nu ignora mesajele de atentionare de pe fiecare pachet de tigari, oricat de atragator ar arata el si fa-ti un control pulmonar. Specialistii recomanda spirometria, adica testul functional, in timpul caruia, practic, nu trebuie decat sa sufli intr-un aparat. Rinichii, ficatul, vezica biliara, dar si organele genitale pot fi vizualizate impreuna printr-o ecografie abdominala. Tot printr-o ecografie, in zona mamara, poti verifica daca ai chisturi sau alte probleme la nivelul sanilor, iar daca medicul considera necesar, iti va recomanda sa faci si o mamografie.


Neaparat testul Papanicolau!

Cum cancerul de col uterin nu are simptome pana in faza cand nu mai e mare lucru de facut, intelept ar fisa te supui unui control anual ca sa scapi de nelinisti. Testul Papanicolau determina si alte probleme pe care le-ai putea avea in zona genitala, asa ca este oricum binevenit. Pentru barbatii de peste 45 de ani, cand afectiunile prostatei sunt mai frecvente, se recomanda analiza cunoscuta sub numele de PSA (antigen specific prostatic).


Ce-ar mai fi de urmat...

Un control dermatologic. Specialistii ne avertizeaza ca sunt multe cazuri in care melanomul (cancerul de piele) poate fi tratat daca il depistam din stadiul in care arata ca o alunita. Apoi, un examen stomatologic, pentru a nu lasa eventualele carii sa ajunga in stadiul de crater. Si un control la ochi, ca sa fii linistita ca n-ai trecut cu vederea vreo analiza esentiala.


Special pentru copii

Cum nici laptele nu mai e ce-a fost, foarte multi copii au carente ori dezechilibre care ii aduc de multe ori in stadii grave. De aceea, este foarte bine sa le fie verificate glicemia si alte elemente vitale, cum ar fi calciul si magneziul. De asemenea, examenul coproparazitologic este necesar, mai ales daca micutul se joaca afara, merge la gradinita sau intra in contact cu animalele.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa