Remedii naturale si alimente benefice pentru hipertensiunea arteriala

 
Remedii naturale si alimente benefice pentru hipertensiunea arteriala

Invata sa tii sub control hipertensiunea arteriala in sezonul rece, cand problema se acutizeaza. Remediile naturale iti sunt de mare ajutor!

Iarna, din cauza temperaturilor scazute, orice hipertensiv isi resimte boala mai acut decat in oricare alt sezon. Frigul determina constrictia vaselor de sange, iar efectul este circulatia mai rapida a acestuia. In plus, stilul de viata se modifica in sezonul rece: mancarea este mai grea, miscarea e mai putina, kilogramele se asaza mai usor, iar asta creste efortul pe care organismul trebuie sa-l faca la fiecare miscare. Asa devine hipertensiunea o problema mult mai deranjanta in sezonul rece, fiindca medicatia recomandata de specialist este dozata pentru conditii normale de viata.


Remedii simple si sigure pentru hipertensiune arteriala

Exista solutii ca sa tii sangele navalnic sub control chiar si in sezonul rece si tot ce trebuie sa faci este sa-ti indrepti atentia spre ingredientele naturale:
  • Comprese cu otet: inmoaie doua prosoape in otet de mere si infasoara talpile in ele. Stai asa 8-10 minute, timp in care mananci un sfert de lamaie cu tot cu coaja (ar fi indicat sa cumperi lamai cu coaja necerata).
  • Usturoi pe stomacul gol: inghite un catel de usturoi pe nemestecate, apoi bea un pahar cu apa rece. Repeta zilnic pana ce observi o imbunatatire a conditiei tale.
  • Remediu dulce: amesteca o lingura cu scortisoara si trei linguri cu miere, la cate o lingurita din acest amestec cu o ora inainte de fiecare masa principala (de trei ori pe zi), timp de zece zile.
  • Apa de malai: pune o lingura cu malai intr-un pahar si umple-l cu apa fierbinte, nu clocotita. Acopera paharul si lasa malaiul peste noapte la inmuiat. Dimineata, strecoara si bea apa pe stomacul gol.
  • Lapte cu marar: pune pe foc 50 g de seminte de marar (gasesti la plafar) in jumatate de litru de lapte. Lasa-l sa clocoteasca pana ce cantitatea de lapte se injumatateste, ia de pe foc si strecoara. Consuma cate o lingura, de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa. Pe tot parcursul tratamentului, pastreaza acest remediu la frigider.
  • Suc de sfecla: un pahar cu suc de sfecla-rosie pe zi normalizeaza tensiunea pentru urmatoarele 24 de ore.
  • Suc de cartofi: sterge bine cartofii cu o laveta umeda si da-i pe razatoare; stoarce-i si bea sucul obtinut, cate doua pahare pe zi. Ca sa imbunatatesti gustul, amesteca-l cu suc de morcovi, in proportii egale. Durata curei: o luna.
  • Laptisor de matca: zilnic cate doua lingurite cu amestec de miere poliflora si laptisor de matca; concentratia este de 2%: la 500 g de miere, pune 10 g de laptisor de matca pur. Durata curei: cate o luna, cu 2-3 saptamani de pauza.
  • Boabe de ienupar: se mesteca incet, pe stomacul gol. Incepe cu patru boabe si creste cantitatea cu una pe zi, pana ce ajungi la 15. Continua tratamentul micsorand cantitatea de boabe cu cate una pe zi, pana ce ajungi iar la patru. Pauza dintre cure trebuie sa fie de cel putin o luna si sunt recomandate 4-6 cure pe an.

Alimente benefice care te ajuta sa tii tensiunea sub control

Exista cateva alimente care te ajuta sa tii tensiunea sub control. Include-le in meniul tau cat mai des!
  • Banane: datorita potasiului pe care-l contin.
  • Struguri: datorita potasiului si antioxidantilor.
  • Mazare: datorita unei proteine speciale care echilibreaza tensiunea arteriala.
  • Soia: datorita fitoestrogenilor care dilata vasele de sange.
  • Ciocolata neagra (cel putin 70% cacao): mareste elasticitatea vaselor de sange; cantitatea zilnica recomandata: 14 g.
  • Peste: datorita acizilor omega 3 care protejeaza vasele de sange si reduce inflamatiile.
  • Carne de pui: datorita proteinelor de colagen pe care le contine.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: incomemagazine.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa