Remedii naturiste impotriva durerilor de spate

 
Remedii naturiste impotriva durerilor de spate

In perioada rece a anului, cand e multa umezeala, reumatismul cronic se reactiveaza si apar durerile chinuitoare de spate. Cand analgezicele dau gres, fitoterapia face apel la efectele miraculoase ale plantelor.

Exista cateva tratamente naturiste care calmeaza durerile de spate, reduc rigiditatea musculaturii si a coloanei vertebrale si stimuleaza circulatia. Astfel, iti recapeti mobilitatea, iar o stare de bine ia locul depresiei care se instaleaza cand durerile persista.
  • Ardeiul iute. Contine o substanta numita capsaicina, care are proprietatea de a inhiba senzatia dureroasa. In acelasi timp, are efect vasodilatator si de stimulare a sistemului nervos. Taie marunt 3-4 ardei iuti, amesteca-i cu 2-3 linguri cu ulei cald, pune totul pe un pansament si pliaza-l astfel incat ardeiul sa nu intre in contact direct cu pielea. Dupa 5-10 minute, inlatura pansamentul, pentru ca se irita pielea.
  • Salcia. In scoarta de salcie se gaseste o substanta numita salicina, din care se produce aspirina, un antiinflamator recomandat in durerile de spate. Aceasta substanta actioneaza ca un analgezic, antiinflamator si antinevralgic la nivelul vertebrei afectate si al tesutului din jurul ei. Prepara un ceai din 30 g de frunze de salcie si 250 ml de apa si bea-l cald. Poti alege capsulele cu extract de salcie care au un efect mai rapid. Fitoterapeutii recomanda 240 mg de salicina pe zi - efectul va fi echivalent cu al unui calmant puternic.
  • Arnica. Se administreaza de doua ori pe zi si este folosita daca durerea de spate apare dupa o contuzie. Are efect antiinflamator, iar uleiurile esentiale si flavonoidele continute neutralizeaza fosfolipaza, o enzima care declanseaza inflamatia tesutului osos. Unguentul si tinctura de arnica favorizeaza consolidarea ligamentelor si a oaselor si activeaza circulatia sangvina in zona dureroasa. Este un remediu eficient in atenuarea durerilor de sciatica sau artroza. Frectioneaza cu arnica zona dureroasa timp de cinci minute. Poti inlocui unguentul cu tinctura de amica: pui 15 picaturi pe o compresa si o aplici pe spate.

Reteta contra durerilor

Intr-un saculet, amesteca in parti egale coaja de mesteacan, coaja de salcie, radacina de tataneasa si pune-l in cada. Stai in apa 20 de minute, iar in acest timp, bea sucul de la o lamaie cu apa plata, neindulcit. Tratamentul se face zilnic, vreme de zece zile. Trateaza durerea dintre omoplati produsa de demineralizarea osoasa, pozitiile vicioase pe scaun sau in pat in timpul somnului, efortul fizic prelungit, bolile degenerative si modificarile congenitale ale coloanei.


Stiati ca?

Compresele fierbinti cu musetel, valeriana, ghimbir sau frunze de calin aplicate pe zona dureroasa a spatelui alina durerile sacaitoare.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.romaniatv.net


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa