Lipsa iubirii, o boala cu milioane de victime

 
Lipsa iubirii, o boala cu milioane de victime
Cand vorbim despre maladii incurabile, ne gandim totdeauna la cancer si SIDA. Sunt cele doua flagele care au omorat si vor mai omori si de-acum inainte milioane de oameni.

Ca-ntotdeauna, ne impresioneaza ceea ce este vizibil: moartea vazuta cu ochii. Nu mai acordam importanta unui alt flagel secerator de vieti, al carui „virus” atinge sufletul omenesc: lipsa iubirii.

Lipsa iubirii nu se vede. Groaznica suferinta a omului singur, lipsit de afectiune si mangaieri. Taraisul prin marginea zilelor. Un pustiu sufletesc care pe majoritatea ii impinge in ghearele disperarii. Milioane de oameni a caror existenta alienata e doar umbra bolnava a adevaratei vieti.






Era firesc ca oamenii de stiinta sa priveasca si in aceasta directie. „Lipsa iubirii e pentru oameni stresul cel mai puternic”, spun ei.

Si chiar explica: sistemul neurovegetativ alarmeaza intreg organismul. Inima bate mai repede, vasele de sange se ingusteaza, tensiunea arteriala creste, musculatura si creierul sunt irigate mai tare cu sange. Respiratia se accelereaza si pupilele se dilata. Glandele suprarenale secreta adrenalina, sistemul imunitar ii simte prezenta in sange si reduce producerea globulelor albe (cele care ne apara de infectii si de congestii).

Urmarea: lipsit de iubire o perioada mai lunga, omul se imbolnaveste.






Ne putem vindeca singuri de lipsa iubirii?

Primul ajutor in lipsa iubirii:
  • Plansul - elimina hormonii stresului.
  • Sportul: produce endorfina - hormonul fericirii.
  • Medicina naturista: de exemplu, sunatoarea alunga depresiile si tristetea.
  • Vitaminele B: intaresc nervii.
  • Meditatia, antrenamentul autogen: ne ajuta sa ne regasim si sa devenim independenti de simpatia sau dragostea celorlalti.
Terapia cea mai eficienta pentru lipsa iubirii (din punct de vedere psihologic):

Acceptati ca nu-i veti schimba niciodata pe ceilalti, ci doar pe dvs. insiva. Ca nu puteti obliga pe nimeni sa va iubeasca. Fixati-va un plan in etape:
  • Formati-va un nou cerc de prieteni, prin niste activitati comune (de exemplu, la un club de sport, un ONG axat pe ecologie, o scoala de dans).
  • Creati-va un nou sentiment al propriei dvs. valori, facand bine altora, fara a pretinde recompensa (de ex., petreceti dupa-amiaza cu o vecina bolnava).
  • Nu asteptati nimic de la altii. Dragostea, afectiunea vin doar atunci cand nu le pretindem.






Care sunt cauzele lipsei iubirii?

  • Gandirea materialista: in societatea noastra moderna, a lua este mai important decat a da. Mai importante decat dragostea sunt banii, puterea, obiectele materiale, o masina ultramoderna, un computer ultimul tip, o slujba banoasa.
  • Psihoza performantelor: in sistemul nostru de valori nu mai conteaza decat invingatorii. Cine nu face parte din aceasta categorie este pedepsit, fiind lipsit de afectiune.

Lipsa iubirii in Romania

  1. Persoane singure: in Romania traiesc circa 5 milioane de oameni singuri.
  2. Divorturi: o casnicie din trei se desface dupa 3-5 ani.
  3. Copii: din ce in ce mai multi copii cresc fara unul dintre parinti. Numarul persoanelor care isi cresc copiii singure a crescut cu 40%.
  4. Medicamente: pilulele impotriva singuratatii. Din 10 femei, una ia in mod regulat calmante.
  5. Alcool: circa 1 milion de romani sunt alcoolici, iar 3 milioane sunt amenintati sa devina.
  6. Anunturi la rubrici sentimentale: tot mai multi romani singuri cauta sa scape de singuratate, cautandu-si perechea pe internet.

Cum te poti imbolnavi de lipsa iubirii la birou?

Care sunt persoanele cele mai amenintate?

Cei care la birou nu reusesc sa se impuna. De cele mai multe ori, ei sunt primele victime ale unei campanii de teroare psihica. Semnale de alarma: nimeni nu te mai asculta cand vrei sa povestesti cum a fost in concediu. Iar seful evita sa-ti dea de lucru.






Cum reactioneaza organismul fata de lipsa de afectiune a colegilor?

Primele reactii sunt mai ales contracturile, durerile de ceafa si umeri. In afara de acestea: dureri de cap, boli de stomac, de exemplu colite, dereglari ale sistemului neurovegetativ (maini reci si umede, palpitatii, ameteli). In cel mai rau caz, o slabire a ligamentelor sau ulcer duodenal.


Cum te poti imbolnavi de lipsa iubirii in pat?

Sa presupunem ca o femeie afla intamplator ca sotul ei este infidel. Nu are curaj sa-i spuna, de teama ca o va parasi. In decurs de 3 luni, ii apar simptomele tipice ale privatiunii de dragoste: obsesia sa slabeasca, bulimia, depresiile, furia maniacala a cumparaturilor...

Care sunt persoanele cele mai amenintate?

Oamenii care-si extrag sentimentul valorii proprii dintr-o singura sursa - de exemplu aspectul fizic - sufera in mod deosebit, atunci cand partenerul ii paraseste. Fundamentul personalitatii lor nu este suficient de stabil. Ei sunt amenintati de imbolnavire.

Care sunt semnalele de alarma?

Lipsa afectiunii incepe sa se faca simtita atunci cand unul dintre parteneri spune tot mai frecvent „eu”, in loc de „noi”. Cand devine indiferent si nu il mai intereseaza cum se mai simte celalalt.

Cum reactioneaza organismul?

Femeile care sufera din pricina lipsei de iubire fac o alergie cu eruptii care produc mancarime, cu iritatii ale pielii. Ori nu au pofta de mancare, sufera de crampe la stomac sau au probleme digestive.






Exista un prim ajutor contra suferintei din dragoste?

Exista: marturisirea. Este fundamental ca raul care ne chinuie sufletul sa iasa afara, spun psihologii. Deschideti-va sufletul catre cei dispusi sa v-asculte: o ruda, un prieten, un preot, un psiholog. Despovarat de suferinta care-l apasa, sufletul se va simti usurat. Invatati sa vorbiti. Uneori, cuvintele sunt medicamente.


Simptomele lipsei iubirii

  • Dureri de cap si migrene: pulsatii dureroase provocate de socuri, griji, depresii. Responsabili sunt hormonii stresului.
  • Inima: palpitatii la stres psihic. Pulsul se accelereaza la 150, tensiunea arteriala creste, sufocare, transpiratie abundenta, spaime provocate de panica. Simptomele infarctului: senzatie de apasare, arsuri in zona pieptului. Dureri care iradiaza in bratul stang si maxilarul inferior.
  • Slabirea auzului: presiune, senzatie de infundare a urechii, uneori suieraturi. Vasele sanguine din urechea interna se stramteaza, celulele auzului nu mai primesc oxigen si se atrofiaza. Auzim tot mai rau sau deloc.
  • Stomacul: in cazul unui stres psihic extrem, isi face aparitia gastrita. Dureri in capul stomacului, greata, senzatie de voma.
  • Spatele: contractii. Lipsa de afectiune provoaca o contractie a muschilor de la ceafa, umeri si spate. Daca este de durata, ligamentele cedeaza.
  • Pielea: cand suntem lipsiti de iubire, prima care „plange” este pielea. Ea reactioneaza instantaneu prin alergii, eczeme, acnee, psoriazis, urticarie.
Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa