Adevaruri despre femei si maladiile inimii

 
Adevaruri despre femei si maladiile inimii
  • Renunta greu la fumat. Numarul de fumatori in randul barbatilor s-a diminuat pe parcursul ultimilor ani, lucru ce nu s-a constatat la femei. Un sfert dintre ele continua sa fumeze, in conditiile in care tabagismul creste de doua ori riscul de dezvoltare a unei maladii cardiovasculare in raport cu barbatii.
  • Hipertensiunea este un important factor de risc. Date recente furnizate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) arata ca hipertensiunea joaca un rol major in aparitia bolilor cardiovasculare grave la femei. Riscul este mai mare de 3,5 ori fata de barbati.
  • 40% dintre femei sunt hipertensive. Studii de ultima ora au pus in evidenta faptul ca aproximativ 40% dintre femei sunt hipertensive, avand o presiune arteriala mai mare de 154/9 cm coloana de mercur.
  • Diabetul agraveaza situatia. Femeile diabetice prezinta un risc de imbolnavire cardiovasculara de trei ori mai mare fata de cele care nu sufera de aceasta afectiune. Probabilitatea dezvoltarii unei maladii circulatorii este cu atat mai mare cu cat, pe fondul dezechilibrului metabolic deja existent, pacientele continua sa fumeze.
  • Miscarea are rol profilactic. Practicarea cu regularitate a unei activitati fizice joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare. Sportul moderat ajuta la restabilirea nivelului colesterolului si trigliceridelor, mareste fluxul sanguin, intareste inima. Cele mai recomandate sunt mersul pe bicicleta, inotul si joggingul.
  • Alcoolul are efecte nefaste. Numeroase femei aflate in campul muncii obisnuiesc sa consume cantitati destul de mari de alcool, fapt ce duce la acumularea de kilograme si la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, favorizeaza aparitia anomaliilor de ritm cardiac. Asadar, fiti rezonabile si incercati sa nu depasiti doua pahare de vin pe zi.
  • Terapiile substitutive sunt controversate. Tratamentele hormonale de substitutie continua sa faca obiectul unor discutii aprige in ce priveste riscul dezvoltarii maladiilor cardiovasculare. Astfel, utilizarea timp indelungat a acestor tipuri de medicamente se pare ca favorizeaza aparitia amintitelor boli.
  • Trebuie tinut cont de ereditate. Femeile care si-au pierdut unul sau amandoi parintii, inainte ca acestia sa implineasca varsta de 60 de ani, din cauza unor boli cardiovasculare prezinta un risc de trei ori mai mare sa cada victime unui infarct fata de cele care nu au avut astfel de antecedente in familie.
  • Se poate vorbi despre o „discriminare cardiovasculara”. Exista, fara indoiala, o favorizare a barbatilor in ce priveste tratarea maladiilor cardiovasculare, ceea ce conduce la rezultate terapeutice mai putin favorabile in cazul femeilor afectate de astfel de boli. Acestea trebuie sa beneficieze la randu-le de un diagnostic precis si de o abordare inteligenta a bolii, care sa permita stabilirea unui tratament optim.
Foto: avoidbypasssurgery.com



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa