Sarcina cu diabet

 
Informatii medicale despre sarcina cu diabet

Sarcina este o perioada delicata in viata oricarei femei. Cu atat mai mult daca suferi de diabet si vrei sa devii mama trebuie sa ai mare grija de sanatatea ta!

O viitoare mama care sufera de diabet tip II are de urmat o serie de pasi importanti ca sa se bucure de o sarcina fara probleme si, mai ales, ca sa poata aduce pe lume un copil sanatos. Pe langa analizele uzuale recomandate oricarei femei, prima conditie este ca diabetul sa fie atent monitorizat inainte de instalarea sarcinii.


Complicatiile

De multe ori, diabetul este insotit de complicatii cronice precum , cea mai comuna dintre ele fiind hipertensiunea. Totodata, se stie ca diabetul se manifesta mai ales la persoane supraponderale. Daca greutatea ta depaseste limitele normale sau ai probleme cu inima, acestea trebuie rezolvate inainte de programarea unei sarcini si atent monitorizate pe durata celor noua luni cu bebe in burtica. In caz contrar, se agraveaza odata cu graviditatea si duce la nastere prematura. Pe de alta parte, valorile mari ale glicemiei si excesul de kilograme in timpul sarcinii pot cauza complicatii la nastere din cauza greutatii mari a fatului (peste 4 kilograme) sau ca urmare a icterului prelungit ori a hipoglicemiilor la nou-nascut.


Dieta

Meniul ocupa o importanta aparte pentru orice femeie insarcinata, dar, daca suferi de diabet, devine extrem de important. Se recomanda mare atentie alimentelor, astfel incat sa fie nu doar sanatoase, ci si consumate cu masura, ca sa te ajute sa-ti mentii greutatea in limite normale. Pentru un meniu creat in functie de nevoile tale, cere cateva sfaturi de la nutritionist!


Diabetul gestational

Exista si o forma de diabet atipic, numita diabet gestational, care se declanseaza in timpul sarcinii si se manifesta numai pe durata ei. Totul se petrece pentru ca, din cauza hormonilor de sarcina si a modificarilor multiple prin care trece organismul, apare o deficienta de insulina, hormon ce are rolul de a mentine glicemia in limite normale. Printre simptome, se numara senzatia permanenta de sete, foamea exagerata, urinarile frecvente, iar diagnosticul se pune in urma analizelor de sange care scot la iveala nivelul crescut al glicemiei (de obicei, in saptamanile 24-28 de sarcina), alaturi de testul de toleranta la glucoza. Cu o monitorizare atenta din partea medicului, sarcina decurge fara probleme, iar dupa nastere, valorile glicemiei revin la normal. Totusi, riscul de a dezvolta diabet de tip II este mai mare in cazul femeilor care au avut diabet gestational.


Cum previi diabetul gestational?

Daca ai suferit de diabet gestational intr-o sarcina anterioara, ai peste 30 de ani sau rude cu diabet de tip II, creste riscul sa dezvolti aceasta complicatie in timpul sarcinii. La fel se poate intampla daca ai ovare polichistice. Preventiv, cel mai important este sa-ti mentii greutatea in limite normale sau, daca esti supraponderala, sa slabesti inainte sa ramai insarcinata. Totodata, este esential sa eviti situatiile foarte stresante si sa mananci sanatos, fara mult zahar sau grasimi.


Ce masuri trebuie sa ia o femeie cu diabet pe durata sarcinii ca sa nu aiba parte de complicatii?

Studiile recente au aratat ca, in sarcina, metforminul poate fi administrat fara riscuri in diabetul tip II si diabetul gestational, cu conditia ca diabetul sa fie echilibrat. In general, in trimestrele II si III, glicemiile au tendinta sa creasca, fiind necesara uneori introducerea tratamentului cu insulina. Multi specialisti prefera sa recomande insulina de la debutul sarcinii sau chiar anterior (sarcini programate), pentru a asigura un control metabolic cat mai bun. Este posibila asocierea insulina/metformin la pacientele obeze.


Top riscuri ale glicemiei prea mari

Hiperglicemia in sarcina poate duce la:
• hipertensiune arteriala, afectiune ce cauzeaza instalarea eclampsiei, periculoasa si pentru mama si pentru fat;
• greutate mare a fatului.

Colda Anca, medic primar diabet zaharat si boli metabolice; foto: www.qbebe.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa