Astmul alergic – care sunt indiciile si cum ma ajut?

 
Astmul alergic – care sunt indiciile si cum ma ajut?
Primavara, cand expunerea la schimbari de temperatura, polen si vant este mai mare, poate fi pentru foarte multi astmatici un calvar. Verdictul il dau datele statistice: peste 50% din cazurile de astm au o cauza alergica.

Astmul este o boala respiratorie cronica cauzata de inflamarea mucoasei ce imbraca partea interioara a bronhiilor plamanilor si dureaza toata viata.

Astmul alergic insa este o forma de astm episodica, una dintre manifestarile alergiei de tip sever si se declanseaza doar primavara, de multe ori la contactul cu polenul din atmosfera si toamna.


Care sunt indiciile astmului alergic?

Primele indicii ale astmului alergic, inaintea manifestarii simptomelor, constau in indigestie, constipatie sau diaree, tractul gastrointestinal fiind cel dintai afectat de contactul cu alergenul. Le urmeaza, la scurt timp si principalele simptome: respiratie sacadata si incapacitatea de a respira, stranut si tuse severa, dureri toracice.

Atacurile de astm alergic se manifesta mai ales dimineata devreme, cand cel suferind se trezeste brusc din somn, cuprins de panica. Nevoia acuta de aer si senzatia ca nu poate respira dau nastere dorintei de a iesi grabnic afara, aerul din camera parand irespirabil. Criza poate dura de la cateva ore la cateva zile.


Cum ne ajutam?

Cel mai bine ar fi sa depistati alergenul provocator al neplacerilor si sa evitati contactul cu acesta. Apoi, exista tot felul de pastile, picaturi si injectii pentru calmarea crizelor de astm. Cele mai indicate sunt insa spray-urile.

Marele lor avantaj: lipsa de toxicitate (faptul ca ar crea dependenta este, dupa cum sustin medicii, un mit). Pe langa acestea, de mare ajutor ar fi respectarea catorva masuri simple:
  • nu folositi odorizante de camera si detergenti cu miros puternic;
  • nu aduceti in casa flori cu mult polen sau miros puternic, precum crinii si tuberozele;
  • nu lasati fereastra deschisa, mai ales dupa ora pranzului si nici nu iesiti la plimbare in aceste ore ale zilei, cand cantitatea de polen din atmosfera este mai mare;
  • feriti-va pe cat posibil sa stati prea mult pe afara in zilele umede si reci!
Bibliografie: Sanatatea de azi, nr. 4 (86), 2015.



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa