Sfaturi impotriva diareei

 
Sfaturi impotriva diareei
Ma confrunt des...

Sunteti mai sensibili atunci cand vine vorba de mancare? Aplicati sfaturile de mai jos ca sa preveniti diareea pe viitor:

- evitati agentii iritanti precum mancarea picanta, prajelile, cafeaua, guma de mestecat;

- inlocuiti consumul de apa cu cel de lichide bogate in saruri si minerale (de exemplu: supa de legume) pentru a acoperi pierderea de electroliti, precum sodiul si potasiul;

- consumati alimente bogate in fibre (acestea regleaza consistenta si reduc aciditatea scaunului);

- urmati o rutina alimentara, evitand schimbarile bruste de dieta;

- spalati atent legumele si fructele;

- pastrati mancarea gatita la rece si in recipiente inchise ermetic.


Regimul de evitat atunci cand aveti diaree...

- lapte si branza, unt, smantana;

- cafea, ceai negru, cola;

- bauturi carbogazoase;

- bauturi alcoolice;

- suc de prune;

- cereale integrale, nuci, seminte;

- alimente bogate in grasimi (carne grasa, chips-uri & alte snack-uri);

- fructe uscate;

- fructe de padure;

- porumb, broccoli, spanac;

- mazare, varza


Regimul adecvat atunci cand aveti diaree...

- cel putin 8 pahare de apa;

- suc de lamaie;

- paine prajita;

- orez;

- supa de morcovi;

- lapte de soia;

- banane;

- legume si fructe fierte (complet).

Va recomandam sa cititi si: Cele mai comune afectiuni ale colonului


 

Alimente care nu se tin in frigider

 
Alimente care nu se tin in frigider
Anumite produse proaspete au mai multe proprietati nutritive daca le pastrati la temperatura camerei. Le punem la frigider ca sa isi mentina savoarea, fara sa stim ca pentru unele nu este tocmai cel mai potrivit loc. Paradoxul este ca, atunci cand sunt tinute la rece, aceste alimente se strica mai repede, isi pierd gustul si proprietatile antioxidante. De exemplu, unele fructe sau legume devin fade si nu mai pot fi consumate dupa ce le tineti la frigider. Iata mai jos cateva dintre alimentele care nu se tin in frigider.


CARTOFI...

Refrigerarea diminueaza savoarea oricarui soi de cartofi, indiferent ca este vorba de cei albi, rosii ori dulci. Din cauza ca pierd amidon, devin fainosi cand ii gatiti. Cel mai bine este sa ii depozitati intr-un loc uscat, in pungi de hartie. Astfel, majoritatea soiurilor vor rezista cel putin trei saptamani. Nu folositi pungi de plastic, fiindca atrag umezeala si cartofii se strica.


ROSII...

Stiti deja din experienta ca, daca le tineti la frigider, nu doar ca nu se pastreaza intacte, ci se strica mai repede. Puse la rece, rosiile pierd din savoare, iar temperaturile scazute le inmoaie. Cel mai potrivit este sa tineti rosiile afara. Daca vreti sa se coaca mai repede, bagati-le in pungi de hartie, in niciun caz de plastic! Dupa ce s-au copt, rosiile rezista cateva zile, dar ca sa le conservati savoarea si sa aduceti prospetimea verii in mancarurile de iarna, pasati-le si puneti-le in congelator.


AVOCADO...

Avocado face parte din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Acest fruct, apreciat datorita bogatiei de acizi grasi esentiali pentru sanatatea sistemului cardiovascular, nu trebuie pus in frigider inainte de a se coace. Avocado este bun de mancat cand coaja este moale la atingere. Abia atunci il puteti pastra la frigider, netaiat, in jur de o saptamana. Nu tineti la rece felii de avocado, fiindca se oxideaza si prind o culoare maronie.


CAFEA...

Daca pana acum stiati despre cafea ca isi pastreaza aroma mai bine cand este tinuta la frigider, aflati ca temperatura scazuta produce condens, iar acesta diminueaza savoarea cafelei (indiferent daca este macinata ori sub forma de boabe). Sunteti mari amatoare a acestei licori energizante? Beneficiati din plin de gustul ei placut daca o depozitati in camara, intr-un recipient foarte bine inchis.


PAINE...

Nici painea nu putea lipsi din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Este un obicei si la noi, si in multe gospodarii din diverse colturi ale lumii sa se tina painea la frigider cateva zile ca sa se pastreze proaspata. Lucrurile stau exact pe dos: frigiderul usuca painea rapid. Daca vreti sa mancati o paine proaspata, pastrati-o la temperatura camerei, intr-un loc uscat, nu mai mult de doua zile, iar ce nu consumati pe loc puteti baga la congelator.


CEAPA...

Pastrati-o in saci de rafie, fiindca permit patrunderea aerului. In frigider, ceapa se inmoaie si nu se mai poate folosi. Locul potrivit este in camara, unde este racoare, dar departe de cartofi, fiindca acestia mentin umezeala si ceapa se strica mai repede.


PEPENE...

Chiar si pepenele face parte din lista alimentelor care nu se tin la frigider. Este important sa stiti cateva secrete de pastrare pentru a va bucura din plin de efectul lui revigorant. Se pare ca, daca tineti pepenele verde la frigider, fructul isi pierde din prospetime, dar si din valorosii antioxidanti, fiindca nu sta in conditii prielnice. Potrivit cercetarilor, depozitarea la temperatura camerei ajuta la pastrarea intacta a substantelor nutritive. Dupa ce il taiati, pepenele nu trebuie tinut la frigider mai mult de doua zile. Batranii spun ca pepenii intregi pot fi pastrati perioade lungi daca sunt acoperiti cu var si depozitati intr-o incapere racoroasa.


USTUROI...

Tinut la frigider, isi pierde aroma si fermitatea. La ce este bun usturoiul fara aroma intensa ce da gust oricarui fel de mancare? Tine-l mai degraba in camara, unde rezista pana la doua luni. Daca ati apucat sa luati catei din capatana ori a inceput sa se inmoaie, folositi usturoiul in maximum o saptamana. Pisat, puteti sa il pastrati la frigider numai daca il consumati in cel mai scurt timp.


DOVLECEL...

Precum celelalte legume delicioase si usor digerabile din familia cucurbitaceelor (toate varietatile de dovlecei, castravetii, dovleacul de placinta), dovlecelul are un continut ridicat de apa si se inmoaie ori se deshidrateaza daca este pastrat mai mult de 2-3 zile la frigider. In schimb, are un gust mai bun si rezista mai mult timp daca il depozitati in camara.


MIERE...

Considerata unul dintre cele mai hranitoare alimente, mierea este pretioasa si necesita grija cand vine vorba de conservarea pentru mai mult timp. Vestea buna este ca, datorita compozitiei sale unice, mierea poate fi depozitata perioade indelungate, fara sa isi piarda valabilitatea. Nu este recomandata insa pastrarea la frigider, fiindca ii grabeste cristalizarea. Puneti-o intr-un recipient ceramic ori de sticla (cele metalice favorizeaza umezeala si degradarea oxidativa) foarte bine inchis, pe un raft din camara. Chiar daca uitati de ea, nu isi pierde proprietatile in timp, iar voi va veti bucura multa vreme de acest aliment natural.


ULEI...

Ca este de porumb, de floarea-soarelui ori de masline, uleiul se ingroasa si isi pierde transparenta daca il tineti la frigider. Nu ii plac nici caldura in exces, lumina sau aerul. Locul ideal de depozitare este camara, loc intunecos si cu temperatura constanta. La rece puteti pastra doar uleiurile din nuci, care se folosesc in formula densa la prajituri ori se adauga in lotiunile de corp.


Ce facem cu fructele de sezon?

Din dorinta de a avea tot timpul pe masa fructe care sa potoleasca setea si sa ne alinte papilele gustative, punem la frigider mere, piersici, nectarine, fructe de padure fara sa stim ca temperaturile joase nu doar ca nu le pastreaza integritatea, ci chiar le diminueaza calitatile. Dupa ce se coc, tineti-le intr-un loc aerisit si racoros, ca sa isi conserve vitaminele si aroma.

Bibliografie: Femeia de azi. Foto: www.cefacemimi.ro


 

Boli pe care le puteti mosteni de la parinti

 
Boli pe care le puteti mosteni de la parinti
Probabilitatea ca la un moment dat sa suferiti de depresie, hipertensiune sau osteoporoza este mai mare in cazul vostru daca aveti in familie persoane care sufera de aceste boli.

Faptul ca parintii sau bunicii vostri au avut ori sufera de o boala sau alta nu inseamna neaparat ca ii mosteniti. Totusi, se stie ca exista multe afectiuni care au o componenta ereditara. Iar daca aceste boli afecteaza un membru al familiei, riscul ca si voi sa fiti la un moment dat atinsi de acea maladie este mai mare.

Asadar, este bine sa stiti ce boli „circula” in familia voastra, ca sa luati masuri la timp, inainte ca sanatatea sa va fie afectata. Hai sa vedem care sunt problemele de sanatate pe care le-ati putea mosteni din familie si ce sa faceti ca sa va protejati!


Colesterol marit...

Daca in familia voastra exista una sau mai multe persoane care au nivelul colesterolului ridicat, este indicat sa fiti foarte atenti la alimentatie (sa reduceti grasimile) si la stilul de viata (sa faceti frecvent miscare).

Valoarea mare a colesterolului poate avea cauza genetica, situatie in care este vorba de hipercolesterolemie familiala. S-a constatat ca 50% din copiii ai caror parinti au aceasta afectiune mostenesc boala.

Iar colesterolul marit creste riscul maladiilor cardiovasculare. Faceti-va periodic analize de sange ca sa stiti exact nivelul colesterolului vostru, iar daca acesta tinde sa urce, nu ezitati sa va schimbati alimentatia si stilul de viata: mai multe fructe si legume, cantitate redusa de grasimi si carbohidrati, miscare regulata etc.


Migrene...

Probabilitatea sa va afecteze migrenele este de 70-80% daca mama voastra sufera de aceste cumplite dureri de cap. Conform cercetatorilor, cefaleea poate fi mostenita de la parinti. Daca va chinuiesc migrenele, evitati pe cat posibil factorii care declanseaza crizele: lumina puternica, consumul anumitor alimente (cafea, ciocolata, branza, citrice), oboseala si stresul intens.


Hipertensiune arteriala...

In aproximativ 50% din cazuri, hipertensiunea arteriala este ereditara. Este suficient ca unul din parinti sa sufere de tensiune arteriala marita ca probabilitatea sa dezvoltati si voi afectiunea sa fie mare, iar daca ambii parintii au aceasta problema, riscul sa-i mosteniti ajunge la 75%.

Din fericire, puteti intarzia aparitia bolii daca tineti sub control factorii de risc: surplusul de greutate, fumatul, stresul, consumul excesiv de sare, sedentarismul.
Retineti ca aceasta boala evolueaza fara simptome, asa ca este indicat sa va verificati periodic tensiunea arteriala!


Depresie...

Cercetarile genetice arata ca depresia poate fi mostenita, dar asta nu inseamna ca, daca o persoana din familia voastra a suferit sau este afectata de depresie, va veti confrunta obligatoriu cu aceasta problema.

Totusi, faptul ca aveti antecedente familiale creste riscul sa fiti afectati de depresie la un moment dat pe parcursul vietii. Important este sa va informati despre aceasta boala si sa stiti ce puteti face ca sa va protejati.


Afectiuni ale inimii...

Maladiile coronariene pot fi ereditare. Daca unul din parinti sufera de o boala cardiaca, riscul sa fiti afectati de o asemenea maladie creste de 1,5-2 ori. In cazul in care o persoana din familie a suferit un atac de cord la o varsta tanara, atunci cel mai probabil boala a fost mostenita.

Diminuati riscul de a va imbolnavi eliminand factorii periculosi, precum surplusul de greutate, fumatul si lipsa de miscare. Faceti-va regulat controale medicale si analize de sange ca sa depistati la timp eventualele probleme cardiovasculare!


Diabet de tip II...

Daca unul din parinti are diabet de tip II, riscul ca si voi sa suferiti de aceasta afectiune este de 15%. In schimb, daca amandoi parintii sau mai multe rude apropiate se confrunta cu aceasta maladie, riscul ca si voi sa dezvoltati boala creste pana la 75%.

Nu trebuie sa uitati ca diabetul este una dintre afectiunile care la inceput evolueaza fara simptome. Ca sa-l depistati din vreme, trebuie sa va masurati periodic glicemia.

Dupa varsta de 45 de ani, ar fi bine sa va faceti aceasta analiza de sange macar o data pe an. Puteti preveni diabetul de tip II eliminand factorii de risc: surplusul de greutate, sedentarismul, excesul de carbohidrati (paine, dulciuri, zahar, cartofi, paste fainoase, orez).


Osteoporoza...

Ereditatea joaca un rol important in aparitia osteoporozei. Asadar, trebuie sa fiti foarte atenti daca mama sau bunica materna au suferit o fractura cauzata de osteoporoza, intrucat dupa instalarea menopauzei sunteti de doua ori mai expuse riscului sa va confruntati cu o fractura de col femural decat femeile care nu au aceasta boala.

Puteti preveni pierderea de masa osoasa consumand alimente bogate in calciu si practicand regulat o activitate fizica.


Varice...

Ereditatea joaca un rol foarte important in aparitia acestora. Daca unul din parinti sufera de varice, riscul ca si voi sa fiti afectati de ele este mai mare decat in cazul persoanelor in a caror familie nu exista aceasta boala.

Cum puteti preveni varicele? Incercati sa va mentineti greutatea intre valorile normale pentru inaltimea voastra. Evitati sa stati vreme indelungata pe scaun: faceti pauza la fiecare ora daca aveti munca de birou. Nu va expuneti mult timp caldurii (soare, sauna, epilare cu ceara calda etc). Faceti multa miscare - este o modalitate excelenta de a mentine tonusul vaselor de sange.


Ereditatea si cancerul

Cancerul nu este considerat o boala ereditara. Totusi, unele tipuri, precum cel de san, de ovare si de colon, sunt declansate de factorii ereditari. Potrivit studiilor, doar 5-10% din cazurile de cancer sunt legate de o predispozitie genetica. Este bine sa stiti ca, daca o mama este diagnosticata cu cancer mamar inainte de 40 de ani, riscul ca fiica ei sa sufere de aceeasi boala este de trei ori mai mare.

In aceasta situatie, se recomanda ca, dupa varsta de 20 de ani, fiica sa mearga anual la medicul ginecolog pentru examinarea sanilor, iar dupa 40 de ani, sa solicite in fiecare an efectuarea unei mamografii.

Bibliografie: Femeia de azi. Foto: www.click.ro


 

Cum ne alegem o crema antirid

 
Cum ne alegem o crema antirid
Cu siguranta si pentru dumneavoastra tenul este foarte important si reprezinta imaginea cu care iesim in lume. Odata cu trecerea timpului, acesta sufera modificari si apar nedoritele riduri.

Asadar, la o anumita varsta, fiecare dintre noi ajunge in momentul in care trebuie sa isi aleaga creme antirid de calitate. Dar cum putem face asta, cand oferta este atat de variata?


Cum sa facem sa nu cheltuim banii fara rost?
  • In primul rand, trebuie sa alegem o crema antirid, speciala pentru tipul nostru de ten. Amintim ca tipurile principale de ten sunt: normal, uscat, mixt, gras. Deci, inainte de a alege crema ideala pentru tine, informeaza-te si afla ce tip de ten ai.
  • Crema ta antirid, trebuie sa aiba neaparat retinol. Este cel mai important agent contra imbatranirii. Acesta este un derivat al vitaminei A. Are efect de prevenire a aparitiei ridurilor, dar lupta si impotriva diminuarii acestora.
  • Alte ingrediente bune pe care o crema ar trebui sa le aibe sunt: coenzima Q10, antioxidanti (beta-carotenul, licopenul, seleniul, vitaminele A, C si E), peptide si resveratrol.
Trebuie sa stim de la inceput ca o crema antirid nu va avea efecte uimitoare din prima utilizare. Trebuie folosita o perioada indelungata de timp.


Dar cum facem sa prevenim aparitia ridurilor?
  • Factorii majori care conduc la imbatranirea tenului si la aparitia ridurilor sunt tigarile, lipsa odihnei, hidratarea insuficienta, alcoolul, expunerea la un mediu poluant. Asadar, ar fi bine sa evitati aceste lucruri.
  • De-a lungul vietii, trebuie sa iti faci un obicei in a te demachia dimineata si seara. E foarte important sa ne curatam tenul, altfel, se poate dezvolta sebumul si pot aparea nedoritele puncte negre.
  • Daca vrei sa ai un ten frumos, nu mai merge la solar. Imbatraneste foarte mult pielea, iar ridurile apar mult mai rapid.
  • Exfoliaza-ti pielea acasa odata la 2-3 saptamani si mergi la salon pentru o exfoliere profesionala o data pe an. E foarte important sa indepartezi celulele moarte ale pielii.
  • Foloseste masti naturale pentru hidratarea pielii, neaparat, in functie de tipul tau de ten.
Acestea sunt cateva sfaturi care imi vin in minte in acest moment. Trebuie sa facem tot posibilul sa ne ingrijim tenul, pentru ca el ne individualizeaza.
 

Ce presupune dieta 5:2?

 
Ce presupune dieta 5:2?
Acest tip de dieta sugereaza faptul ca, daca veti manca sanatos timp de cinci zile, iar urmatoarele doua zile veti urma o alimentatie saraca in calorii, veti slabi si veti avea multe alte beneficii pentru sanatate. Aceasta dieta a fost conceputa de jurnalistul medical Michael Mosley si de jurnalistul Mimi Spencer.

Michael Mosley sustine ca aceasta dieta se bazeaza pe studiile unor cercetatori britanici si americani care au ajuns la concluzia ca posturile intermitente ii ajuta pe oameni sa piarda mai multe grasimi, sporesc sensibilitatea insulinei si diminueaza colesterolul, ceea ce duce si la o scadere a riscului de imbolnaviri cardiovasculare si de diabet.

Sustinatorii acestei diete spun ca le este mai usor sa tina regim doar doua zile pe saptamana decat sa urmeze o dieta de slabit care sa aiba restrictii calorice in fiecare zi pe o perioada mai lunga de timp.

S-ar putea sa va placa si:

Dieta vegetariana - Avantajele si dezavantajele dietei vegetariene

Raw vegan, dieta pentru un ten frumos



DINTRE POSIBILELE BENEFICII...

Cand depasiti cele doua zile de regim si incepeti sa mancati normal, veti descoperi placerea de a savura o masa, veti intelege ca nu trebuie sa mancati mult ca sa va saturati.

Veti putea asculta si intelege mai bine nevoile propriului organism, va veti da seama ca de multe ori mancati mai mult decat era cazul, chiar si atunci cand nu va era foame sau erati deja satui.

In felul acesta se instaleaza un obicei sanatos si cei care tin acest regim ajung sa manance mai putin ca inainte, reusind in timp sa slabeasca si sa-si mentina greutatea.

Dieta va poate reda linistea si productivitatea. Stiind ca nivelul vostru de energie va fi limitat, va veti putea concentra mai bine pe ceea ce este cu adevarat important si veti amana tot ceea ce n-are importanta vitala.


CE MANCAM IN ZILELE DE REGIM?

O zi tipica de regim trebuie sa nu depaseasca limita de 600 de calorii la barbati si 500 calorii la femei. Caloriile este ideal sa fie impartite in trei mese principale, nu sa fie consumate la o singura masa. Veti fi surprinsi cat de creativ puteti imparti acest numar minim de calorii in trei mese distincte.


ATENTIONARI...

Nu se recomanda ca in cadrul celor doua zile de dieta sa faceti activitati fizice solicitante. Aveti grija sa va hidratati corespunzator in aceste zile!


IDEI DE MENIU DE REGIM...

Prima zi de regim:A doua zi de regim:
Mic dejun1 lingurita stafide, 1 iaurt degresat, 4-5 migdaleomleta cu spanac (un ou, 60 g spanac)
Pranzpiept de curcan + salata verde (150 g)supa de pui cu legume (250 ml)
Cinasupa de legume verzi (250 ml)salata de fasole verde (250 g)


 

Baneocin (pulbere cutanata si unguent)

 
Baneocin (pulbere cutanata)
Baneocin (pulbere cutanata) 250 UI/5000 UI pe gram:

- zinc bacitracina 250 UI;

- sulfat de neomicina 5000 UI.


Indicatii terapeutice

Infectii si ulceratii cutanate:

- eczeme infectate si arsuri suprainfectate;

- ulcere de staza suprainfectate;

- alte infectii cutanate: impetigo contagios.


Adjuvant in ingrijirea postoperatorie dupa:

- excizii si cauterizari;

- plagi deschise;

- ruptura perineala;

- epiziotomii.


Mod de administrare


- Adulti si copii cu varsta mai mare de 2 ani.

- Baneocin pulbere cutanata se aplica in strat subtire peste zona afectata de 2-4 ori/zi.

Baneocin (unguent)
Baneocin (unguent) 250 UI/5000 UI pe gram:

- zinc bacitracina 250 UI;

- sulfat de neomicina 5000 UI.


Indicatii terapeutice

Infectii ale foliculilor pilosi si glandelor sudoripare:

- furuncule, carbuncule (dupa tratamentul chirurgical);

- sicozis la nivelul barbiei, sicozis profund;

- hidrosadenite supurative;

- stafilodermie periporala.

- panaritiu, paronichie;

- impetigo contagios;

- leziuni prin abraziune sau taiere suprainfectate.


Prevenirea suprainfectarii in:

- arsuri si leziuni provocate de lichide fierbinti;

- postchirurgie estetica si grefe cutanate.


Mod de administrare


- Adulti si copii cu varsta mai mare de 2 ani.

- Baneocin unguent se aplica in strat subtire peste zona afectata de 2-4 ori/zi.


Alte informatii despre Beneocin (pulbere cutanata si unguent)

Contraindicatii:

- Hipersensibilitate la bacitracina, neomicina, antibiotice aminoglicozidice sau la oricare dintre excipienti.

- Leziuni extinse, severe ale tegumentelor: risc de ototoxicitate.

- Insuficienta renala sau cardiaca severa.

- Leziuni vestibulare sau/si cohleare preexistente.

- Aplicarea la nivelul conductului auditiv extern, in caz de perforatie a timpanului.

- Aplicarea la nivel ocular si la nivelul sanilor in timpul alaptarii.

- Copii cu varsta sub 2 ani.


Atentionari si precautii speciale:

- Pacienti cu insuficienta hepatica si/sau renala: se recomanda efectuarea de teste ale functiilor hepatica, renala si audiometrie.

- Pacienti cu otita medie: prudenta - risc ototoxicitate.

- Pacienti cu acidoza, miastenia gravis, alte boli neuromusculare: prudenta - risc bloc neuromuscular in urma absorbtiei sistemice.


Utilizare prelungita:

- Posibilitatea aparitiei microorganismelor rezistente.

- In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate sau a microorganismelor rezistente, tratamentul cu Baneocin trebuie intrerupt.


Interactiuni cu alte medicamente:

- Administrarea concomitenta cu cefalosporine sau alte aminoglicozide poate potenta nefrotoxicitatea.

- Utilizarea concomitenta cu diuretice poate potenta oto- si nefrotoxicitatea.


Sarcina si alaptarea:

- Nu se recomanda administrarea la gravide sau in timpul alaptarii.

- La femeile care alapteaza, administrarea topica la nivelul sanilor este contraindicata.


Reactii adverse:

- Baneocin pulbere cutanata/unguent este, in general, bine tolerat.

- Utilizarea indelungata poate determina reactii de hipersensibilitate, eruptii cutanate tranzitorii, prurit.

- Pot sa apara reactii de hipersensibilitate incrucisata la alte antibiotice aminoglicozidice.

- La pacientii cu leziuni cutanate extinse pot sa apara reactii adverse sistemice determinate de absorbtia substantelor active.


Supradozaj:

- Administrarea Baneocin pulbere cutanata in doze mai mari decat cele recomandate, poate determina nefro- si ototoxicitate ca urmare a absorbtiei sistemice a substantelor active.


Acestea sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala.


Avertisment!
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!


 

Revalid – impotriva caderii parului

 
Revalid – impotriva caderii parului
Revalid tonic - cum actioneaza?

1. Masajul usor al scalpului cu Revalid tonic stimuleaza circulatia sangvina.

2. Are un efect pozitiv asupra vitalitatii parului, facand radacinile mai puternice.

3. Revitalizeaza si protejeaza parul deteriorat, facandu-l mai usor de pieptanat.

4. Calmeaza scalpul.

Testat dermatologic. Nu contine coloranti. Fara formaldehida. Parfum antialergic.


Revalid Tonic - tratament energizant cu cofeina...

Are o formula inovatoare, energizanta, cu cofeina si ingrediente naturale: Panthenol, proteine de grau, extract de ovaz, care incetineste procesul de imbatranire a foliculilor, stimuland cresterea si prevenind caderea parului.


Revalid Nutri-Repair - tratament intensiv pentru par deteriorat...

- Hraneste parul, repara structura firului de par degradat.

- Ajuta la refacerea proteinelor naturale ale parului.

- Folosirea regulata ajuta la refacerea varfurilor despicate reducand ruperea usoara si electrizarea.


Revalid Sampon...

Are o formula speciala, revitalizanta, cu proteine din grau, in totala armonie cu parul si scalpul. Curata bine, insa cu blandete parul si il revitalizeaza.

- Regenereaza firul de par.

- Reda stralucirea parului.

- Previne uscarea pielii capului.


Revalid Balsam...

Cu ingrediente nutritive, precum extract de ovaz, proteine din grau si panthenol (provitamina B5), imbunatateste structura firului de par, lasandu-l moale, suplu si stralucitor, fara sa-l incarce.

- Previne uscarea excesiva a parului.

- Reda parului stralucirea si sanatatea.

- Parul devine mai usor de pieptanat.


Revalid Sampon Antimatreata reface echilibrul natural al scalpului, reduce exfolierea si previne aparitia matretii. Extractul de urzica regleaza si calmeaza scalpul, ameliorand senzatia de mancarime.


Revalid Scalp Fluid este un tratament, in forma lichida, recomandat pentru masajul scalpului si al parului. Se foloseste impreuna cu Revalid Sampon Antimatreata, ideal a fi lasat sa actioneze pe timpul noptii (fara a ne limita doar la asta).

Senzatie de racoare si calmare. Studiile clinice demonstreaza eficienta si siguranta acestor produse.

Testate pe 20 de persoane: 1 aplicare/zi.

Nu s-a raportat nicio reactie nedorita sau patologica.



 

Ce este iridologia?

 
Ce este iridologia?
Ochii, oglinda sufletului, sunt ca o carte deschisa si cand vine vorba de starea de sanatate, nu doar de cea emotionala. Ce este iridologia? Dupa cum ii spune si numele, iridologia este o stiinta ce are la baza studiul irisului. Exista de cateva mii de ani, insa tehnicile folosite au evoluat enorm fata de vremea lui Hipocrate.

Daca mergeti la o consultatie de acest fel, specialistul intr-ale iridologiei va citeste in ochi impulsurile nervoase transmise de toate organele din corp, iar descifrand semnalele, descopera zonele cu anumite probleme care le impiedica sa functioneze tocmai bine - de aceea, necesita o atentie sporita.

Cum decurge examinarea ne-a explicat dr. Ruxandra Constantina: „Consultatia consta in examinarea si fotografierea irisului, urmate de studierea lui. La nivelul irisului exista o proiectie a organelor noastre interne, a sistemului nervos, a vaselor sangvine si limfatice. Asadar, iridologia nu studiaza bolile ochiului (de acestea se ocupa oftalmologia). Ca atare, trebuie sa fim foarte atenti cui ne adresam cand dorim sa efectuam o astfel de investigatie”.


Irisul, plin de mistere...

Culoarea deschisa sau inchisa, dar si multe alte marcaje insesizabile cu ochiul liber dezvaluie detalii fascinante despre fiecare persoana, inclusiv informatii incredibile, precum proasta colaborare dintre doua organe, nivelul de stres la care sunteti supusi, afectiunile congenitale sau gradul de intoxicare a organismului.

Forma si pozitionarea pupilelor, petele aparute pe iris, modificarile de relief si alte minuscule anomalii observate cu ajutorul iridoscopului ori al unui aparat fotografic profesional pot ajuta specialistul sa descopere cauzele reale ale unor suferinte care va chinuiesc poate de ani intregi si sa le gaseasca leacul.


Ce NU face iridologia...

Au existat de-a lungul timpului o multime de mituri legate de aceasta stiinta - ca urmare, a fost prost inteleasa de multi. Iridologia nu scoate la iveala lucruri despre personalitatea unui individ, nu descopera cu precizie bolile de care suferiti, cum ar fi pietrele la rinichi sau prezenta vreunei bacterii in organism, nu este indicata indeosebi celor cu afectiuni oculare, pentru ca nu se ocupa in mod special de bolile ochiului.

In schimb, ofera un tablou complet asupra starii voastre de sanatate, iar daca vreo parte a corpului se afla in suferinta, acest lucru nu trece neobservat. Indiciile pe care le infatiseaza irisul sunt pretioase si, completate, la nevoie, de analize si investigatii medicale clasice, reprezinta o buna metoda de diagnostic, dar mai ales de prevenire a unor complicatii previzibile, ajutand specialistul sa fie cu un pas inaintea bolii.


Iridologia poate detecta tendinta de a dezvolta anumite afectiuni chiar si cu zece ani inainte ca acestea sa se manifeste.



Ce este iridologia si cum ne poate proteja sanatatea?
  • Iridologia este o parte a medicinei naturopate ce permite o evaluare a starii de sanatate a corpului nostru fizic, psihic, emotional; ea nu pune diagnostice, dar, practicata de medici sau naturopati cu experienta, este un aliat de nadejde in evitarea aparitiei unor tulburari si afectiuni, in prevenirea dezvoltarii unor complicatii in cazul unor boli deja existente.
  • Iridologia permite detectarea sau confirmarea unor predispozitii deja cunoscute sau suspectate, rezistenta organismului la diferite agresiuni, capacitatea de recuperare dupa o boala, diversele tulburari functionale si organice ale organelor si, nu in ultimul rand, starea psihoemotionala (tendinta spre anxietate, depresie etc).
  • Iridologia ne ajuta in primul rand sa prevenim aparitia unor boli, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, prin recomandari referitoare la alimentatie, ceea ce permite ca eventualele predispozitii sa ramana in stare latenta. Totodata, daca este descoperit un teren sensibil, gratie unor masuri profilactice, va putea fi controlat.
  • Iridologia trebuie practicata doar de catre medici naturopati, singurii care pot da diagnostice si prescrie terapii naturale.

Autor: Andreea Cohut. Expert: dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie. Foto: www.bzi.ro


 

Tratament pentru paralizia cerebrala

 
Tratament pentru paralizia cerebrala
85-90% din cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale, iar pentru aceasta boala nu exista un tratament, ci doar tehnici de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor.

Speranta vine de la celulele stem recoltate din sangele cordonului ombilical. Este o noua abordare terapeutica pentru regenerarea tesutului nervos.

„Anul trecut, trei copii bolnavi de paralizie cerebrala au beneficiat de transfuzie cu sange din cordonul propriu. Ne-am bucurat enorm sa aflam ca tratamentul a inregistrat rezultate, iar copiii se simt mult mai bine acum”, a declarat dr. Speranta Arciudean, sefa Departamentului Medical Cord Blood Center Group.

Tratamentul a inregistrat rezultate incurajatoare, copiii tratati prezentand imbunatatiri ale miscarii si vorbirii, iar asta le da incredere medicilor ca in viitor vor putea trata toti bolnavii de paralizie cerebrala.

Foto: adevarul.ro


 

Abdominoplastia, periculoasa sau nu?

 
Abdominoplastia, periculoasa sau nu?
Abdominoplastia este o procedura chirurgicala care va scapa de colaceii nedoriti. Abdominoplastia are si dezavantaje: cicatrice, dureri dupa anestezie, disconfort la schimbarea presiunii atmosferice si pot aparea tulburari metabolice.

„Un fenomen mai nou studiat este cel al legaturii intre abdominoplastie si incarcarea grasa a ficatului. Dupa operatie, tendinta este de a exista in continuare un aport alimentar excesiv, care nu se mai depune pe abdomen, ci se depoziteaza in ficat, crescand astfel riscul de ciroza. De aceea, noi ii sfatuim pe cei pe care ii operam sa consulte un nutritionist, sa-si revada stilul de viata, sa reduca aportul de grasimi si sa faca miscare.”, avertizeaza conf. dr. Ion Daniel.

Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca beneficiile operatiei legate de aspectul estetic (se indeparteaza 10-20 cm de tesut adipos) si functional sunt mai importante decat riscurile si complicatiile interventiei, pe care de altfel le presupun toate interventiile chirurgicale.

Foto: www.telegrafonline.ro


 

Dulcolax – prospect

 
Dulcolax
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra. Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati DULCOLAX cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

- Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 5 zile.

- Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.


1. CE ESTE DULCOLAX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA?

DULCOLAX este un laxativ cu actiune locala, care produce stimularea miscarilor peristaltice ale intestinului si diminuarea consistentei fecalelor.

DULCOLAX se utilizeaza:

- La pacienti cu constipatie.

- Pentru pregatirea investigatiilor medicale, inainte si dupa operatii si afectiuni care necesita defecatie/facilitarea evacuarii materiilor fecale.


2. NU UTILIZATI DULCOLAX...

- Daca sunteti alergici (hipersensibili) la bisacodil sau la oricare dintre celelalte componente ale DULCOLAX.

- Daca suferiti de ileus (oprire temporara a miscarilor peristaltice ale intestinului) sau obstructie intestinala.

- Daca suferiti de abdomen acut chirurgical, incluzand apendicita, boli inflamatorii intestinale acute.

- Daca corpul dumneavoastra a pierdut multe lichide.

- Daca aveti dureri abdominale severe asociate cu greata si varsaturi, care pot fi semne ale unei afectiuni severe.

- Daca aveti afectiuni ereditare rare care pot fi incompatibile cu unul dintre excipientii produsului, de intoleranta la unul dintre excipientii produsului.

Aveti grija deosebita cand utilizati DULCOLAX!

Daca dumneavoastra va este necesara administrarea zilnica de laxative sau pe perioade indelungate, atunci trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra pentru a investiga cauza constipatiei, deoarece administrarea excesiva perioade indelungate poate produce un dezechilibru hidroelectrolitic si valori scazute ale potasiului din sange (hipokaliemie).

Daca observati aparitia senzatiei de sete sau scaderea cantitatii de urina, care pot fi semne ale deshidratarii datorate pierderii de lichide si pot fi periculoase pentru varstnici sau pentru pacienti cu probleme renale, trebuie sa opriti administrarea DULCOLAX si sa va contactati medicul.

Pot aparea urme de sange in scaun, dar acestea sunt in general usoare si dispar de la sine. Au fost raportate ameteli si/sau sincope la pacienti tratati cu DULCOLAX. Aceste evenimente pot fi corelate cu constipatia si nu neaparat administrarii de DULCOLAX.

Nu trebuie administrate laxative la copii fara recomandarea medicului.

Utilizarea altor medicamente...

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala si medicamentele pe baza de plante.

Administrarea concomitenta a diureticelor („pastile de apa”) sau a steroizilor poate creste riscul de aparitie a dezechilibrului electrolitic la doze mari de DULCOLAX.

Dezechilibrul electrolitic poate conduce la o sensibilitate crescuta la glicozidele cardiace (o clasa de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace si a batailor neregulate ale inimii, de exemplu digoxina).

Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior, cum sunt antiacidele sau cu inhibitori ai pompei de protoni.

Utilizarea DULCOLAX cu alimente si bauturi ...

Drajeurile au un invelis special si din acesta cauza nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior de exemplu lapte.

Sarcina si alaptarea...

Similar celorlalte medicamente, DULCOLAX trebuie administrat in timpul sarcinii sau alaptarii numai cu recomandarea medicului.

DULCOLAX poate fi utilizat in perioada alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor ...

Nu s-au efectuat studii privind efectele DULCOLAX asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cu toate acestea, din cauza spasmelor abdominale asociate constipatiei, puteti prezenta ameteli sau/si lesin. Daca manifestati spasme abdominale trebuie sa evitati activitati potential periculoase cum sunt conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Informatii importante privind unele componente ale DULCOLAX...

Un comprimat gastrorezistent contine 33,2 mg lactoza, rezultand 66,4 mg lactoza pe doza zilnica maxim recomandata pentru tratamentul adultilor si copiilor cu varsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologica aceasta va rezulta in 132,8 mg per doza zilnica maxim recomandata. Pacientii cu rare afectiuni ereditare de intoleranta la galactoza, de exemplu galactozemie, nu trebuie sa ia acest medicament.

Un comprimat contine 23,4 mg sucroza (zaharoza), rezultand in 46,8 mg sucroza (zaharoza) per doza maxima recomandata zilnic pentru tratamentul constipatiei la adulti si copii cu varsta de peste 10 ani. Pentru examinare radiologica aceasta va rezulta in 93,6 mg per doza maxima recomandata zilnic la adulti. Pacientii cu rare afectiuni ereditare de intoleranta la fructoza nu trebuie sa ia acest medicament.


3. CUM SA UTILIZATI DULCOLAX?

Utilizati intotdeauna DULCOLAX exact asa cum scrie in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Pentru tratamentul de scurta durata a constipatiei cu DULCOLAX...

Adulti si copii cu varsta peste 10 ani: 1-2 drajeuri gastrorezistente (5-10 mg bisacodil) pe zi, administrate seara, inainte de culcare.

Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 10 ani: 1 drajeu gastrorezistent (5 mg bisacodil) pe zi administrat seara, inainte de culcare.

Pentru pregatirea procedurilor diagnostice si preoperator...

Pentru administrarea DULCOLAX in vederea pregatirii pacientului pentru proceduri diagnostice, in tratamentul pre- sau postoperator si in afectiuni care necesita facilitarea evacuarii colonului, DULCOLAX trebuie administrat sub supraveghere medicala.

Adulti si copii cu varsta peste 10 ani...

Pentru evacuarea completa a colonului, doza de DULCOLAX recomandata la adulti este de 2 drajeuri (10 mg) dimineata si 2 drajeuri (10 mg) administrate in seara de dinaintea examinarii, inainte de culcare, urmate de un un supozitor in dimineata examinarii.

Copii cu varsta de 4-10 ani...

La copii cu varsta de 4 ani si peste, se recomanda 1 drajeu gastrorezistent DULCOLAX 5 mg seara si un laxativ de uz pediatric cu actiune imediata (de exemplu un supozitor) in dimineata urmatoare.

Mod de administrare...

Drajeurile trebuie luate seara pentru a avea activitate intestinala in dimineata urmatoare. Acestea trebuie inghitite intregi, cu o cantitate adecvata de lichid (dar nu lapte).

Drajeurile gastrorezistente nu trebuie administrate impreuna cu produse care reduc aciditatea tractului gastrointestinal superior, cum sunt laptele, antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, pentru a nu dizolva prematur invelisul enteric.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din DULCOLAX...

Daca utilizati mai mult decat trebuie din DULCOLAX, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Daca luati doze mari, pot sa apara scaune lichide (diaree), crampe abdominale si pierderi de lichide, de potasiu si de alti electroliti.

Similar altor laxative, supradozajul cronic cu DULCOLAX, poate produce diaree cronica, dureri abdominale, hipokaliemie, hiperaldosteronism secundar si calculi renali.

Afectarea tubilor renali, alcaloza metabolica si slabiciune musculara, secundara hipokaliemiei au fost, de asemenea, descrise asociate abuzului cronic de laxative.

Daca uitati sa utilizati DULCOLAX...

Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o cat de repede va amintiti, dar nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca luati doze mari, se pot produce scaune lichide (diaree), crampe abdominale si pierderi de potasiu si de alti electroliti.

Daca incetati sa luati DULCOLAX...

DULCOLAX trebuie luat numai la nevoie si trebuie intrerupt dupa ameliorare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.


4. REACTII ADVERSE POSIBILE...

Ca toate medicamentele, DULCOLAX poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

- Tulburari ale sistemului imunitar: reactii de hipersensibilitate (rare); inflamarea pielii si a mucoaselor, care pot produce dificultati in respiratie (cu frecventa necunoscuta); reactii anafilactice, alergice, cu progres rapid, care pun viata in pericol (cu frecventa necunoscuta).

- Tulburari metabolice si de nutritie: deshidratare (cu frecventa necunoscuta); ameteli (mai putin frecvente); sincopa (rare).
Ametelile si sincopa pot fi asociate constipatiei (efort de defecatie, durere abdominala) si nu neaparat utilizarii bisacodilului.

- Tulburari gastrointestinale: crampe abdominale (frecvente); dureri abdominale (frecvente); diaree (frecvente); greata (frecvente); disconfort abdominal (mai putin frecvente); varsaturi (mai putin frecvente); scaun cu sange (mai putin frecvente); disconfort la nivelul anusului si al rectului (mai putin frecvente); inflamatia intestinului (cu frecventa necunoscuta).


5. CUM SE PASTREAZA DULCOLAX?

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu utilizati DULCOLAX dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.


6. INFORMATII SUPLIMENTARE...

Ce contine DULCOLAX?

- Substanta activa este bisacodil. Un drajeu gastrorezistent contine bisacodil 5 mg.

- Celelalte componente sunt: nucleu-lactoza monohidrat, amidon de porumb uscat, amidon solubil, glicerol 85%, stearat de magneziu, strat de drajefiere-stearat de magneziu, sucroza, talc, guma acacia, dioxid de titan (E 171), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:1) (Eudragit L100), copolimer acid metacrilic-metacrilat de metil (1:2) (Eudragit S100), ulei de ricin, macrogol 6000, oxid galben de fer (E 172), ceara alba, ceara Carnauba, shellac.

Cum arata DULCOLAX si continutul ambalajului...

DULCOLAX se prezinta sub forma de drajeuri gastrorezistente rotunde, biconvexe, de culoare galben bej, cu suprafata neteda, lucioasa; nucleu de culoare alba.

Tratamentul supradozajului (urmatoarele informatii sunt destinate numai personalului medical calificat):

Dupa ingerarea formelor orale de DULCOLAX, absorbtia poate fi minimizata sau prevenita prin inducerea vomei sau a lavajului gastric. Pot fi necesare inlocuirea fluidelor si corectarea dezechilibrului electrolitic. Acest aspect este foarte important la pacientii varstnici sau foarte tineri. Poate fi utila administrarea de antispasmodice.


Avertisment!
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!


 

Alternative la medicamente scumpe

 
Alternative la medicamente scumpe
In aceasta lista gasiti alternative la medicamentele scumpe:
  • Nurofen - Ibuprofen
  • Mezym – Pancreatin
  • Nospa – Drotaverin clorhidrat
  • Panadol – Paracetamol
  • Bepanten – Dexpantenol
  • Biseptol – Cotrimaxazole
  • Voltaren – Diclofenac
  • Rinostop – Xilometazolina
  • Zirtec – Stim
  • Zovirax – Aciclovir
  • Imunal – Tinctura de echinacee
  • Loperamid – Imodium
  • Cavinton – Vinpocetina
  • Clacid - Claritromicina
  • Lazolvan – Ambroxol
  • Lamizil – Micofin
  • Maxidex – Dexametazon
  • Mydriacil – Tropicamid
  • Miramistin – Clorhexidina
  • Meloxicam – Movalis
  • Neuromultivit – Pentovit
  • Omez – Omeprazole
  • Panangin – Asparcam
  • Sumamed – Azitromicina
  • Trihopol – Metronidazol
  • Troxevazin – Troxerutin
  • Ultop – Omeprazol
  • Fastum gel – Ketoprofen
  • Fiplepsin – Carbamazepin


 

6 pasi pentru picioare mai frumoase si mai sanatoase

 
6 pasi pentru picioare mai frumoase si mai sanatoase
  • SPALATI-VA FRECVENT PE PICIOARE SI STERGETI-LE BINE! Zilnic, picioarele noastre sunt captive in interiorul unei perechi de pantofi. Umiditatea si transpiratia reprezinta un teren fertil pentru dezvoltarea ciupercilor, iar atunci cand nu va spalati picioarele, lasati microbii sa se acumuleze. De aceea, este bine sa va spalati pe picioare zilnic, chiar si de doua ori pe zi. Alternati apa calda cu cea rece pentru a deschide porii si spalati cu grija pielea dintre degete. Stergeti foarte bine picioarele inainte sa va puneti o pereche noua de sosete din bumbac si nu uitati sa acordati atentie sporita si pielii dintre degete.
  • EXFOLIATI-VA PIELEA USCATA DE PE PICIOARE! Este indicat ca in fiecare seara sa oferiti picioarelor voastre un tratament de exfoliere. Nu va trebuie decat apa, sapun si o piatra abraziva. In anotimpurile calduroase, cand picioarele transpira, acestea trebuie spalate mai des pentru a preveni infectiile si calcaiele crapate.
  • FOLOSITI DOAR PROPRIILE OBIECTE DE IGIENA PERSONALA! Pentru a preveni micoza piciorului este bine sa avem propriile obiecte de ingrijire personala: prosop, papuci, burete de baie sau trusa de pedichiura. Este foarte important ca nici unul dintre aceste obiecte sa nu fie imprumutat unei alte persoane, fie ea ruda sau prieten apropiat.
  • NU UMBLATI DESCULTI IN LOCURI PUBLICE! Oriunde v-ati afla, igiena ramane o modalitate simpla si eficienta de a va pastra picioarele sanatoase. Evitati pe cat posibil sa umblati desculti atunci cand sunteti la piscina, la strand sau in vestiarul salii de fitness. Este obligatoriu sa faceti dus la plecare si, eventual, sa aplicati preventiv un spray sau o crema antimicotica pe picioare. Asigurati-va ca aveti picioarele uscate inainte de a va incalta.
  • IN SEZONUL CALD, PURTATI INCALTAMINTE CARE PERMITE PICIOARELOR SA RESPIRE! Vara, purtati incaltaminte comoda si de calitate, care lasa picioarele sa se aeriseasca. Sa stiti ca, desi slapii sunt foarte comozi, nu este tocmai indicat sa-i incaltati daca urmeaza sa mergeti mult pe jos, prin zone nu tocmai curate, pentru ca nu pastreaza o distanta prea mare intre talpi si asfalt, iar microbii pot intra usor in contact cu pielea. Umiditatea, in combinatie cu praful, bacteriile si caldura dau nastere la infectii fungice. Mentineti picioarele sanatoase si ingrijite cu un antiperspirant si o pudra antimicotica pentru incaltaminte.
  • IN SEZONUL RECE, PURTATI SOSETE DIN BUMBAC SI SCHIMBATI-LE ZILNIC! Iarna, picioarele sufera din cauza umezelii si din cauza faptului ca nu au cum sa respire prin ciorapii grosi si incaltamintea inchisa. Transpiratia picioarelor este un adevarat pericol pentru sanatatea lor intrucat favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Pentru prevenirea transpiratiei excesive, alegeti incaltaminte comoda, preferabil din piele naturala si purtati sosete din bumbac. O idee buna ar fi ca la finalul unei zile sa va lasati ghetele undeva afara ca sa se usuce si sa prinda aer proaspat.
Foto: reparatiiincaltaminte.wordpress.com


 

Purpura abdominala

 
Purpura abdominala
Acest sindrom abdominal dureros provocat de o diateza hemoragica se intalneste la copii si adulti tineri in cursul purpurei reumatismale (Schonlein si Henoch).

Criza abdominala dureroasa poate fi precedata de o stare de indispozitie generala cu vagi dureri musculare, inapetenta si febra.

Dar inceputul durerii abdominale este brusc, cu caracter de colica intestinala extrem de violenta, insotita adesea de varsaturi, constipatie sau diaree cu enteroragii.

La examenul atent se poate pune in evidenta: eruptia cutanata, manifestarile de artropatie reumatismala, semne de fragilitate capilara, prezenta unui focar de infectie, o eozinofilie sanguina.

Bolnavul trebuie internat pentru supraveghere si tratament intr-un mediu spitalicesc: tratament cu corticoizi, asanarea focarului de infectie, masuri adecvate in caz de complicatie (invaginatia intestinala, perforatie, hemoragie intestinala masiva, infarct intestinal).

Foto: ehealthwall.com


 

Ce este celialgia?

 
Ce este celialgia?
Ce este celialgia? Celialgia este o durere acuta cu substrat in sistemul nervos abdominal si care se datoreaza unor cauze diverse: aortita abdominala, tumori si inflamatii retroperitoneale, periviscerite, hipertiroidism, boala Addison, nevroza, stari toxicoinfectioase cronice (tuberculoza, lues).

Durerea este epigastrica, profunda, cu sediu maxim in regiunea solara, deseori transfixianta si pulsatila. Lipsesc, bineinteles, semnele de iritatie peritoneala, febra si alterarea starii generale.

Diagnosticul il face saracia simptomatologiei si eliminarea cauzelor majore. Tratamentul este banal: antalgice si tranchilizante.

Foto: blog.avicenna.ro


 

Ce este hematemeza?

 
Ce este hematemeza?
Ce este hematemeza? Eliminarea prin varsaturi a unei cantitati variabile de sange provenind din tubul digestiv. Pledeaza pentru hematemeza datele anamnestice (antecedente gastrice sau hepatice), semnele de debut (greata), faptul ca expulzarea sangelui se face prin varsaturi, in sacade de voma, aspectul macroscopic al sangelui (sange alterat, digerat, negru, neaerat, amestecat cu mucus filant si uneori cu resturi alimentare).

Diagnosticul de hematemeza devine cert, daca reactia acestui produs este acida si daca in orele si zilele urmatoare scaunul este negru (melena).


Varietatile etiologice mai frecvente ale unei hematemeze sunt:

- Ulcerul gastroduodenal (50-60% din cazuri), pentru care pledeaza antecedentele digestive (dureri postprandiale, periodicitatea lor, foamea dureroasa). Uneori hematemeza poate marca debutul unei boli ulceroase. Un tranzit baritat si gastroscopia, practicate in serviciile chirurgicale in chiar primele 24 de ore ale hematemezei, pot face diagnosticul.

- Cancerul si polipoza gastrica determina hematemeze mici cu sange digerat („varsaturi in zat de cafea”). Se caracterizeaza prin anorexie, scadere ponderala, anemie, achilie.

- Gastritele toxice si medicamentoase, cu incidenta rara, provoaca hematemeze abundente. Ele survin dupa intoxicatii voluntare (postcaustice), dupa terapie antiinflamatorie (corticoizi, aspirina, fenilbutazon).

- Diatezele hemoragice (coagulopatii, purpura Henoch) determina rareori hematemeze; ele sunt insa abundente. Testele de craza sanguina confirma diagnosticul.

- In bolile hepatice, hematemeza se datoreaza unei insuficiente hepatice acute (caracter terminal in cursul comei hepatice) sau, mai frecvent, unui sindrom de hipertensiune portala. Aceste hematemeze se datoreaza ruperii varicelor esofagiene; ele sunt masive, cu sange rosu, recidivante in timp. Diagnosticul se pune pe coexistenta unei hepatosplenomegalii dure, circulatiei colaterale, ascitei. Radiografia esofagiana dupa bariu, pune in evidenta varicele.

- Trombozele venei porte (pileflebite, cu febra, durere subhepatica violenta, splenomegalie, ascita, circulatie colaterala) sau ale venei splenice (splenomegalia dureroasa, instalata brusc) sunt afectiuni mai rare care pot provoca hematemeze.

- Bolile vasculare: ateroscleroza gastrica, anevrismul aortic, hipertensiunea arteriala, angiomatoza familiala Rendu-Osler sunt implicate si ele, uneori, in etiologia hematemezelor.

Tratamentul care incepe cu internarea in spital, de preferat in sectia de terapie intensiva, se continua cu: repaus absolut la pat, suprimarea alimentarii orale, hidratare cu lichide reci date cu lingurita, clisma picatura cu picatura si perfuzie i. v. de solutii izotone glucozate si clorurate, inlocuirea sangelui pierdut (se transfuzeaza o cantitate de sange egala cu cea expulzata prin varsaturi si scaune), medicatie hemostatica.

Daca hematemeza are un caracter persistent, progresiv (T.A. sub 8 mm Hg, puls 100-120', hematocrit sub 25) iar reanimarea intensiva nu poate stapani situatia (hemoragie cu „robinet deschis”) se va proceda astfel:
- pentru cateva ore se introduce o sonda gastrica cu balonas (tip Sengstajen-Blackmore) care realizeaza o hemostaza provizorie;
- daca sangele nu s-a oprit se intervine: exereza in caz de ulcer, ligatura varicelor sau anastomoza portocava, splenorenala, in caz de ciroza etc.

Foto: ampress.ro


 

Ce este fibrilatia atriala?

 
Ce este fibrilatia atriala?
Ce este fibrilatia atriala? Fibrilatia atriala apare cel mai frecvent in boli mitrale (stenoze), miocardoscleroze si tireotoxicoze (mai ales adenom toxic); se mai intalneste in endomiocardite acute difuze, pericardite constrictive, boli congenitale precum si ca urmare a excesului de cafea sau tutun. Poate fi fibrilatie paroxistica - cand apare si dispare brusc fara motiv cunoscut - sau continua, care este, in general, o faza evolutiva a celei dintai.


Cuprins articol:


Simptomele fibrilatiei atriale

In formele cu contractii ventriculare de frecventa normala pot lipsi, astfel incat bolnavul nu se sesizeaza; in cele tahicardice apar curand semne de insuficienta cardiaca stanga:

- dispnee de efort, in cazuri avansate si de repaus;

- ameteli, uneori stari lipotimice;

- palpitatii, dureri precordiale;

- somn tulburat, cu accese de sufocare (astm cardiac);

- la auscultatie: zgomote cardiace neregulate, fara raport intre lungimea pauzei si intensitatea lor;

- efortul accentueaza neregularitatea zgomotelor cardiace (in extrasistolie ritmul devine mai regulat);

- nu toate sistolele ventriculare se transmit la puls, unele nu pot deschide valvulele sigmoide, asa ca numarul lor la cord este mai mare decat cel obtinut la numaratoarea pulsului radial sau carotidian;

- tensiunea arteriala este mai greu de stabilit; ea difera de la o revolutie cardiaca la alta, fiind in functie de intensitatea contractiei si de trecerea undei sanguine la periferie.


Diagnosticul fibrilatiei atriale

Diagnosticul de certitudine se stabileste prin electrocardiograma (ECG) care arata disparitia undei P (corespunzatoare sistolei atriale) si inlocuirea ei prin mici oscilatii inegale si neregulate (corespunzatoare unor fasciculatii a miocardului atrial, ineficiente functional) numite unde f; complexele ventriculare sunt variabile si inegal distantate.

Fibrilatia atriala se poate complica cu embolia in arterele cerebrala, splenica, mezenterica, renala (predominant de partea stanga) sau membre si cu insuficienta cardiaca. Embolia porneste din trombul atrial format din cauza stazei si a leziunilor endocardului local.

Insuficienta cardiaca este consecutiva scurtarii diastolei (mai ales in formele tahicardice) si dizarmoniei atrioventriculare. Ambele determinand scaderea debitului sistolic, marirea travaliului si epuizarea rezervelor energetice.


Tratamentul fibrilatiei atriale

Tratamentul urmareste evitarea celor doua complicatii grave enuntate si revenirea la un ritm sinuzal.

1. In formele vechi si la batrani se combate numai tahicardia.

2. Defibrilarea medicamentoasa sau electrica se face in fibrilatiile mai recente si se insoteste de obicei cu terapia anticoagulanta, pentru evitarea emboliilor.

3. Terapia anticoagulanta are drept scop mentinerea timpului de protrombina la 20-25%. In aceste conditii se evita depunerea pe trombusul alb de elemente sanguine noi emboligene.

4. Defibrilarea electrica este metoda cea mai sigura, cu cele mai bune rezultate si minimum de riscuri, in special daca se asociaza cu anticoagulante care evita embolia de regularizare (la trecerea in ritm sinuzal si aparitia sistolelor atriale, care pot in acel moment sa arunce fragmentul emboligen in circulatie).

5. Suprimarea cafelelor sau a nicotinei, care sunt factori ajutatori sau chiar determinanti ai bolii.

6. Tratamentul etiologic suprima cauza fibrilatiei atriale. Comisurotomia in stenoza mitrala si suprimarea prin enucleare chirurgicala a unui adenom toxic tiroidian, urmate la nevoie de o defibrilare electrica aduce un ritm sinuzal definitiv si fara recidive.


 

Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare?

 
Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare?
Ce sunt radiatiile ultraviolete si filtrele solare? Soarele emite trei tipuri de radiatii ultraviolete: A, B si C.

In mod normal, radiatiile UVC sunt filtrate de atmosfera si nu ajung la suprafata pamantului.

Radiatiile UVB sunt partial filtrate de stratul de ozon, motiv pentru care pot produce arsuri solare, imbatranirea pielii si aparitia in timp a cancerului de piele.

Radiatiile UVA sunt constante pe tot parcursul zilei si sunt responsabile de imbatranirea cutanata prematura.

ISPF (factorul de protectie solara) - reprezinta capacitatea unui filtru de a proteja impotriva razelor ultraviolete. Cu cat factorul de protectie este mai mare, cu atat numarul de raze nocive care ajung la piele este mai mic.

Numarul care il insoteste (6,15, 50) reprezinta timpul pana la care poate aparea arsura solara pe pielea protejata de crema fotoprotectoare, comparativ cu situatia in care nu ati aplica acea crema. Masoara, practic, timpul necesar aparitiei unei arsuri.

De exemplu, daca folositi un produs cu SPF 15 va dura de 15 ori mai mult timp pana la aparitia arsurii decat daca nu ati aplica acea crema.

Contactul cu apa, umiditatea din atmosfera sau transpiratia in exces scad eficienta cremei de protectie solara. Pentru a evita riscul arsurilor solare este necesara reaplicarea produsului de protectie solara de obicei din doua in doua ore sau de fiecare data dupa ce iesiti din apa.

Va recomandam sa cititi si: Ce se intampla daca stau prea mult la soare?

Produsul de protectie solara trebuie sa ne protejeze atat de razele ultraviolete de tip A (UVA), cat si de cele de tip B (UVB).

Foto: bucurestifm.ro


 

Aspirina – contraindicatii si reactii adverse

 
Aspirina – contraindicatii si reactii adverse
Actiune:

Analgezic, antiinflamator si antireumatic, antipiretic, antiagregant plachetar, inhibitor al contractiilor uterine; efectele se datoresc inhibarii formarii prostaglandinelor.


Indicatii terapeutice:
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de reumatism poliarticular acut.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de poliartrita reumatoida si alte boli reumatismale.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de nevralgii.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de mialgii.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de dureri dentare.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de cefalee.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de stari febrile (in boli infectioase: gripa, raceala comuna etc.).
  • Profilaxia si tratamentul bolilor tromboembolice (mai ales tromboze arteriale).
  • Combaterea tulburarilor provocate de agregarea plachetelor in trombocitemie.
  • Aspirina este indicata persoanelor care sufera de dismenoree.
  • Profilaxia arsurilor solare.
Mod de administrare:
  • Adulti: pentru actiunea analgezica si antipiretica un comprimat de 0,5 g o data, repetand eventual la fiecare 6-8 ore; ca antiinflamator, in bolile reumatice cronice 3-5 g/zi, in cele acute 4-7 g/zi (in 4-6 prize); ca antiagregant plachetar, pentru profilaxia trombozelor, 1 comprimat o data la 2-3 zile.
  • Copii: pana la 2 ani 0,1-0,2 g/zi, 2-9 ani 0,2-1 g/zi (dupa varsta), peste 9 ani 1-1,5 g/zi (in 2-3 prize); in boli reumatice 60-100 mg/kilocorp si zi (in 4-6 prize). Comprimatele se desfac in apa si se iau imediat dupa mese; la copii comprimatele se desfac in putin lapte.
Reactii adverse si alte efecte nedorite:
  • Epigastralgii, greata, voma, microhemoragii digestive, uneori cu anemie, rareori hematemeza sau melena; ocazional cresterea transaminazelor (la doze mari, administrate prelungit).
  • Reactii alergice diverse: eruptii cutanate, bronhospasm (mai ales la astmatici), rareori reactie anafilactoida grava, cu asfixie sau colaps; dozele mari pot provoca fenomene de salicism (ameteli, tinitus, cefalee, sudoratie, greata, voma, stare confuzionala, tahicardie, tahipnee).
Contraindicatii si precautii:
  • Este interzisa administrarea aspirinei persoanelor alergice sau cu intoleranta la salicilati.
  • Este interzisa administrarea aspirinei persoanelor cu ulcer gastroduodenal in evolutie.
  • Este interzisa administrarea aspirinei persoanelor cu boli hemoragice si risc de hemoragii.
  • Aspirina se administreaza cu prudenta in boala ulceroasa, astm, la renali (administrarea indelungata) si in timpul sarcinii (se evita in primul trimestru si in ultima luna).
  • Prudenta sau se evita (dupa caz) asocierea cu anticoagulante cumarinice (risc crescut de hemoragii), cortizoni (risc de ulcer si hemoragii), metotrexat (toxicitatea acestuia crescuta), sulfamide antidiabetice (risc de hipoglicemie), probenecid si sulfinpirazona (efect uricozuric scazut), spironolactona (efect diuretic scazut).

Avertisment!
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!