Ficatul: afectiuni, pericole, solutii

 
Ficatul: afectiuni, pericole, solutii
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, fiind esential pentru functionarea acestuia in conditii optime. Acesta indeplineste functia unei „fabrici” complexe care produce substante importante pentru viata, fiind, totodata, unitatea de prelucrare si purificare a organismului. Acest lucru situeaza ficatul pe primul loc intre organele corpului uman care participa la metabolism.

Structura specifica a vaselor ficatului face ca celulele hepatice (hepatocitele) sa fie „suspendate” in sange, putand astfel captura, iar apoi prelucra toate substantele existente. Anumiti compusi care iau nastere in timpul acestui proces pot fi refolositi, iar altii, care sunt inutili si de cele mai multe ori nocivi, sunt eliminati.

Componentele pretioase, in special, raman depozitate in ficat, ceea ce permite organismului sa recurga la acele resurse atunci cand prezinta nevoi sporite (de exemplu: surplusul de zahar este transformat in glicogen, iar apoi pastrat pana la momentul in care nivelul de glucoza din sange scade sub nivelul normal).

Rolul principal al ficatului este producerea si secretia de bila, care contine substante importante necesare pentru digestie si pentru absorbtia grasimilor si a compusilor liposolubili (de exemplu: a vitaminelor A, D, E si K). Cu toate acestea, trebuie luata in considerare si influenta acestuia asupra „gospodaririi” de catre organism a compusilor precum colesterolul, trigliceridele si fosfolipidele.

Acest organ produce majoritatea proteinelor sistemice, precum si anumiti factori care participa la procesele de coagulare a sangelui. De asemenea, ficatul este un depozit important de vitamine, in special de vitaminele A, B12 si D. In plus, celulele hepatice transforma anumite provitamine in metaboliti activi (exemplu: transformarea beta-carotenului in vitamina A).

Functionarea ficatului, care permite combaterea substantelor toxice, nu se limiteaza numai la indepartarea factorilor care intra pe cale digestiva, ci si a celor produse chiar de organism in cursul procesului de metabolism.



Afectiunile ficatului

Acest organ are o activitate intensa si o capacitate mare de regenerare. Din acest motiv, boala hepatica apare, in general, abia dupa afectarea unei parti semnificative a acestui organ, moment in care apare insuficienta hepatica provocata de prabusirea tuturor functiilor sale si, ulterior, coma hepatica ce constituie un pericol de moarte.

Cele mai frecvente afectiuni ale ficatului sunt: hepatita virala, mononucleoza, ciroza cauzata de alcoolism, cancerul. Hepatita sau inflamatia virala a ficatului este o afectiune foarte grava, care prezinta mai multe forme, provocate de diverse tipuri de germeni:

hepatita de tip A - este cauzata de virusii ARN si se transmite pe cale digestiva (maini murdare);

hepatita de tip B - este cauzata de virusi ADN si se transmite prin sange si contact personal;

hepatita de tip C - este cauzata de un virus ARN si se transmite prin sange in timpul transfuziilor si uneori prin contacte intime neprotejat.


Pericolele existente

Cercetarile specializate din ultimii ani au confirmat ca o functionare eficienta a ficatului depinde, inainte de toate, de o alimentatie corespunzatoare, care sa furnizeze toate elementele necesare pentru un metabolism corect al celulei hepatice.

Organismul nostru, care reprezinta un mecanism complex si precis, functioneaza corect numai atunci cand agresiunea mediului, manifestata printr-o cantitate excesiva de substante toxice care intra in organism din exterior, nu depaseste posibilitatile noastre de aparare.

Va recomandam sa cititi si: Tumorile ficatului la copii


Care sunt solutiile?

Cele mai noi cunostinte medicale au permis crearea unor produse adaptate nevoilor metabolismului hepatic. In mare masura, acestea se adreseaza oamenilor cu varsta de peste 40 de ani, care, din numeroase motive, trebuie sa aiba mai multa grija de acest organ esential pentru starea generala de sanatate a organismului.

Acestea au proprietati de detoxifiere si permit o regenerare mai eficienta a ficatului, ajutand, in special, la neutralizarea amoniacului, o substanta cu actiune toxica asupra celulelor (in special cerebrale) si care este produs in cantitati mari in organism. Datorita detoxifierii si transformarii in uree in ficat, acesta este eliminat impreuna cu urina.

Substantele lipotropice inlesnesc indepartarea acizilor grasi din ficat si astfel previn ingrasarea acestuia. De asemenea, exista si alte produse care contin antioxidanti si care protejeaza eficient ficatul impotriva efectelor periculoase ale radiatiilor, fumatului si alcoolului.

Un rol benefic il au si produsele pe baza de extract de armurariu, adica silimarina. Aceasta substanta are o actiune antiinflamatorie, spasmolitica si detoxifianta, protejand impotriva impactului negativ al diversilor compusi toxici si influentand in mod pozitiv regenerarea organului deja lezat.

Efectele pozitive ale protejarii celulelor hepatice oferite de catre astfel de produse sunt foarte importante. De aceea, este mai usor sa previi o boala decat sa o tratezi cu greu mai tarziu!


Bibliografie: Sanatatea A-Z, nr. 8. Foto: www.centrulnatura.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa