Hemoptizia (tusea cu sange)

 
Hemoptizia (tusea cu sange)
Hemoptizia (tusea cu sange) este un simptom important, polietiologic, care cere uneori investigatii multiple pentru stabilirea diagnosticului. Se poate confunda cu epistaxis (sangerare nazala), gingivoragie sau chiar cu o hematemeza, dar hemoptizia este precedata de o senzatie de caldura sau arsura retrosternala, are gust sarat, este aerata, cu reactie alcalina si neamestecata cu alimente.

Hemoptizia (tusea cu sange) este inofensiva cand provine din ruperea unui vas sanguin traheal din cauza unei tuse violente, fara alte leziuni parenchimatoase sau bronsice. Hemoptizia (tusea cu sange) apare frecvent in cursul tuberculozei pulmonare, dar nu este specifica acestei boli. Expectoratia cu sange se mai poate intalni in cursul bronsitelor fuzospirilare, micotice, spirochetozice, in sindromul Goodpasture, care este o alveologlomerulita hemoragica.



Hemoptizia (tusea cu sange) poate surveni - dar nu obligator - in cursul carcinomului bronsic; al bolilor cavitare pulmonare; in abcesul pulmonar, chistul aerian, chistul hidatic.

In toate hemoptiziile de origine pulmonara este absolut necesar sa se faca analiza sputei pentru B.K., micoze, spirochete, celule atipice precum si o radiografie pulmonara de fata si profil.

Infarctul pulmonar este caracterizat prin hemoptizie cu sange rosu sau negricios, junghi toracic uneori violent, dispnee, anxietate, iar ca semne obiective intarirea zgomotului II la focarul pulmonarei, galop; leucocitoza, ulterior cresterea bilirubinemiei si subicter conjunctival. Survine dupa o tromboflebita profunda (durere la calcai sau in gamba la bolnavi imobilizati sau la cardiaci, tegumentele usor cianotice, edem vizibil sau exprimat prin cresterea circumferintei gambei si impastarea musculara, durere la flexiunea fortata a piciorului - semnul Homans -, debut cu tahicardie, frisoane si febra moderata) sau din cauza unui embolus detasat din cavitatile drepte ale inimii (stenoza sau insuficienta mitrala, boli cardiace congenitale).

Hemoptizii pot apare in boli vasculare (anevrisme micotice, angiom sau scleroza arteriolelor pulmonare).

Hemoptizia (tusea cu sange) de origine cardiaca apare in stenoza mitrala prin ruperea anastomozelor dintre vasele bronsice (ale marii circulatii cu cele ale micii circulatii).

Foto: jurnalul.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa