Alege forma de miscare potrivita. Cum ar trebui sa te antrenezi?

 
Ce sport sa aleg? Cu ce ma ajuta alergarea, dansul, sporturile de contact?
Daca v-ati hotarat sa faceti miscare si nu stiti cu ce sa incepeti sau spre ce activitate sportiva sa va indreptati, trebuie sa tineti cont de cateva reguli. Cel mai important este sa va orientati spre o activitate fizica placuta, care sa nu solicite efort mare din primele sedinte.

Daca aveti vreun sport preferat cum ar fi tenisul, inotul, echitatia, golful, dansul etc, este cu atat mai simplu si sansele sa existe continuitate sunt foarte mari. Daca alegeti sa faceti miscare intr-o sala de fitness si nu stiti exact ce aveti de facut, cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un antrenor personal sau o persoana specializata pe activitatile de grup sau individuale.


Cea mai buna alegere ar fi sa lucrati asistat, impreuna cu un antrenor personal bine pregatit si certificat, care va sti cu siguranta ce este bine pentru corpul si mintea voastra, astfel incat sa faceti miscare eficient, in siguranta si intr-un mod placut, in functie de eventualele probleme de sanatate, nivelul de pregatire sau obiectivele dorite.

Daca bugetul nu va permite sa lucrati asistat unu la unu, clasele de grup sunt o alternativa la indemana si cu o diversitate suficienta cat sa acopere toate nevoile si preferintele voastre.

Clasele de grup sau de aerobic pot fi impartite in mai multe tipuri sau genuri de activitati precum: clase de tonifiere, cu greutati aditionale sau greutatea propriului corp; clase de kickboxing, tae bo sau diverse ramuri din combat si arte martiale; clase de dans precum zumba sau balet; clase de step si coregrafie; clase de pilates sau yoga; clase de gimnastica in apa; clase mai dificile efectuate sub indrumarea unui antrenor calificat.

Trebuie sa stiti ca indiferent de alegerea facuta trebuie sa tineti cont si sa aveti grija sa lucrati cat mai corect, evitand astfel orice fel de accidentare, sa va hidratati suficient, sa respirati corect, sa nu neglijati incalzirea inainte si stretchingul dupa antrenament si sa fiti cat mai constanti, indiferent de forma de miscare aleasa.

Cum ar trebui sa te antrenezi?

Ca rutina a activitatii fizice este recomandat sa se puna accent atat pe efortul cardio, cat si pe cel de tonifiere a musculaturii, pentru a mentine fermitatea pielii si un tonus general optim. Cea mai usoara cale pentru a imbina cele doua conditii de mai sus este, de departe, alergarea. Specialistii recomand la fiecare sedinta de antrenament ca cel putin jumatate din timpul alocat sa contina alergare. Voi alegeti daca alergati pe banda sau afara in aer liber.

Expert: Elvin Marinescu, antrenor personal.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa