Durerea lombara: cauze, tipuri, tratament

 
Durerea lombara; cauzele durerii lombare; tipuri de durere lombara; tratamentul durerii lombare
Durerea lombara este cea mai frecventa durere cronica de origine musculo-scheletala din zilele noastre.

Durerea lombara afecteaza persoane din toate grupele de varsta si categoriile socio-profesionale si nu este direct corelata cu gradul de activitate fizica depusa la serviciu sau acasa, ci este o consecinta a unor circumstante biomedicale si psihosociale.


Cauzele durerii lombare

Una dintre cele mai frecvente cauze biomedicale este aparitia unei fisuri la nivelul unui disc intervertebral, pe urmatorul loc ca frecventa fiind anomaliile articulatiilor zigapofizare (situate intre vertebre), in timp ce cauza cea mai rara este reprezentata de anomaliile articulatiilor sacroiliace.






Elementele care influenteaza durerea lombara pot fi consecinta unor factori interni, individuali (de exemplu, o suprafata mai mica a discurilor intervertebrale lombare sau excesul de greutate corporala) sau factori externi, precum efortul fizic depus, pozitiile ergonomice in timpul lucrului, activitatile recreative si sportive, fumatul, confortul fizic la serviciu si acasa, motivatia la lucru, starea de multumire, relatiile interpersonale bune.






Tipuri de durere lombara

Putem discuta de durere lombara acuta atunci cand aceasta nu persista mai mult de trei luni si de durere lombara cronica atunci cand aceasta persista o perioada mai lunga, durerea manifestandu-se constant sau la intervale recurente de timp.


Tratamentul durerii lombare

Exista trei modalitati principale de a evita aparitia durerii lombare: tratamentul preventiv, tratamentul conservativ si tratamentul chirurgical. Mai putin de 5% dintre pacientii care sufera de durere lombara necesita tratament chirurgical.

Alti pacienti pot fi tratati cu succes prin aplicarea unor masuri preventive sau conservative care includ, printre altele: kinetoterapia (exercitii pentru zona lombara), terapia manuala (de exemplu tratamentele chiropractice si osteopate), fizioterapia cu echipamente specifice, prevenirea lombalgiei, suport social si psihologic.






Exercitiile fizice reprezinta standardul de aur pentru tratamentul preventiv si de recuperare in durerea lombara cronica; s-a dovedit stiintific ca acestea sunt eficiente atunci cand sunt efectuate regulat (exercitii in scopul intaririi musculaturii trunchiului si imbunatatirii conditiei fizice generale). Practicarea regulata de exercitii fizice contribuie la restabilirea echilibrului muscular, a pozitiei fiziologice normale a coloanei vertebrale si a agilitatii fizice.


Foto: www.polarismedical.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa