Care sunt cauzele osteoartritei? Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita?

 
Care sunt cauzele osteoartritei? Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita? Tratamentul farmacologic al osteoartritei
Odata cu inaintarea in varsta, incepem sa avem probleme cu articulatiile, cauza fiind imbatranirea naturala a tesutului articular si aparitia leziunilor anatomice. Aceste leziuni incep de la cartilajul articular care isi pierde elasticitatea si finetea caracteristica, in plus, pe marginile articulare ale oaselor sau vertebrelor, apar excrescente osoase care provoaca durere prin iritarea tesuturilor invecinate.


Care sunt cauzele osteoartritei?

Aceasta este o urmare a faptului ca am fost adaptati, in cursul evolutiei, la mersul pe patru membre, motiv pentru care leziunile degenerative apar mai ales acolo unde aceasta functie a fost schimbata prin postura verticala, respectiv la genunchi si solduri.






Pe parcursul procesului degenerativ este distrus cartilajul articular. Acesta devine mai putin functional, nu mai are capacitatea sa amortizeze bine greutatile. Drept rezultat, apare deformarea articulatiei, deteriorarea osului subcondral, a tendoanelor, a ligamentelor sau a capsulei articulare.

Afectiunea are legatura cu avansarea in varsta, deoarece cartilajul incepe la un moment dat sa se uzeze mai rapid. Un factor direct este reprezentat cel mai adesea de diverse supraincarcari ale articulatiilor cauzate, de exemplu, de defecte de postura, traumatisme puternice, microtraumatisme de lunga durata sau de excesul de greutate care suprasolicita articulatiile.






Durerea caracteristica

Osteoartrita se dezvolta lent - provoaca insa o distrugere profunda a cartilajului articular si a tesutului subcondral.

Simptomul de baza al afectiunii este durerea puternica la miscare, mai ales la inceputul acesteia (asa-numita durere de pornire), precum si durerea care apare la prelungirea unei activitati (in timpul plimbarii, al exercitiilor de miscare etc.) In imediata vecinatate a leziunilor degenerative se pot dezvolta stari inflamatorii.

Limitarile de mobilitate, daca apar, sunt de obicei minore, in general nu se ajunge la rigidizari. Insa durerea persistenta perturba modul de viata al persoanei afectate.






Ce articulatii sunt atacate de osteoartrita?

Osteoartrita ataca cel mai adesea articulatiile coloanei vertebrale, soldului si genunchiului. Leziunile degenerative ale coloanei vertebrale se localizeaza, de exemplu, la nivelul coloanei cervicale (boala profesionala a soferilor). Durerea radiaza atunci catre zona occipitala sau centura scapulara. Curbarea coloanei vertebrale favorizeaza degenerarea coloanei vertebrale toracice. Durerea nu este foarte puternica si poate fi confundata cu o durere din zona pieptului. Defectele de constructie ale vertebrei 5, ale discurilor vertebrale, curbarea coloanei vertebrale, pot cauza boala degenerativa a coloanei vertebrale lombare. Un simptom specific este durerea persistenta, paralizanta, denumita lumbago. In cazul iritarii terminatiilor nervoase, durerea numita sciatica radiaza prin fesa catre picior.






Boala degenerativa a articulatiei soldului apare cel mai adesea din cauza defectelor congenitale ale acestei articulatii, care nu au fost tratate in copilarie. Durerea apare la ridicare si la mersul prelungit, radiaza catre vintre, fesa, uneori catre pulpa. Bolnavul are dificultati in a pune piciorul cu probleme peste cel sanatos. Boala degenerativa a articulatiei genunchiului apare cel mai adesea la persoanele obeze si in varsta.


Miscarea trateaza cel mai bine

In ciuda parerilor populare, in tratarea afectiunilor articulare este valabila o singura regula - mentinerea articulatiei in miscare. Initial, este dificil de explicat pacientului, deoarece durerea reumatica se reduce de obicei impreuna cu imobilizarea articulatiei. Nu e deci de mirare, ca persoanele cu probleme incearca sa se miste cat mai putin. Aceasta e insa o greseala! Miscarea este necesara in tratarea majoritatii afectiunilor reumatice. Terapia prin miscare, adaptata capacitatii bolnavului, previne oprirea hranirii articulatiilor de catre organism si implicit rigidizarea acestora in urma insuficientei lichidului sinovial si a altor fluide fiziologice, a atrofiei musculare si a relaxarii ligamentelor.






Tratament farmacologic

Pana in prezent tratamentul se baza in mare masura pe analgezice sporadice, in cazurile mai grave terapia avand loc sub supravegherea specialistilor. In acest caz, tratamentul farmacologic consta in administrarea steroizilor, a citostaticelor sau a medicamentelor biologice. Ultimele apartin celei mai avansate metode de tratament din punct de vedere tehnologic si sunt capabile sa blocheze eficient mediatorii proceselor inflamatorii, care fac cele mai mari ravagii in organismele bolnavilor.

Informatii despre Supramax articulatii
In multe cazuri, o foarte buna solutie este suplimentarea cu colagen. Acesta joaca un rol de baza in organism - pe cel al unei substante adezive care uneste elementele celulare, inlesnind in acelasi timp formarea de tesuturi si organe.






Colagenul, ca produs, contine proteine de colagen usor asimilabile, a caror compozitie este apropiata de a celor care exista in tesutul conjunctiv al organismului. Acest lucru asigura o regenerare rapida a tendoanelor si articulatiilor. Proteina de colagen are un impact pozitiv asupra regenerarii generale a aparatului locomotor, fortifica tendoanele, muschii si articulatiile suprasolicitate. Sa retinem, insa, ca acesta nu este un produs care se administreaza temporar. Este cel mai bine sa fie utilizat in doze semnificative, cel putin in cure de 3 luni. In aceasta privinta, este recomandat sa cereti sfatul farmacistului.

Bibliografie: Sanatatea A-Z. Foto: www.i-medic.ro, www.myriam.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa