Cele mai bune sfaturi pentru femeile insarcinate

 
Sfaturi pentru femeile insarcinate. Ce suplimente trebuie luate inaintea si in timpul sarcinii? Cum scap de greturile matinale din timpul sarcinii? Pe ce parte a corpului este bine sa dorm in timpul sarcinii?
O combinatie de metode traditionale si moderne va poate ajuta sa depasiti mai usor inconvenientele minore ale sarcinii si sa ii asigurati bebelusului cel mai bun start in viata.
  • Luati acid folic! Pentru ca fatul sa se dezvolte sanatos este esential ca mama sa aiba, inainte de a ramane insarcinata si in timpul primelor luni de sarcina, cantitati adecvate din aceasta vitamina B, numita folat. Doctorii recomanda femeilor sa ia un supliment de 400 mcg pe zi (dublul dozei recomandate in mod normal adultilor) timp de o luna inaintea conceptiei si pe durata primelor 12 saptamani de sarcina. Acidul folic este vital in acest prim stadiu de dezvoltare a copilului, prevenind anomaliile tubului neural, care pot conduce la spina bifida, precum si anencefalia, o malformatie a creierului.
  • ... si apoi opriti-va! Nu mai trebuie sa luati suplimente cu acid folic dupa cea de a douasprezecea saptamana a sarcinii, desi este bine sa continuati sa mancati alimente bogate in folat (avocado, broccoli, spanac, fasole, cereale, portocale). Cand se iau suplimente in stadii mai avansate ale sarcinii, excesul de acid folic creste riscul de astm al copilului.
  • Luati vitamina D! Nevoile fatului in crestere pot reduce densitatea oaselor mamei. Includeti in alimentatie peste gras si cereale fortificate. Femeilor gravide le este recomandat sa ia zilnic un supliment cu 10 mcg de vitamina D.
  • Combateti greturile cu ghimbir! Ghimbirul este un leac stravechi impotriva senzatiilor de greata care apar in timpul sarcinii. Pentru multe femei, greata matinala poate transforma primele luni de sarcina intr-un chin, iar pentru unele chinul acesta poate dura chiar si noua luni. Ghimbirul contine gingeroli, niste substante cu gust intepator care calmeaza greata.
  • Dormiti pe partea stanga! In ultimele luni de sarcina poate fi greu de gasit o pozitie comoda in timpul somnului, iar dormitul pe spate poate provoca dureri de spate si chiar hipertensiune arteriala. Cel mai bine este sa dormiti pe o parte, iar daca alegeti partea stanga veti avea o circulatie placentara mai buna. Puneti o perna sub cap, alta sub genunchii indoiti, pentru a prelua din presiunea asupra soldurilor si inca una la spate, in dreptul mijlocului, pentru a nu va rostogoli pe spate.
Foto: unica.md



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa