Cate feluri de memorie exista?

 
Cate feluri de memorie exista?
Exista diferite tipuri de memorie, iar creierul lucreaza cu ele in mod diferit. Medicii au identificat trei mari tipuri de memorie, folosite pentru a defini si a diagnostica diferitele afectiuni care pot afecta memoria.
  • Memoria senzoriala retine impresia tranzitorie a unei imagini, a unui sunet, a unui gust sau miros, de indata ce a fost perceput. Acest tip de memorie tinde sa se piarda imediat ce stimulul dispare. Insa amintirea unui miros special dureaza mai mult si este adesea corelata cu emotia pe care ati avut-o concomitent cu acesta.
  • Memoria de scurta durata este un depozit temporar, unde informatiile sunt stocate pentru cateva minute sau secunde. De exemplu, numarul de telefon pe care vreti sa-l formati sau numele persoanei pe care tocmai ati cunoscut-o. Pe masura ce inaintati in varsta, memoria de scurta durata devine din ce in ce mai putin eficienta.
  • Memoria de lunga durata este o arhiva pentru o perioada mai lunga, in care informatia este stocata ore, zile sau ani. Aceasta include memoriile declarative (simple intamplari sau amintiri ale anumitor perioade din viata dumneavoastra) sau memorii procedurale (cum este amintirea unor abilitati, precum inotul sau mersul pe bicicleta). Memoriile procedurale sunt adesea pastrate, chiar si atunci cand memoria de scurta durata este afectata.

Foto: adevarul.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa