Amarant sau stir? Ce este amaranthul? Ce este stirul?

 
Amarant sau stir? Ce este amaranthul? Ce este stirul?
Primul are un nume misterios, cel de-al doilea este asociat mai degraba cu hrana porcilor decat cu cine stie ce proprietati nutritionale. Amaranthul este considerat un fel de super-aliment, cu o multime de calitati dintre care cea mai importanta ar fi lipsa glutenului. Stirul este un aliment sanatos, dar pentru animale. In fine, ca sa ne lamurim o data pentru totdeauna, amaranthul (amaranthus) si stirul (amaranthus retroflexus) sunt de fapt surori gemene, cu aceleasi proprietati (e drept, primul creste ceva mai mare). Asa ca nu dispretui stirul!


Planta nemuritoare

Amaranth inseamna cel care nu se ofileste, de aceea planta simbolizeaza, nu numai la azteci si incasi, dar si in Europa Antica, nemurirea. Este o pseudocereala, cu un gust asemanator cu al nucii si aroma usor picanta. Are o ridicata valoare proteica. Mai contine fibre, vitaminele A, E, B (mai ales acid folic), D, K, alti aminoacizi esentiali. Cel mai important este lizina, foarte importanta in sinteza tuturor proteinelor si care nu poate fi sintetizata de organismul uman. Ca sa nu mai punem la socoteala mineralele precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru si mai ales mangan si calciu. Se foloseste in gastronomie, este foarte satios. Semintele sunt foarte bogate in fier, de aceea sunt recomandate in dietele obezilor, dar si ale copiilor. Ceaiul si cataplasmele vindeca raceala, diareea, tulburarile nervoase si diverse afectiuni ale pielii, fiind si un excelent energizant.


Planta viitorului

Asa este numit stirul nostru cel de toate campurile, pentru ca, pe langa proprietatile nutritive deosebite, este si antibiotic natural si este si foarte rezistent la tot felul de intemperii. La fel ca amaranthul, este recomandat, sub forma de infuzie de frunze, in bolile de ficat si inima, pentru combaterea infectiilor si tulburarilor gastrointestinale, anemie, beri-beri, diabet, obezitate, boli de piele, stomatita, parodontoza, ulcer, ateroscleroza.

Infuzie de stir. Pui o lingura de pulbere de spic de stir la o cana de apa clocotita, lasi la infuzat timp de 15-20 de minute. Bei la temperatura camerei cate o cana, fractionat de-a lungul zilei, cu 30 de minute inaintea meselor principale. Este bun impotriva ulcerului, dar si sub forma de gargara impotriva stomatitelor.

Montezuma al ll-lea, ultimul rege al aztecilor, primea an de an, ca tribut de la vasalii sai, zeci de mii de tone de seminte de amaranth. Era socotit un dar oferit de zei oamenilor.

Bibliografie: Sanatatea de azi.











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa