Alimente-medicament: 12 boli vindecate cu diete

 
Alimente-medicament: 12 boli vindecate cu diete
Cartofii, rosiile, pestele si celelalte alimente nu sunt menite numai sa ne sature. Ele constituie in acelasi timp niste remedii eficiente impotriva bolilor civilizatiei moderne. Ce-i drept, secretul lor nu se dezvaluie de la prima privire, e nevoie sa le cunoastem efectele, asocierea corecta si dozarea. Trebuie sa stim ce contine fiecare - aceasta este regula de la care se porneste, cand vrei sa-ti intocmesti un meniu apt sa-ti redea si sa-ti pastreze sanatatea. Caci nimeni nu mai contesta astazi legatura dintre starea de sanatate si hrana corecta. Cine mananca intelept va trai mai mult si mai sanatos. Durata si calitatea vietii noastre depind, neindoielnic, de felul cum ne hranim.

Cu mai bine de zece ani in urma, cercetatorii de la Universitatea New York au convins 42.000 de femei sa adopte o dieta ideala - nu pentru slabit, ci pentru sanatate. Dieta respectiva are 23 de componente, care se gasesc mai ales in fructele proaspete, legume, produse din faina integrala, peste si anumite feluri de carne. Femeile care au respectat in mod consecvent acest tip de alimentatie au ramas sanatoase mai multa vreme. Dupa sase ani, s-a constatat ca rata deceselor era mai redusa la ele, decat la participantele care abandonasera dieta recomandata de autorii studiului si se hraneau din nou ca mai inainte.


Studiul amintit ne dovedeste avantajele unei nutritii corecte. „Nu e niciodata prea tarziu pentru a incepe o dieta, de exemplu contra cancerului - fie ca vorbim doar de o masura profilactica sau de una deja inclusa intr-un tratament”, afirma specialistii. Dar, asa cum am mai spus, pentru ca frigiderul si camara sa devina o farmacie a casei, e necesar sa ne informam putin. Asta suna amenintator, ca si cum ar urma sa invatam pe de rost tabele intregi de nutrienti, sa contabilizam caloriile si sa cantarim fiecare portie de mancare. Din fericire, nu ni se cere asa ceva. Va fi suficient sa ne orientam dupa cateva reguli de baza si dupa principiul: „Alimentatie partial vegetariana, cu multe fructe si legume”.

Cine are suferinte ce se pot ameliora prin modificarea obiceiurilor alimentare ar trebui sa se intereseze neintarziat de posibilitatile oferite de nutritia corecta. Nici masurile de prevedere nu strica, in special daca au existat in familie cazuri de cancer sau de afectiuni cardiovasculare, ceea ce indica un anume grad de risc. Si de viroze ne putem apara inca inainte sa ne atace, intarindu-ne sistemul imunitar cu vitamine.

Am intalnit cu totii numeroase exemple de sanatate obtinuta printr-o alimentatie corecta. Slabirea sistemului imunitar, bolile de inima, neplacerile premenstruale, durerile de cap, tulburarile somnului, diabetul, alergiile sau osteoporoza - toate (si nu numai ele) pot beneficia de aceasta metoda. Am selectat aici pentru dumneavoastra cele mai importante diete cu rol terapeutic.


1. Deficitul de imunitate

Legatura cu alimentatia. In functie de sistemul nostru imunitar, avem o sanatate buna sau precara. Datoria lui este sa ne apere in permanenta de atacuri si trebuie sa fie bine „hranit”, pentru a-si putea indeplini misiunea: aceea de a ne proteja impotriva infectiilor si de a impiedica substantele daunatoare sa se fixeze in organism. Slabirea sistemului imunitar face sa creasca si riscul de cancer.

Alimentatia corecta. Dintre substantele hranitoare ce intaresc sistemul imunitar putem aminti betacarotenul (continut in morcovi), vitamina A (rosii, dovleac), vitamina C (kiwi, lamai) si zincul (peste). Indata ce apar semnele unei raceli, ar trebui sa beti multe lichide (2,5 litri, cel mai bine apa minerala amestecata cu sucuri de fructe in proportie de 4 la 1, caci cu cat aveti mai multa apa in organism, cu atat celulele sistemului imunitar vor fi mai mobile). Daca va incearca guturaiul, lactatele sunt de evitat, deoarece favorizeaza formarea mucozitatilor. Si zaharul in cantitate mare franeaza activitatea sistemului imunitar.


2. Afectiunile cardiovasculare

Legatura cu alimentatia. Muschiul inimii este aprovizionat nonstop cu nutrienti si cu oxigen prin vasele de sange. Daca pe peretii lor se depun grasimi, fluxul sanguin se desfasoara mai lent, iar cand vasele se obtureaza complet, se produce un infarct miocardic.

→ Acesta poate fi prevenit printr-o alimentatie corecta si va atragem atentia ca nu e niciodata prea devreme pentru a incepe. Cine traieste sub amenintarea bolilor cardiovasculare, fie din pricina colesterolului marit, fie a unei mosteniri genetice incarcate, are un necesar sporit de vitamina E comparativ cu alte persoane (i se recomanda, printre altele, ulei din germeni de grau, seminte de in, migdale, zmeura, ardei, sparanghel sau cartofi dulci). Studiile arata ca riscul de infarct poate fi micsorat astfel cu 40%. Pentru vindecarea si prevenirea bolilor de inima, ar trebui sa mancati mai putine grasimi si zahar, in schimb, mai multe fructe si legume. Scrumbiile, somonul si uleiul de masline subtiaza sangele, deci sunt bune pentru inima. Usturoiul curata peretii vaselor de sange.


3. Profilaxia cancerului

Legatura cu alimentatia. Celulele corpului nostru sunt completate si inlocuite neincetat. Acesta este un proces normal, ce face parte dintr-o viata sanatoasa. Insa cand celulele se inmultesc necontrolat, ele dau nastere tumorilor maligne. Specialistii au stabilit ca aproximativ 70% din totalul bolilor canceroase isi au originea intr-o nutritie defectuoasa. Cine mananca gresit activeaza radicalii liberi, acele molecule instabile, capabile sa distruga un organism sanatos. Daca ne hranim corect, introducem in corpul nostru substante nutritive care combat radicalii liberi.

Alimentatia corecta. Vitaminele A (din rosii si ardei), C (lamai, portocale, kiwi) si E (uleiuri vegetale, nuci, unt), ca si mineralul seleniu neutralizeaza radicalii liberi. Seleniul stimuleaza limfocitele „ucigase”, armele sistemului nostru imunitar. Bolnavii de cancer au deseori un procent prea mic de seleniu in sange. Sparanghelul, prazul, broccoli, ceapa si orezul nedecorticat contin acest mineral. O alimentatie ce urmareste prevenirea cancerului ar trebui sa fie saraca in grasimi si bogata in fibre, sa includa fructe proaspete, legume si in general alimente cat mai apropiate de starea lor naturala. Consumul ridicat de alcool sporeste riscul de cancer. Betacarotenul („depozitul de soare”) are proprietati anticancerigene. Morcovii si dovleacul sunt „bombe” de betacaroten.


4. Osteoporoza

Legatura cu alimentatia. Oasele noastre au viata lor. Ele se reinnoiesc continuu, chiar daca noi nu observam acest lucru. Responsabili de acest proces sunt hormonii se#uali, care se reduc cantitativ pe masura inaintarii in varsta. De aceea, in perioada de premenopauza, oasele incep sa nu mai recupereze total tesutul osos distrus, devin poroase si fragile: apare osteoporoza. Ea se inscrie, din pacate, in transformarile firesti, provocate de imbatranire. Cu ajutorul unei alimentatii adecvate, poate fi totusi intrucatva incetinita.

Alimentatia corecta. Calciul este cea mai buna „hrana” pentru oase. Cu cat e mai bine acoperit necesarul zilnic de 1000 mg, cu atat mai redus va fi riscul de osteoporoza. Zaharul, bauturile carbogazoase si carnea rosie influenteaza defavorabil metabolismul calciului, motiv pentru care ar trebui evitate. Sunt de preferat alimentele care contin calciu si magneziu: lactate, legume cu frunze verzi, leguminoase si peste. In perioadele lipsite de soare, va puteti aproviziona cu vitamina D („vitamina oaselor”) din hrana. De pilda, o gasiti in sardine, oua de gaina, avocado si lapte.


5. Tulburarile de somn

Legatura cu alimentatia. Ca sa putem dormi, avem nevoie de liniste - si nu doar in mediul exterior. Si organismul trebuie eliberat de muncile grele, inainte de a incepe sa se relaxeze. De munca digestiei, de exemplu. Atunci cand are de prelucrat mancaruri greu digerabile, corpul e obligat sa-si creasca temperatura. Aceasta deranjeaza somnul, care necesita, dimpotriva, temperaturi reduse.

Alimentatia corecta. Evitati la masa de seara mancarurile grase, grele si foarte condimentate. Un meniu cu multi carbohidrati contine serotonina, o substanta cu efect soporific. De aceea, seara ar fi bine sa ingerati somnifere naturale: paste (din faina integrala, daca se poate), paine graham, pulpe de pui, banane, salata verde. Atentie: nu flamanziti, caci o dieta prea severa tulbura somnul. Un pahar de bere sau vin inainte de culcare nu strica, insa cine bea mai mult nu va dormi bine, deoarece eliminarea alcoolului pune organismul la lucru si e un proces indelungat. Cafeaua sau ceaiul negru contin cofeina, prin urmare va alunga somnul. N-ar trebui sa le consumati cu patru-cinci ore inainte de a va baga in pat.


6. Durerile de cap

Legatura cu alimentatia. Durerile de cap pot avea numeroase cauze, cea mai probabila fiind stresul. Provocand contractia vaselor sanguine, el impiedica irigarea creierului cu o cantitate corespunzatoare de sange, ceea ce da nastere la dureri. Exista si unele alimente despre care se crede ca ar declansa dureri de cap.

Alimentatia corecta. Majoritatea substantelor dolorifice si inflamatoare se formeaza din acidul arahidonic, un acid gras care se gaseste mai ales in carne. De aceea ar fi bine sa preferati pestele (cu exceptia tiparului, el contine acest acid gras in cantitate la fel de mare ca si carnea). Nu exagerati cu guma de mestecat, caci mestecatul continuu poate duce la o contractura a muschilor maxilarului si, pe aceasta cale, la dureri de cap. Observati reactiile organismului dumneavoastra la consumul de ciocolata, branza, vin rosu, cafea si citrice. Aceste alimente sunt suspectate ca ar genera dureri de cap.


7. Sindromul premenstrual

Legatura cu alimentatia. Crampe abdominale, indispozitii, dureri de spate, cresterea greutatii corporale, impuritati pe piele - sub denumirea de sindrom premenstrual sunt cuprinse multe simptome neplacute, ce dau de furca femeilor. In cadrul unui studiu despre „Importanta alimentatiei in depasirea sindromului premenstrual”, cercetatorii americani au descoperit ca femeile - sau, in orice caz, cele mai multe dintre ele - obtin o ameliorare a acestor simptome daca isi schimba alimentatia. E adevarat ca, asa cum reiese din studiu, efectul se face simtit abia dupa trei pana la sase luni.

Alimentatia corecta. Evitati cantitatile mari de zahar si dulciuri. Drept urmare, organismul dumneavoastra va tolera mai usor starile de hipoglicemie care apar uneori inainte de menstruatie. In zilele respective, ati putea chiar sa inlocuiti zaharul cu un indulcitor. Si sarea in exces ar trebui evitata acum, pentru ca tesuturile sa nu retina atat de multa apa, incat sa va simtiti „umflata”. Cinci sau sase mese frugale sunt mai bune decat trei copioase. In zilele critice nu este indicat sa mancati prea mult (accentueaza senzatia de balonare), insa nici prea putin (duce la epuizare si lipsa de energie).


8. Lenevirea intestinului

Legatura cu alimentatia. A fi constipat nu e numai dezagreabil. Cine nu-si goleste colonul suficient de des risca diverse afectiuni intestinale, mergand pana la cancer. Intestinul gros are rolul de a elimina reziduurile din organism si anume - in interesul sanatatii - cat mai repede posibil. Alimentatia ii poate fi de cel mai mare ajutor.

Alimentatia corecta. Prunele, smochinele, caisele si curmalele proaspete sau uscate sunt adevarate stimulente ale digestiei. Consumul suficient de lichide (minimum 2 litri de apa de la robinet sau apa plata zilnic) impulsioneaza de asemenea digestia. Este nevoie si de fibre, iar acestea se afla in produsele din faina integrala, musli si legume. Puteti mari aportul de fibre punand in iaurt o lingura de seminte de in sau de tarate de grau.


9. Tulburarile de circulatie

Legatura cu alimentatia. Sangele transporta substantele hranitoare si oxigenul pretutindeni in organism. Daca el nu curge normal, aceasta poate duce la diverse afectiuni, la asa-numitele tulburari de circulatie, cum sunt hiper- sau hipotensiunea, la varice sau la boli de inima. Pentru a le evita, trebuie ca sangele si sistemul circulator sa fie mentinute in stare buna.

Alimentatia corecta. Vitamina C (din kiwi, grepfrut, lamai) intareste peretii venelor. Piperul, ghimbirul, ceapa si usturoiul micsoreaza productia de substante cu efect coagulant. Alimentele bogate in fibre reduc procentul de grasimi din compozitia sangelui, deoarece acestea sunt retinute in intestin si nu mai ajung in sange. Sarea face sa creasca tensiunea arteriala, de aceea ar trebui folosita cu mare zgarcenie.


10. Diabetul

Legatura cu alimentatia. Una din substantele care controleaza nivelul zaharului din sange este insulina. Daca ea nu actioneaza asa cum trebuie, glicemia creste, ceea ce duce la aparitia diabetului. Acesta poate fi de doua feluri. Diabetul de tip I se declanseaza inca din copilarie, din cauza ca pancreasul nu secreta insulina. De aceea bolnavii sunt obligati sa-si asigure insulina prin injectii facute zilnic. Diabetul de tip II apare mai tarziu, la maturitate, fiind provocat de rezistenta manifestata de organism fata de hormonul pancreatic. In special bolnavilor din aceasta a doua categorie le poate fi de mare folos o schimbare a alimentatiei.

Alimentatia corecta. Este important sa se evite acele alimente care trimit rapid zaharul in sange. Printre ele se numara dulciurile ca fursecurile, prajiturile si bauturile dulci. Alte alimente bogate in carbohidrati, cum sunt cartofii, painea, orezul si pastele, se mananca in portii cantarite si calculate cu precizie, dupa indicatiile medicului diabetolog. De aceea, e bine sa se introduca in meniu alimente care determina o crestere lenta a glicemiei, de exemplu legume, carne, peste si pasare. O astfel de alimentatie ii ajuta pe pacienti sa-si reduca necesarul de medicamente pe termen lung.


11. Bolile de piele

Legatura cu alimentatia. Secretul pielii frumoase si sanatoase consta intr-o alimentatie adecvata. Hraniti-va corect pielea, daca doriti ca ea sa aiba un aspect placut, caci pielea se reinnoieste continuu si pentru aceasta are nevoie de substante nutritive, pe care si le procura din hrana.

Alimentatia corecta. Zincul este un element indispensabil pentru tesutul cutanat (se gaseste in stridii, cereale, carne, legume). Vitaminele C, E si betacarotenul contribuie la frumusetea pielii, deoarece combat tot ceea ce ii dauneaza. Vitamina E trece drept un inamic redutabil al ridurilor (puteti prepara o salata cu ulei vegetal presat la rece, ulei de soia, migdale, nuci si arahide).


12. Alergiile

Legatura cu alimentatia. Rinite alergice, alergii la praful din casa si asa mai departe - indiferent de forma lor, alergiile prezinta reactii eronate ale sistemului imunitar la anumite substante straine, introduse in organism pe diverse cai. Vinovata este histamina, un vasodilatator pe care persoanele alergice il produc in cantitati excesive. O schimbare a alimentatiei poate inlocui cu succes tratamentul medicamentos.

Alimentatia corecta. Vitamina C retine o parte din surplusul de histamina, transformandu-l intr-un acid inofensiv. Va pot ajuta: kiwi, portocalele, lamaile, grepfrutul, sucul de catina. Pe de alta parte, exista alimente care accentueaza simptomele rinitei alergice, motiv pentru care ar trebui evitate: graul, laptele de vaca si capsunile.

Legenda: # = litera x. Bibliografie: As verde. Foto: www.fitbody.ro



Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa