Ce este Nalgesin? Compozitie, indicatii, administrare, contraindicatii

 
Prospect Nalgesin: compozitie, indicatii, administrare, contraindicatii, precautii, sarcina si alaptarea, reactii adverse
Pentru ce este Nalgesin? Prospect Nalgesin:
Nalgesin reprezinta solutia rapida pentru cefalee, algii dentare, menstruale, artralgii si mialgii.


Compozitie:
Fiecare comprimat filmat contine naproxen sodic 220 mg.


Indicatii:
Tratamentul simptomatic pe termen scurt al durerii usoare pana la moderate la adulti si adolescenti cu varsta peste 16 de ani.


Mod de administrare:
→ Adulti si adolescenti: 1 comprimat filmat la fiecare 8-12 ore. Alternativ, doza initiala de 2 comprimate, urmata de un comprimat suplimentar dupa 8-12 ore. Doza zilnica maxima este de 3 comprimate filmate. Durata tratamentului este de 7 zile.

→ Varstnici: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, in doua prize. Risc de supradozare. Trebuie utilizata cea mai mica doza eficace, iar durata tratamentului sa fie cat mai scurta. Insuficienta renala: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, administrate in doua prize. In caz de clearance al creatininei peste 30 ml/min, este necesara reducerea dozei. Nu este recomandat la pacientii cu clearance al creatininei sub 30 ml/min. Insuficienta hepatica: doza maxima de 2 comprimate filmate pe zi, in doua prize. Nu este recomandat la pacientii cu insuficienta hepatica severa.

→ Copii si adolescenti: nu este recomandat pentru utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 16 ani.






Contraindicatii:
Hipersensibilitate la substanta activa, sau la oricare dintre excipienti, antecedente de bronhospasm, astm bronsic, rinita sau urticarie asociate cu AINS; episod activ sau antecedente de ulcer peptic recurent/hemoragie digestiva; antecedente de sangerare sau perforatie gastrointestinala, in relatie cu un tratament anterior cu AINS; insuficienta hepatica sau renala severa; insuficienta cardiaca severa; ultimul trimestru de sarcina; AVC; copii cu varsta sub 2 ani.


Precautii:
Se evita utilizarea concomitenta cu AINS. Monitorizare in cazul asocierii cu medicamente cu efect asupra hemostazei. Monitorizare a functiei hepatice si renale, mai ales la varstnici, cei cu insuficienta cardiaca cronica congestiva sau insuficienta renala cronica si tratament cu diuretice.

→ Varstnici: frecventa mai mare a reactiilor adverse. Risc de sangerare, ulceratii si perforatie gastrointestinala la pacientii cu antecedente de ulcer gastrointestinal si complicatii hemoragice sau perforatie. Precautie la pacientii cu antecedente de HTA si/sau insuficienta cardiaca. La aparitia oricarui semn de hipersensibilitate, tratamentul trebuie intrerupt.


Interactiuni:
Anticoagulante; antiplachetare si ISRS; corticosteroizi: risc de ulceratii gastrointestinale. Litemia poate creste. Efectul medicamentelor diuretice si al altor medicamente antihipertensive poate fi redus. Utilizarea concomitenta de zidovudina creste concentratiile plasmatice ale zidovudinei. Poate reduce efectul natriuretic al furosemidului. Toxicitatea metotrexatului poate creste. Administrare concomitenta de ciclosporina poate creste riscul de insuficienta renala. Alimentele pot intarzia absorbtia naproxenului. Alcoolul etilic poate creste riscul de hemoragie gastrointestinala.


Sarcina si alaptarea:
→ Sarcina. Risc crescut de avort, de malformatie cardiaca si gastroschizis in prima perioada a sarcinii. Riscul este dependent de cresterea dozei si duratei tratamentului. In timpul primului si celui de-al doilea trimestru al sarcinii, nu se recomanda administrarea naproxenului decat in urgente. In timpul primului sau celui de-al doilea trimestru de sarcina, doza si durata tratamentului trebuie sa fie cat de mica posibil. Contraindicat in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii.

→ Alaptarea: nu este recomandat in timpul alaptarii.


Reactii adverse:
→ Frecvente: cefalee, ameteli, somnolenta, greata, dispepsie, pirozis, varsaturi, gastralgie, flatulenta, durere abdominala.

→ Mai putin frecvente: reactii alergice (inclusiv edem facial, angioedem), tulburari ale somnului, agitatie, tulburari, tinitus, tulburari de auz vizuale, contuzie, diaree, constipatie, eruptie cutanata tranzitorie, prurit, teste renale anormale, frisoane, edeme periferice.

→ Rare: ulcer peptic, ulceratie gastrointestinala, perforatie gastrointestinala, sangerare, hematemeza, melena, stomatita ulceroasa, colita acuta agravata, boala Crohn agravata, fotosensibilitate, alopecie, eruptie cutanata veziculo-buloasa (sindromul Stevens Johnson, necroliza toxica epidermica).

→ Foarte rare: granulocitopenie, trombocitopenie, anemie aplastica, anemie hemolitica, reactii meningitiforme, tahicardie, edeme, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, dispnee, astm bronsic, colita, stomatita, icter, hepatita, teste hepatice anormale.

→ Frecventa necunoscuta: gastrita.


Mod de prezentare:
Cutie a 30 comprimate filmate in blistere.


Mod de eliberare:
Nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.


Data aprobarii APP: septembrie 2013.


Data revizuirii textului: septembrie 2013.

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical. Cititi pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse!











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa