Analizele de sange: de ce sunt importante si la ce interval trebuie repetate?

 
Analizele de sange. La ce interval trebuie repetate analizele de sange? Cat de importante sunt analizele de sange?

Sanatatea este, fara doar si poate, cel mai de pret bun pe care omul il poseda, tocmai de aceea evaluarea periodica a acesteia este recomandata de medici. Unul dintre cele mai importante instrumente in acest sens sunt analizele de laborator.


Cat de importante sunt analizele de sange pentru o persoana activa care, aparent, nu are nicio boala?

„Indiferent de varsta, orice persoana, chiar daca aparent se afla intr-o stare de deplina sanatate, ar trebui sa se prezinte la medic pentru un control periodic. Pe baza examenului clinic general, a antecedentelor personale si heredocolaterale (afectiunile rudelor), a conditiilor de viata si munca, medicul indica examene suplimentare de laborator sau alte investigatii in vederea stabilirii unui diagnostic. Aceasta actiune, denumita preventie primara, are ca scop diagnosticarea bolii in stadii presimptomatice sau chiar diminuarea riscului de aparitie a bolii, prin combaterea factorilor de risc, prin masuri aplicate individului sau mediului, prin vaccinare.”






Care sunt analizele recomandate pentru genul acesta de persoana? La ce interval trebuie repetate?

„Nu exista o regula general valabila pentru efectuarea investigatiilor de laborator la aceste persoane, deoarece difera foarte mult de la caz la caz, in functie de varsta, stil de viata, factori de risc aditionali. Un exemplu de test care se face pentru toate grupele de varsta este testul Babes-Papanicolau pentru femei, cu o frecventa de la 1 pana la 3 ani.”


De ce este importanta realizarea cu regularitate a testului Babes-Papanicolau?

„Este foarte util in depistarea unor anomalii celulare care pot reprezenta leziuni precanceroase sau leziuni canceroase incipiente la nivelul colului uterin. Se recomanda efectuarea lui la 3 ani de la inceperea vietii se#uale si la un interval de 1-3 ani pana la varsta de 65 ani (in functie de varsta, patologii asociate, comportament se#ual). Cu ajutorul unei periute se preleveaza celule de pe suprafata cervixului si, dupa analizarea lor la microscop, rezultatul se exprima sub forma unei clase de citologie care indica daca exista anomalii ale celulelor epiteliale (scuamoase sau glandulare).”


Orice pacient poate citi analizele sau este nevoie de sfatul medicului?

„Interpretarea rezultatelor nu se face doar pe baza valorilor «in limite normale» pe care le afiseaza laboratorul. Tot medicul este cel care trebuie sa puna un diagnostic, coroborand rezultatele de laborator cu alti factori.”






La ce varsta trebuie facut primul test al colesterolului si de ce?

„Determinarea profilului lipidic, conform ghidurilor internationale, este necesara la aproximativ 5 ani pentru persoanele de peste 20 de ani. In anumite situatii, testarea se face mai des - de exemplu, in caz de obezitate, diabet zaharat, insuficienta renala, fumatori, dislipidemia familiala mixta, sau chiar in perioada copilariei in cazul dislipidemei genetice.”


Ce inseamna colesterolul „rau”? Si cum trebuie tratat?

„Dislipidemia este un factor de risc care agraveaza prognosticul bolilor cardiovasculare. Lipoproteinele sunt compusi cu structura lipidica si proteica care transporta grasimile in sange. Prin ultracentrifugare se obtin patru fractiuni lipoproteice: chilomicroni (contin colesterol si trigliceride); VLDL (lipoproteine cu densitate foarte mica); LDL (lipoproteine cu densitate mica) reprezinta colesterolul «rau» pentru ca este puternic aterogen. HDL (lipoproteina cu densitate mare), numit colesterolul «bun», are efect protector cardiovascular. HDL are in compozitie anumite enzime si proteine care extrag colesterolul din peretii vasculari, iar colesterolul va fi transportat catre ficat, unde va fi metabolizat.”


Care sunt analizele pe care trebuie sa le faca o femeie inainte de a ramane insarcinata?

„Trebuie sa ia in calcul analize pentru: depistarea anemiilor hemoleucograma, evaluare glicemie, incompatibilitate grup, Rh, evaluare tiroida, examen genital, Papanicolau, culturi col, prevenirea riscului de infectii congenitale, rubeola, CMV, HIV, hepatita VHB, VHC, toxoplasmoza, sifilis, Chlamydia trachomatis.”

Legenda: (#)=litera x.


Expert: dr. Corina Schepp, medic primar medicina de familie, reprezentant al Centrului Medical Matei Basarab. Foto: realitatea.net






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa