Bolile reumatice

 
Bolile reumatice

Se spune ca viata incepe la 40 de ani - dar tot atunci apar urmele de oboseala in jurul ochilor, reumatismul, slabirea vederii si tendinta de a povesti o intamplare aceleiasi persoane de trei sau patru ori.

Reumatismul nu se refera la o singura afectiune - exista peste 100 de boli reumatice incluzand aici starile degenerative (osteoartrita), inflamatorii (artrita) si autoimune (lupus). Anumiti factori favorizeaza aparitia bolilor reumatice: fumatul, greutatea excesiva, predispozitia genetica, meseriile care determina lezarea sau suprasolicitarea articulatiilor, varsta inaintata. Este bine ca o persoana sa se gandeasca la o afectiune reumatica daca sunt prezente urmatoarele simptome: durere articulara persistenta, sensibilitate articulara, inflamatie (umflarea, inrosirea si cresterea temperaturii zonei afectate), deformare articulara, pierderea amplitudinii miscarii si flexibilitatii articulatiei acompaniate de oboseala, lipsa de energie, slabiciune, stare generala de rau.






Terapia medicamentoasa a afectiunilor reumatice consta in administrarea de: analgezice opioide sau non-opioide, antiinflamatorii nesteroidiene, corticosteroizi, agenti antireumatici, agenti biologici. Medicul este cel care decide schema terapeutica potrivita fiecarui pacient.

Modificarea stilului de viata este foarte importanta atunci cand discutam de modalitati de ameliorare a durerii articulare. Controlul greutatii (prin exercitii fizice regulate, dieta sanatoasa, evitarea consumului de alcool), scaderea nivelului de stres sunt lucruri care au un impact benefic.

Terapia complementara si alternativa ajuta la reducerea intensitatii simptomelor reumatice (in special inflamatia si durerea). Putem enumera aici: cremele si unguentele, stimularea electrica, acupunctura, terapia termica (presupune incalzirea sau racirea zonei afectate), tehnicile de relaxare (psihica si fizica), chiropractica (forma de tratament constand in manipularea in special a zonelor coloanei vertebrale ce influenteaza sistemul nervos central si periferic - poate ameliora durerile articulatiilor).

Expert: dr. Laurentiu Vlase.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa