Cretusca (Filipendula ulmaria) - tratamente interne si externe

 
Tratamente interne si externe cu planta medicinala numita cretusca, anglica sau barba-caprei

Numita popular Aglica sau Barba-Caprei, planta creste prin locuri umede, la marginea raurilor, prin mlastini si prin zavoaie - si ca o minune - vindeca tocmai reumatismul, agravat de frig si de umezeala... O dovada ca natura este un medic neintrecut. De altfel, Cretusca e folosita inca din vremea dacilor, care ii spuneau racioane, taula si o foloseau pentru vindecarea vatamaturilor. Planta cu infatisare modesta (atrage atentia doar prin florile ei alburii, asezate in forma de mot), e foarte bogata in principii active, substante minerale, taninuri si ceruri. Are proprietati antireumatismale, diuretice si antiinflamatoare.






Tratamente interne

  • Calmeaza reumatismul si durerile articulare. Florile de Cretusca sunt un remediu de calitate impotriva artritelor, a gutei (provocata de excesul de acid uric din sange) si a reumatismului articular. Elimina cristalele de acid uric care se formeaza in articulatii, in caz de guta. Studii recente au aratat, de asemenea, ca Cretusca are proprietati imunomodulatoare (regleaza rezistenta imunitara). Mai precis, evita agravarea inflamatiei, care, astfel, nu mai deterioreaza articulatia in caz de reumatism. Mod de folosire: Se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata, oparite cu 250 ml apa. Se lasa la infuzat 15 minute. Se bea de doua ori pe zi, vreme de trei saptamani.
  • Protejeaza stomacul. Florile si frunzele tinere ale plantei sunt bogate in taninuri astringente, facilitand cicatrizarea peretilor tractului digestiv. Studiile au aratat ca ele blocheaza si proliferarea Helicobacter pylori, care provoaca ulcerul. Principiile active ale plantei impiedica bacteria sa se fixeze pe mucoasa, reducand astfel riscul de gastrita (inflamatie a stomacului) si de ulcer. Mod de folosire: Se administreaza sub forma de infuzie, preparata din 1-2 lingurite de flori uscate la 1 ceasca de apa.
  • Combate aciditatea. Lucru bine stiut de bunicile noastre, care foloseau Cretusca pentru a calma rapid inflamatiile stomacului sau ale esofagului, pentru a potoli refluxul gastric sau hiperaciditatea datatoare de arsuri. Mod de folosire: Doua cani de infuzie pe zi, preparata dintr-o lingurita de pulbere de planta, oparita cu o cana de apa.
  • Potoleste durerile de cap si de dinti. Sub forma de infuzie sau de tinctura, Cretusca poate fi folosita la fel ca aspirina, pentru calmarea durerilor de cap. Efectele ei sunt, fireste, mai putin importante, dar planta prezinta un mare avantaj: absenta efectelor secundare asupra stomacului. Este eficienta, de asemenea, impotriva durerilor de dinti.
  • Recomandata in starile gripale. Infuziile de Cretusca sting inflamatiile mucoaselor (sinusuri, gat), si potolesc febra. Efectul lor sporeste daca in paralel se administreaza si un antiseptic natural, precum uleiul de cimbru sau propolisul.
  • Tratarea diareei. Se prepara un decoct din o mana de radacina maruntita pusa la fiert 15 minute intr-un litru de apa. Se bea cate o cana, dimineata si seara.

Tratamente externe

  • In caz de reumatism se aplica pe locurile dureroase comprese calde cu infuzie de Cretusca.
  • Pentru rani - le accelereaza vindecarea. Se fac tamponari locala cu decoct din radacina de Cretusca.
  • Important! Planta nu se recomanda in caz de sarcina si alaptare, alergii la aspirina si la salicilat, in caz de tratament anticoagulant si de insuficienta cardiaca, renala sau hepatica grava.
  • Nu se depasesc dozele prescrise peste 3 saptamani.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa