Barba popii: cum se prepara infuzia, decoctul, uleiul, tinctura?

 
Cum se prepara infuzia, decoctul, uleiul, tinctura din barba popii? Care sunt contraindicatiile acestei plante medicinale?

Barba popii (Filipendula ulmaria) este o planta care creste pe marginea apelor, prefera solurile umede si zonele mlastinoase. Mai este cunoscuta si sub denumirea de barba caprei, cretusca, aglica, teisor sau pepenica.

Tulpina plantei are reflexii rosiatice, poate atinge un metru, iar florile sunt albe, grupte in forma de buchet, la capatul tulpinii. Planta creste in Europa, partial in Asia si America de Nord. In scop terapeutic se folosesc atat partile aeriene ale plantei, recoltate la inceputul infloririi, cat si radacinile, care se recolteaza toamna. Frunzele de barba popii au miros ca de migdale.






Planta contine flavonoide, glicozide fenolice, cuercetina, hipericina, avicularin, gaulterozida, hesperina, spireina, avicularina, vanilina, heliotropina, taninuri, salicilati (acid salicilic), uleiuri volatile si minerale.

Barba popii este indicata in afectiunile reumatismale si guta, iar pentru actiunea diuretica poate fi folosita in curele de detoxifiere, calmarea crizelor de sciatica, retentia hidrica cu edeme ale membrelor inferioare (impreuna cu ceaiul de coada calului), dar combate si raceala si gripa, infectiile cailor respiratorii superioare (faringo-amigdalita, rinofaringita), hiperaciditatea gastrica, ulcerul gastroduodenal sau sindroamele febrile (pentru scaderea febrei).


Infuzia de flori de barba popii

  • 1 lingura de flori uscate
  • 250 ml de apa clocotita
Planta se lasa la infuzat pentru circa un minut, apoi se strecoara si se beau 2-3 cani/zi. In caz de raceala si gripa se poate face amestec din mai multe plante (soc, musetel, roinita, busuioc, podbal si barba popii) pentru stimularea raspunsului autoimun. Se poate folosi in diverse amestecuri de plante cu actiune similara: scoarta de salcie alba, soc, plopul negru, nalba mare, telina.






Infuzia concentrata de frunze de barba popii ajuta la tratarea gingivitelor si a inflamatiilor de la nivelul cavitatii bucale. Gargara cu infuzie concentrata de barba popii (2-3 linguri la o cana cu apa) impiedica sangerarile gingivale si reduce inflamatia.


Nu este indicat sa se depaseasca 750 ml/zi (maxim 3 cani de ceai/zi), orice supradozare poate duce la tulburari gastrointestinale, greturi, varsaturi si dureri astrice.


Alt remediu pe baza de barba popii

  • Infuzie sau decoct din 1-3 g de radacina uscata si maruntita la 100 ml de apa
Se fierbe 15 minute, in cazul decoctului sau se lasa la infuzat 30-40 de minute. Se strecoara si se aplica comprese pe articulatiile reumatice dureroase.


Decoct de flori si frunze

  • 500 g de planta
  • 5 litri de apa rece
Planta se fierbe timp de 30 de minute, apoi lichidul se strecoara si se fac bai de sezut sau diverse bai locale pentru afectiuni precum: hemoroizi, celulita, edeme, afectiuni inflamatorii articulare, leucoree, endometrite, anexite, etc. Se pot aplica comprese pe zonele respective pentru dermatoze si plagi. Sub forma de inhalatii sau gargara, decoctul de barba popii poate fi administrat in amigdalite, faringite, rinosinuzite.






Uleiul de barba popii

  • 200 ml de ulei de masline extravirgin
  • 200 g de flori si frunze uscate de planta
Amestecul se lasa la macerat pentru aproximativ 2 saptamani, dupa care se strecoara si se depoziteaza in recipiente speciale. Uleiul obtinut poate fi masat pe zonele afectate de reumatism si artrita. De asemenea, este util si pentru calmarea durerilor musculare si articulare la sportivi.


Tinctura de barba popii

  • 200 g de flori proaspete
  • 100 ml de alcool de 40°
Se lasa totul la macerat timp de 15 zile, langa o sursa de caldura. Dupa trecerea acestei perioade, lichidul obtinut se filtreaza si se pune la pastrat in sticle bine inchise. Se recomanda consumul a 30 de picaturi de tinctura pe zi, diluate cu putina apa.


Contraindicatii:

Barba popii nu este recomandata celor alergici la salicilati, dar si femeilor insarcinate sau care alapteaza.


Bibliografie: Magazinul verde. Foto: sanatate.bzi.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa