Utilizarea cireselor in scop terapeutic. Cum se prepara sucul si siropul?

 
Cum se prepara sucul si siropul din cirese pentru iarna?

Cele mai simple forme de administrare sunt cele mai eficiente, insa, dat fiind faptul ca in stare proaspata ciresele se gasesc aproximativ o luna pe an, mai pot fi utilizate in scop terapeutic si sub forma de sirop sau ceai obtinut din fructele uscate.


Cirese proaspete

Se consuma bine spalate, la temperatura camerei, in niciun caz direct de la frigider. Se aleg fructele suficient de coapte si deloc alterate. In functie de soiul lor, au efecte terapeutice diferite: ciresele galbene sunt diuretice mai puternice si stimuleaza digestia; cele rosii sau negre au o actiune mai complexa, avand rol antioxidant major; fructele amare sunt formidabile antiinflamatoare si bune anticancerigene.






Suc la minut

Sucul se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de presarea prin tifon a acestora sau si mai bine, cu ajutorul storcatorului electric. Cele mai utile sunt extractele realizate din cirese negre sau amare. Pentru a fi mai placut la gust si a-i prelungi termenul de valabilitate, sucul se poate imbogati cu miere lichida. Se poate pastra la rece si consuma in urmatoarele sase ore de la preparare. Doza recomandata este de un litru pe zi, timp de minimum doua saptamani.


Sirop pentru iarna

Siropul se obtine din sucul extras din fructe, pus la decantat vreme de o ora, intr-un vas curat, pentru a se separa partea limpede de cea cu sedimente. Se foloseste lichidul curat, care se trage cu un furtun in alt recipient, unde se amesteca cu miere pana la omogenizare. La un litru de zeama se pun doua kilograme de produs apicol. Combinatia se toarna in sticle extrem de curate, ce apoi se inchid etans si se depoziteaza la rece, ferite de lumina. Se consuma 100 ml sirop diluat cu apa, pentru tratarea bolilor inflamatorii si a celor degenerative.




 

Vinetele sunt sanatoase? Au contraindicatii?

 
Vinetele - legume care fac miracole pentru sanatate
Vinetele sunt sanatoase? Nutritionistii considera ca vinetele sunt legume care fac miracole pentru sanatate, acestea continand vitamine si minerale esentiale unei diete echilibrate.

Mai mult decat atat, coaja de vinete contine nasunin, un antioxidant pretios care protejeaza membranele celulare impotriva radicalilor liberi, reduce nivelul colesterolului, previne distrugerea celulelor nervoase si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.

De asemenea, aceste legume sunt o sursa de potasiu, magneziu si vitaminele B1, B6. Spre deosebire de majoritatea legumelor, vinetele isi pastreaza proprietatile nutritionale si dupa ce sunt gatite.

Unii experti in gastronomie recomanda ca aceste legume sa fie taiate, frecate cu sare si lasate timp de un sfert de ora inainte sa fie gatite, ca sa nu fie amare. Se pare ca astfel vinetele absorb si mai putin ulei. Alti specialisti sunt de parere ca acestea sa fie curatate si gatite imediat, ca sa nu se innegreasca.






Vinetele au contraindicatii?

- Va recomandam sa evitati prajirea acestora, deoarece pulpa vinetelor absoarbe foarte mult ulei in procesul de prajire. Este recomandata coacerea acestora.

- Este interzisa consumarea frunzelor si florilor de vinete, deoarece compusii prezenti in acestea prezinta un grad crescut de toxicitate; mai exact datorita solaninei (mai multe informatii despre solanina gasiti aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Solanin%C4%83).

- Daca aveti probleme cu rinichii si vezica biliara nu consumati vinete, datorita interactiunii cu oxalatii prezenti in acestea.

- Consumul excesiv de vinete este interzis copiilor; poate provoca alergii, greata, mancarimi ale pielii.

- Vinetele (pregatite necorespunzator), sunt interzise femeilor insarcinate - pot provoca probleme de digestie, probleme care afecteaza sanatatea fatului.

Sursa: Ziarul Cancan




 

Pepenele poate trata acneea, calculii renali, colita si reda elasticitatea pielii

 
Afectiuni ce pot fi ameliorate cu pepene galben si rosu

Nimic nu egaleaza gustul proaspat, extrem de racoritor al unei felii de pepene intr-o zi torida de vara! Dar putini sunt aceia care stiu ca beneficiile pe care le aduce popularul miez parfumat nu se opresc la satisfactia produsa papilelor gustative. Continutul urias de enzime, acizi organici, licopina (un excelent antioxidant) transforma cu usurinta pepenele, indiferent de varietate, intr-o adevarata farmacie. Iata cateva indicatii ale curei cu pepene.


Pepenele rosu este un leac excelent contra acneei

Consumati timp de trei saptamani, pana la trei kilograme de pepene rosu pe zi, bine copt si, pe cat posibil, inainte de mese. Totodata, se renunta la carne, zahar, sare, cacao, paine alba. In uz extern, se pune pe fiecare cos in parte tinctura de propolis in fiecare zi. (Diana M., Polovraci)






Masajul cu suc de pepene galben reda elasticitatea pielii

Asa cum se stie, hidratarea este vitala. Iar vara, necesarul de lichide al organismului este cu atat mai mare cu cat, prin transpiratie, se pierd cantitati importante din rezervele de apa, ce trebuie in permanenta asigurate. Altfel au de suferit toate organele, inclusiv pielea.

Un ten insuficient hidratat, este predispus la riduri, imbatranire prematura, iritatii. Pentru a-i asigura sanatatea si prospetimea, va dezvalui un mic secret: folositi macar o data la doua-trei zile, cat tine vara, masca cu felii de pepene galben. Efectul reconfortant este extraordinar!

Iata in ce consta tratamentul... Seara, inainte de culcare, taiati cateva felii subtiri de pepene galben (de la frigider) si intindeti-le pe fata, dupa ce v-ati demachiat in prealabil. Lasati sa actioneze cam 20 de minute, apoi clatiti-va cu apa rece.

La fel de eficient este masajul cu suc proaspat de pepene galben, extras cu ajutorul storcatorului electric. Acest tratament are efect hidratant si calmant, fiind util pentru retonifierea si redarea elasticitatii pielii, pentru tratarea alergiilor si a arsurilor usoare. (Petronela S., Bucuresti)






Terapie contra colitei de putrefactie

In fiecare dimineata, pe stomacul gol, mancam cate doua felii mari de pepene, apoi, timp de patru ore, nu mai bagam nimic in gura. Dupa aceea, incepeam mesele cu patru linguri de tarate de grau inmuiate in apa si indulcite cu miere. Am urmat tratamentul acesta cat a tinut sezonul pepenelui si asa am scapat de colita. (Viorica Z., Targoviste)


Tratament sigur de eliminare a calculilor renali

Am facut un tratament cu ceai de merisor, apoi, timp de trei saptamani, am mancat preponderent pepene rosu (minimum trei kilograme pe zi), iar in ultimele trei zile de cura cu pepene am trecut iar pe ceai de merisor (pana la un litru zilnic).

Aveam grija ca de fiecare data dupa ce mancam cantitati mai mari de pepene (intotdeauna inainte de mesele de baza) sa tin in zona rinichilor o sticla cu apa cat suportam de fierbinte, ca sa favorizez deplasarea calculilor.

Pana la urma, efectele conjugate ale celor doua au dus la sfaramarea si eliminarea pietrelor, astfel incat, in prezent, nu mai am nicio problema cu rinichii. (Dorina M., Oradea)

Remedii naturiste nr. 7 (99).




 

Nucile verzi: sirop, vin si lichior contra anemiei, bolilor de stomac, gutei

 
Nucile verzi sunt bune contra anemiei, bolilor de stomac, gutei

Cei mai multi dintre noi apreciaza miezul nucilor coapte, cele verzi fiind indeobste destinate prepararii rafinatei dulceti, cu aroma dulce-amaruie si savoare unica. Odinioara totusi, aceste fructe neajunse la maturitatea deplina, culese cam pana pe la jumatatea lunii iunie, cand este sarbatoarea Sanzienelor, erau considerate veritabile medicamente naturale, remediile obtinute din macerarea lor in diverse licori stand la loc de cinste.

Efectele revitaminizant, remineralizant (au potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu), protector cardiovascular (contin acizi grasi esentiali omega-3), profilactic in diabet si cancer etc. au fost de altfel certificate de studii stiintifice extrem de elaborate.






Veniti de hac colitei!

Colita este o afectiune care, desi nu prezinta un pericol grav pentru sanatatea generala a organismului, cauzeaza un disconfort notabil. Am sa va spun cum sa-i veniti de hac, anume cu ajutorul rachiului de nuci verzi.

Luati 20 de fructe, taiati-le in sferturi si introduceti-le intr-o sticla cu gatul larg. Turnati deasupra un litru de rachiu de secara, avand grija ca lichidul sa depaseasca cu doua-trei degete nucile maruntite. Astupati sticla cu un dop de pluta si lasati sa stea trei saptamani la soare, avand grija sa agitati in fiecare zi, de mai multe ori, recipientul. Apoi strecurati si trageti lichidul in sticle inchise la culoare.

Luati zilnic o lingurita de extract, dupa masa de pranz. In cel mult doua saptamani de terapie, tulburarile si deranjamentele provocate de colita vor inceta. (I. M., Fagaras)






Lichior delicios, bun contra gutei

Puneti intr-un borcan o portocala taiata rondele, adaugati 15 nuci verzi, taiate in patru, un litru de vin rosu, 50 ml rachiu, 200 g zahar. Lasati la macerat doua luni, apoi filtrati. Beti cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de mese. (A. A., Buzau)


Sirop util in bolile de stomac

Se toaca trei pumni de coji bine spalate in prealabil, apoi se pun la fiert pentru zece minute intr-un litru de apa. Se adauga si trei cuisoare aromate. Se lasa lichidul sa se raceasca, dupa care se strecoara si se amesteca cu un kilogram de zahar. Se toarna siropul astfel obtinut in sticle de culoare inchisa, ce se astupa cu dopuri de pluta. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de sirop, dupa mesele principale. (C. T., Medias)






Vin antianemic de exceptie

Puneti la macerat doua duzini de nuci verzi, despicate in patru, intr-un litru de vin rosu, pentru sase saptamani. Filtrati apoi si aduceti lichidul la punctul de fierbere. Adaugati dupa aceea 50 ml vodca si 150 g zahar. Dati amestecul in trei clocote, lasati-l la racit, imbuteliati-l. Beti cate 50 ml vin, de trei ori pe zi, inainte de mese. (P. S., Bucuresti)


Calmant gastric cu eficienta sigura

Se taie cojile verzi (sau chiar nucile verzi intregi daca veti face tinctura in aceasta perioada a anului) cu un cutit de inox, pe un fund de lemn. Se pun intr-un borcan de sticla, amestecate cu zahar (un pahar de zahar la fiecare zece nuci). Se asaza vasul la soare (sau intr-un alt loc calduros) pentru zece zile, dupa care, pentru alte zece zile, la intuneric. Dupa acest interval se adauga peste ele tuica curata de casa (cate 250 ml la fiecare zece nuci). Se lasa la macerat doua saptamani, apoi se strecoara. Se ia cate o lingura de tinctura cu 20 de minute inainte de fiecare masa. (R. T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98)