Capsunile nu sunt contraindicate diabeticilor! Bolile ameliorate cu capsuni

 
Capsunele sunt printre putinele fructe care nu numai ca n-au contraindicatii pentru cei care sufera de diabet zaharat, dar chiar le sunt recomandate. Lista afectiunilor de sanatate ce pot fi ameliorate consumand capsuni

Dulci, parfumate, cu o savoare deosebita si un aspect incantator, capsunele sunt consumate cu aceeasi placere atat de adulti, cat si de copii. Au actiune intaritoare si stimulenta asupra organismului, iar curele repetate regleaza tranzitul intestinal, permit calmarea durerilor reumatismale si chiar, in unele cazuri, fac sa scada tensiunea arteriala.

Capsunele sunt printre putinele fructe care nu numai ca n-au contraindicatii pentru cei care sufera de diabet zaharat, dar chiar le sunt recomandate. Efectul purificator si continutul mic de zaharuri aduc beneficii extraordinare suferinzilor, actionand benefic si asupra nivelului glucozei din sange. Se recomanda sub forma de cura partiala, constand in consumarea a maximum 300 g fructe proaspete, bine spalate in prealabil, dimineata, pe stomacul gol. Acest tratament poate dura atat cat tine sezonul lor.






Consumul de capsune se recomanda de asemenea in combaterea constipatiei. Fructele au efect laxativ bland insa consecvent, stimuland peristaltismul intestinal si ajutand astfel la restabilirea procesului de evacuare a materiilor metabolice reziduale. Datorita fenomenului de detoxificare, isi gasesc utilitatea in boli de ficat, nefrite, litiaza renala si biliara, guta, sevraj alcoolic sau tabagic, tuberculoza, varice si ateroscleroza. Pentru rezultate deosebite se recomanda consumarea de capsune proaspete, pana la un kilogram si jumatate zilnic, timp de o saptamana, sau, in situatii mai grave, chiar doua.


Pentru un ten mereu tanar

Capsunele sunt unele dintre cel mai des utilizate fructe in industria cosmetica, extractele intrand in componenta a numeroase preparate, de la paste de dinti si geluri de dus exfoliante, pana la masti antirid si creme nutritive pentru maini sau corp. Le puteti folosi si proaspete, astfel: seara, la culcare, striviti cateva fructe, combinati-le cu suc de portocale si putin iaurt si intindeti-le ca o crema pe toata suprafata tenului, gatului si decolteului. Lasati sa actioneze un sfert de ceas, apoi limpeziti-va cu apa calduta cu zeama de lamaie sau cu infuzie de asmatui. Tratamentul reimprospateaza pielea si intarzie aparitia ridurilor.






Cura pentru eliminarea oxiurilor

Acesti paraziti intestinali sunt semnalati mai ales la minori, ignorarea lor putand avea consecinte nefaste: afecteaza tesutul hepatic, intarzie procesul de crestere, scad pofta de mancare. Oxiurii trebuie neaparat combatuti, o metoda simpla si cu siguranta acceptata cu bucurie chiar si de catre copiii mofturosi constituind-o cura cu capsune. Se consuma pana la 500 g fructe proaspete, fara adaus de indulcitori, dimineata, pe stomacul gol. Se recomanda ca pana la masa de pranz sa nu se manance absolut nimic. Tratamentul poate fi urmat oricat de mult.


Stiai?

Pe langa delicioasele fructe, de la capsun se mai pot folosi in scop terapeutic si frunzele ori radacina. Acestea sunt inzestrate cu proprietati astringente, antireumatismale si antigutoase, dar si racoritoare si diuretice.

Se recomanda sub forma de infuzie, la gargarisme, in combaterea afectiunilor gurii (afte, sangerari ale gingiilor, parodontoza etc), intern in caz de suferinte metabolice sau insuficienta hepatica. Turnati peste doua lingurite de frunze maruntite 250 ml apa clocotita. Acoperiti vasul pentru un sfert de ora, dupa care strecurati. Beti cate doua doze de ceai pe zi, neindulcit.

Bibliografie: Medicina naturista nr. 6 (178).





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa