Informatii si retete cu muguri de plop

 
Informatii si retete cu muguri de plop

Traditia crestina spune ca din lemn de plop a fost facuta crucea Mantuitorului, frunzele acestui longeviv arbore tremurand si astazi pentru a evoca jertfa suprema. Potrivit legendei, Hercule a purtat o coroana din ramurele de plop in timp ce l-a eliberat pe Cerber din puterea lui Hades; din pricina fumului si cenusii care s-au depus la trecerea prin imparatia zeului mortii, fatetele posterioare ale frunzelor ar fi mai intunecate. In vechile ceremoniale funerare, plopul facilita calatoria astrala spre lumea vesnica. Razboinicii antici isi confectionau scuturile din lemn de plop, deoarece il considerau un bun protector impotriva ranilor fatale. Mugurii erau utilizati in felurite ritualuri, pentru dobandirea succesului, contra farmecelor. Acestia s-ar afla sub semnul lui Zeus, putand conferi vitejie, putere, spirit de invingator. In Irlanda erau considerati simbolul vietii, exprimand faptul ca moartea corpului nu este sfarsitul existentei.

Provenind din Turcia si Iran, plopul a fost aclimatizat de catre arabi in bazinul Marii Mediterane. In prezent, este raspandit pe aproape toate continentele. La noi ocupa un areal foarte vast, de la campie, pana in zonele submontane. Prin parcuri, in lungul soselelor si a cailor ferate, este preferat plopul piramidal (varietatea italica), fiind mai decorativ.


Caracteristici

In scopuri medicinale se folosesc muguri vegetativi, recoltati cand incep sa se umfle, inainte de aparitia frunzelor. Sunt brun-galbui, ovoizi, ascutiti la varf, luciosi, rasinosi in interior, vascosi si lipiciosi. Au o aroma placuta si gust amarui. Uscarea se face in straturi subtiri, in camere uscate si bine aerisite, pe rame acoperite cu hartie, evitandu-se lipirea lor. Mugurii de plop contin glicozide fenolice si derivati ai acidului salicilic, care favorizeaza evacuarea deseurilor toxice; pigmenti de natura flavonica, cu efecte diuretice, antioxidante si antiinflamatoare; uleiuri eterice cu proprietati antiseptice si decongestive; taninuri cu actiune astringenta; rezine si ceruri emoliente; fier si multe alte microelemente minerale (zinc, cupru, cobalt, mangan, molibden, iod).


Recomandarile tincturii

Administrarea gemoderivatelor de plop realizeaza in primul rand un „drenaj biologic”, prin care se elimina substantele nocive produse in tesuturi sau introduse in organism, astfel instaurandu-se echilibrul fiziologic perturbat.

Tinctura se obtine din 100 g muguri zdrobiti, care se macereaza zece zile in 500 ml alcool de 90°, apoi se filtreaza; pentru uz extern, se poate face mai concentrata.

Bronsite acute si cronice, astm bronsic, tuse cu diferite etiologii, traheita, laringita, dureri de gat, gripa, guturai, hemoragii pulmonare si tuberculoza. Se iau cate 50 picaturi de tinctura pe o bucata de paine prajita, de patru ori pe zi, inainte de mese. Tratamentul are rol expectorant si fluidizant al secretiilor bronsice, antiviral, antiseptic si stimulent imunitar. La fel se procedeaza in caz de reumatism si sciatica (prezinta actiune sedativa datorita salicinei; cura se tine de doua luni); afectiuni tumorale, fibrom, chisturi (extern se pun comprese cu tinctura timp de doua ore; dupa ce pielea se tine la aer timp de zece minute, se unge cu crema de galbenele); ulcere, diaree, colite, giardiaza si anorexie (este oportuna si o cura de trei saptamani cu pulbere din muguri uscati; cate trei lingurite pe zi); boli ale sistemului nervos, dureri de cap, accese de febra, stari de astenie.

Pentru eliminarea excesului de uree si acid uric (la bolnavii cu guta sau cu insuficienta renala), pentru combaterea inflamatiilor si infectiilor cailor urinare, in cistite, uretrite, nefrite si litiaza urica. Se recomanda 60 de picaturi dizolvate in miere, de patru ori pe zi. La tratament se adauga ceaiuri diuretice (tei, soc, maghiran) sau tinctura de ienupar diluata.

Leziuni cutanate, ulcere varicoase, arsuri, degeraturi, acnee, herpes, eczeme, micoze, foliculita, hemoroizi, fisuri anale si cancer de piele. Se aplica comprese cu tinctura.


Alte retete

  • Infuzie diuretica si antiseptica. Se pune o lingurita de muguri uscati la 250 ml apa clocotita; se strecoara dupa 15 minute. Se beau doua-trei cani pe zi.
  • Vin tonic. 100 g de muguri zdrobiti se macereaza zece zile intr-un litru de vin alb; se adauga 50 g coaja de lamaie. Se beau trei pahare pe zi, inainte de mese.
  • Sirop expectorant. Se combina 10 ml tinctura din muguri de plop, 20 ml tinctura de roinita si 200 ml sirop din fructe; se consuma cate o lingura de cinci ori pe zi.
  • Pulbere pentru combaterea alcoolismului si pentru refacere hepatica. Din muguri uscati si macinati fin se ia cate o lingurita rasa de trei ori pe zi; se tine inainte sub limba cateva minute. Remediul are miros identic cu propolisul si este bine tolerat.

Unguent antiinflamator

Se combina 200 g muguri de plop uscati si zdrobiti cu 500 g untura de porc proaspata, nesarata. Se incalzeste amalgamul pe baia de aburi, inglobandu-se treptat 50 g ceara de albine. Se strecoara prin tifon si se amesteca pana la uniformizarea alifiei. Se utilizeaza, prin ungere de doua ori pe zi, contra inflamatiilor reumatismale si gutoase, dar si pentru tratarea arsurilor cutanate, pustulelor si ulceratiilor infectate, in caz de hemoroizi, fisuri anale dureroase sau alte crapaturi ale pielii.

Medicina naturista, nr. 5, 2013; foto: www.sanatatecuplante.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa