Operatii estetice sau apelam la remediile naturii?

 
Operatii estetice sau apelam la remediile naturii?
Inainte de a ajunge la operatii estetice, este bine sa apelam la remediile naturii. Aflati mai multe informatii in continuare.

- Aveti o experienta de peste 30 de ani in domeniul cosmeticii. Exista posibilitatea ca batranetea obrazului sa fie stopata doar cu creme si lotiuni?

- Conceptul „anti-aging” presupune un complex de masuri care au ca scop deplasarea fenomenelor imbatranirii catre o varsta cat mai inaintata. Pielea - acest organ important - ne tradeaza prima: isi pierde elasticitatea, incepe sa aiba riduri si pete, se subtiaza si ii dispare stralucirea.

Exista multe teorii despre factorii implicati in fenomenul de imbatranire, despre care nu este cazul sa discutam acum. Cu toate acestea, schimbarile hormonale, greselile de alimentatie, stresul, sedentarismul, chiar si terenul genetic mai slab concura la o imbatranire precoce.

Fata reprezinta expresia cea mai directa a personalitatii, este zona corpului care ne preocupa cel mai mult. Pentru ea cheltuim sume imense, pe creme sau liftinguri.

Dar sanatatea durabila a pielii presupune o ingrijire continua, nu doar aplicarea de creme si tratamente la moda. Trebuie sa stim unele lucruri despre piele si ce anume o influenteaza in bine sau in rau.

Din interior, pielea are nevoie de toate substantele nutritive necesare intregului organism: vitamine, minerale, oligoelemente, proteine, acizi grasi esentiali, carbohidrati nerafinati.

Foarte multe probleme specifice, cum ar fi petele brune sau ridurile timpurii sunt, in principal, consecinta neglijarii interiorului si nici o crema sau lotiune scumpa aplicata pe ten nu va duce la disparitia acestora. Ce este de facut? Alimentarea judicioasa a organismului - atat pe plan interior, cat si exterior - pe baza unui program personalizat.

- Cosmetica, la fel ca si chirurgia estetica, cunoaste azi diverse tendinte si procedee, diferentiate mai ales de substantele folosite. Dvs. votati cu mierea, cu produsele stupului. De ce?

- Mierea are un mare aport nutritiv, hidrateaza, elimina reziduurile, calmeaza si energizeaza. Polenul hraneste celulele cu tot ceea ce au nevoie, normalizeaza activitatea tractului digestiv, mentine celula vie, corecteaza procesul de eliminare a reziduurilor (proces cunoscut prin dublul sau rol - antiinflamator si antimicrobian), asigura o curatire complexa de toxine a organismului, imbunatateste imunitatea.

Laptisorul de matca favorizeaza procesele de hranire si hidratare, de dezvoltare armonioasa a elementelor vitale: enzime, hormoni, fibroblasti, flavonoide, elastina, colagen. Acestea sunt produse apicole pe care biocosmetica apicola le foloseste in mod frecvent. La ele se adauga si ceara, pastura, apilarnilul, care se aplica individualizat, in functie de problemele existente.

- Practic, cum se realizeaza un tratament cosmetic eficient, folosind produse apicole?

- Cele mai importante procedee din cadrul unui tratament cosmetic apicol sunt: curatarea, hidratarea, hranirea si tonifierea.


Cuprins articol
  1. Curatarea tenului
  2. Hidratarea
  3. Hranirea tenului
  4. Autori
  5. Bibliografie


Curatarea tenului

Procesul de curatare este primul si cel mai important, de el depinde rezultatul celorlalte operatiuni cosmetice. Curatirea incepe prin folosirea unor emulsii sau creme care indeparteaza fardul, praful si celulele moarte de pe suprafata pielii. Urmeaza apoi gomajul sau peelingul (dupa caz), care se realizeaza cu preparate naturale, cum ar fi acizii din fructe, care fac o curatire mai profunda a porilor, grabind procesul de eliminare a celulelor cornoase din stratul superficial, precum si al deseurilor cutanate. Drenajul cu miere completeaza cele doua etape de mai sus, face ca procesul de curatire sa fie complex, profund si pregateste tenul pentru celelalte etape ale tratamentului cosmetic.

Tipul de miere folosit este ales in functie de tipul de ten si de problemele lui. De exemplu, mierea de tei se foloseste pentru tenul deshidratat superficial, mierea de rapita - pentru tenul ridat, mierea poliflora - pentru tenul mixt, mierea de brad - pentru tenul gras, mierea de levantica - pentru tenul sensibil vascular, mierea de padure - pentru tenul acneic.

Drenajul cu miere se executa manual, urmarind traseele de insertie ale muschilor faciali, ale gatului si decolteului. Tehnica de executie se adapteaza la tipul de piele, precum si la tipul psihologic al clientei.

Drenajul cu miere desavarseste procesul de curatire, normalizeaza circulatia sanguina si limfatica, reface tonusul neuromuscular, induce o stare de relaxare generala, da senzatie de energie, catifeleaza, lumineaza, creeaza premisele unei hidratari si hraniri la cote maxime.

De precizat ca drenajul cu miere detoxifica tesutul, atat la nivel facial, cat si la nivel general, cand se realizeaza pe alte zone ale corpului, cum ar fi spatele, avand ca efecte starea de relaxare fizica si psihica, piele neteda de culoare alb-rozalie, pori inchisi, lipsa asperitatilor, aspect sanatos.

In cazul pielii grase, cu pori dilatati, cu exces de sebum, comedoane, chisturi, ca si in cazul tenurilor post-acneice, procesul de curatare se completeaza cu un masaj efectuat cu pudra cu propolis. Acest procedeu, pe langa eliminarea deseurilor cutanate, are rol de reglare a secretiei de sebum, reglare a pH-ului, rol cicatrizant, antimicrobian si antiinflamator. Sapunurile naturale pe baza de miere si propolis pot fi folosite apoi in programul de ingrijire la domiciliu.

La persoanele cu ten gras este importanta, in primul rand, hidratarea - minimum doi litri de apa zilnic. Pe langa apa atat de necesara, se adauga legumele si fructele crude, infuziile de flori si de plante. De o hidratare corespunzatoare beneficiaza persoanele care beau dimineata, pe stomacul gol, un pahar de 250 ml cu apa plata, la care se adauga o lingurita de miere, plus cateva picaturi de lamaie, grapefruit sau otet de mere.


Hidratarea

In cadrul tratamentului cosmetic apicol, hidratarea se poate face manual, prin procedeul ionoforezei, care are rolul de a desface substantele bioactive in ioni, care ajung mai usor in circuitul sanguin le la nivelul pielii. In functie de natura tenului, hidratarea se face cu solutii de miere, solutii de laptisor de matca sau cu laptisor de matca crud.

Solutiile naturale pot fi completate cu colagen, acid hialuronic, placenta, extracte de flori, de plante sau de legume - in functie de problemele tenului. Se insista pe zonele ridate sau predispuse la ridare, se pot aplica si comprese pe aceste zone, dupa efectuarea ionizarii.

Acest proces de hidratare poate fi suplimentat la persoanele varstnice cu procedeul „clachetelor”, care consta in comprese de tifon inmuiate in solutie de miere amestecata cu laptisor de matca, cu care pur si simplu se plesneste fata. (Se face un triunghi din mai multe tifoane, ca sa aiba greutate, se impregneaza cu solutia cosmetica, se stoarce si apoi se plesneste usor fata.) Procedeul este foarte eficient pentru ca hidrateaza tenul, stimuleaza circulatia sanguina locala si tonifica tesutul, in acelasi timp.


Hranirea tenului

Procesul de hranire se realizeaza prin intermediul masajului cosmetic efectuat manual, uneori suplimentat cu diverse aparate care au rol de a mari eficienta masajului manual si nicidecum de a-l inlocui. Masajul cosmetic consta intr-o serie de tehnici bine studiate, care tin cont de anatomia si fiziologia pielii, de tipul psihologic, de starea psiho-emotionala, de nivelul de stres, de starea de sanatate a pacientului respectiv.

Masajul se efectueaza cu creme, emulsii sau uleiuri naturale, in care se incorporeaza substante anti-aging, cum ar fi mierea, polenul, laptisorul de matca, propolisul, apilarnilul. Aceste substante pot fi folosite separat sau in combinatie, in functie de tipul de ten. La tenul deshidratat si ridat usor, se folosesc creme pe baza de miere si laptisor de matca, la tenurile deshidratate profund si cu retea de riduri profunde se aplica un cocktail de produse apicole.

Efectuat periodic, masajul ajuta vizibil la intinerirea pielii: aceasta capata aspect neted, luminos, trasaturile isi recapata linia ascendenta, liniile se estompeaza, tonusul si gradul de hidratare a pielii se normalizeaza.

Aplicarea mastilor cosmetice reprezinta un alt mod eficient de hranire si hidratare. Fantezia joaca un rol major in crearea mastilor cosmetice. Amestecul de sucuri sau pulpa de legume si fructe emoliente, produse lactate, fainuri de cereale, oua, argila, alge, plus produse apicole sunt doar cateva exemple...

Amestecurile se fac dupa nevoie, in functie de tipul de ten. Cea mai eficienta masca cu rol anti-aging folosita la noi este masca de polen. Practic, cu aceasta masca se incheie tratamentul cosmetic; eventual, se mai poate efectua un masaj sub saturatie, care face sa creasca potentialul substantelor bioactive continute in masca.

Masajul sub saturatie se efectueaza peste o compresa de tifon, cu ajutorul unui aparat de inalta frecventa, numit radiostat, care produce o descarcare electrica printr-un electrod de sticla. In clipa in care este pornit, in contact cu pielea, produce niste scantei, care au rolul sa stimuleze in corporarea substantelor bioactive, prin stimularea circulatiei sanguine locale.

Dupa un astfel de tratament, o persoana fara probleme majore ale tenului pierde 3-4 ani din buletin!

- Care este „secretul” produselor apicole? Cum de sunt bune nu numai pentru sanatate, ci si pentru frumusete...

- Vitaminele A, complexul B, bioflavonoidele, acizii grasi, enzimele naturale, minerale esentiale ca siliciul, zincul, sulful, seleniul, magneziul sau calciul sunt numai o parte din elementele cu rol antioxidant, deci anti-imbatranire, aflate in compozitia produselor apicole.

Curele interioare de polen, laptisor de matca, miere, propolis sunt recomandate de noi fiecarei cliente in parte si se vede ca sanatatea aduce si frumusete. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa constientizam ca suntem ceea ce mancam, este foarte important sa mancam sanatos, adaptat la tipul constitutiv pe care il avem.

- Ce parere aveti despre operatiile estetice?

- Sunt de acord cu ele, acolo unde este cazul, mai ales la varste inaintate, cand tonusul pielii scade, cand intreaga fata este „cazuta” si persoana respectiva chiar arata rau. Este important insa ca interventia chirurgicala sa nu-i modifice fizionomia, sa fie aplicata doar pentru mici corectii.

Am intalnit persoane la care nu mi-am dat seama ca aveau facut un lifting facial. Aici este „arta”, dovada maiestriei medicului chirurg! Noroc ca operatiile estetice sunt inca foarte scumpe pentru noi, romanii, astfel incat suntem nevoiti sa apelam la remediile naturii pentru a ne pastra tineretea... Si aratam aproape la fel de bine!


Autori

Florentin Popa.

Neli Pfeiffer - cosmetician Api Estetic.


Bibliografie

As verde, nr. 82, aprilie 2011.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa